Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΡΟΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 13/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Κείμενο:
1. Η διοργάνωση διεθνών εμπορικών εκθέσεων στην πόλη του Ζάγκρεμπ άρχισε προ πολλών ετών. Αν αναλογισθεί κανείς ότι η επόμενη Γενική Έκθεση του Ζάγκρεμπ θα είναι η 82α σε σειρά διοργάνωσης, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα διεθνή εμπορικό θεσμό πολύ πιο παλιό από τον οποιονδήποτε αντίστοιχο της χώρας μας.


2. Η Διεθνής Έκθεση του Ζάγκρεμπ («ZΑGREBACKI VELESAJAM»), είναι κρατικός φορέας ανάλογος προς την δική μας «Δ.Ε.Θ.», η δε Διεθνής Έκθεση του Ζάγκρεμπ, ως νομικό πρόσωπο, είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Διεθνών Εκθέσεων (UFI). Η Φθινοπωρινή (Γενική) Διεθνής Έκθεση του Ζάγκρεμπ δε, η οποία διοργανώνεται κατ΄ έτος συνήθως κατά το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι η παλαιότερη και πλέον γνωστή από όλες τις Δ.Ε. οι οποίες διοργανώνονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.


Αυτό οφείλεται στο ότι το Ζάγκρεμπ ήταν παλαιότερα η πόλη των διεθνών εκθέσεων της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και συμμετείχαν ή την επισκέπτονταν εμπορευόμενοι όχι μόνο από τις νέες, πρώην γιουγκοσλαβικές, χώρες (Σλοβενία, Σερβία - Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ) αλλά και από τις παλαιότερα όμορες ή και γειτονικές της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας χώρες, ήτοι Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, ακόμη δε και Τσεχία – Σλοβακία, εμπορευόμενοι οι οποίοι είναι εθισμένοι στην κατά τον Σεπτέμβριο επίσκεψη στην σημερινή πρωτεύουσα της Κροατίας.


Μετά το Ζάγκρεμπ, το οποίο λόγω παρελθόντος είναι ο κύριος εκθεσιακός πόλος της Κροατίας, εμπορικές εκθέσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Κροατίας (π.χ. Σπλίτ, Ριέκα) από ιδιωτικούς κυρίως φορείς, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθεια να καταξιωθούν ως «διεθνείς». Το αμέσως επόμενο σημαντικό εκθεσιακό κέντρο της χώρας είναι το Σπλιτ, στο οποίο διοργανώνονται επίσης διεθνείς εκθέσεις, (όπως π.χ. η «International Boat Show») από την «SAJAM SPLIT», η οποία, αντίθετα με την Έκθεση του Ζάγκρεμπ, είναι ιδιωτική και δεν είναι μέλος της U.F.I.


3. Οι Δ.Ε. που διοργανώνονται από τους ανωτέρω κυριότερους δύο φορείς, εμφανίζονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους (www.zv.hr και www.sajamsplit.hr) από τις οποίες οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να αντλήσουν τις βασικές πληροφορίες και ανάλογα με το προϊόν τους να επιλέξουν.


Ως προσφορότερη από τις Δ.Ε. που διοργανώνονται στο Ζάγκρεμπ κρίνεται η γενική έκθεση του Ζάγκρεμπ (β΄ δεκαήμερο κάθε Σεπτεμβρίου, η επόμενη 18 έως 23 – 9 – 2007), διότι αυτή είναι η παλαιότερη και πλέον γνωστή απο όλες τις εδώ διοργανούμενες. Επί πλέον, ο γενικός χαρακτήρας της ανωτέρω Δ.Ε. αφήνει στην ελληνική πλευρά την ευχέρεια επιλογής του τρόπου συμμετοχής με εθνικό περίπτερο ή άλλης μορφής ομαδικό, όχι μόνο βάσει του περιφερειακού κριτηρίου (π.χ. επίπεδο νομού ή καλύτερα ευρύτερης διοικητικής περιφέρειας) αλλά ενδεχομένως και αυτό του παραγωγικού κλάδου (π.χ. τροφίμων, δομικών υλικών, ετοίμων ενδυμάτων κ.λ.π.)


Η τελευταία ελληνική συμμετοχή στην γενική Φθινοπωρινή Διεθνή Έκθεση του Ζάγκρεμπ έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1997, ενώ μεμονωμένες συμμετοχές ελληνικών εταιρειών είχαμε στην ίδια Δ.Ε. και το 2003 και 2004.


Στην φετινή γενική φθινοπωρινή και μεγαλύτερη, σε συμμετοχή εκθετών και σε επισκεψιμότητα, διεθνή έκθεση (Zagreb Fall Fair) στο Ζάγκρεμπ (19-24/9), συμμετείχαν 1.710 εκθέτες, εκ των οποίων 968 (56,6%) κροατικές εταιρείες.


Τα κυριότερα θέματά της, σε σχέση και με την παρουσία ικανού αριθμού ξένων εκθετών ήσαν: Κατασκευές 385 εκθέτες – 175 ξένοι, Μηχανική (mechanical engineering) 117 εκθέτες – 95 ξένοι, έκθεση Μουσικής 107 εκθέτες – 79 ξένοι, Μόδα 108 εκθέτες – 70 ξένοι, Ενέργεια 78 εκθέτες – 35 ξένοι, βιομηχανία Τροφίμων και Γεωργία 114 εκθέτες – 46 ξένοι και Καταναλωτικά 94 εκθέτες – 50 ξένοι. Επίσης υπήρχαν ξεχωριστά εθνικά ή συλλογικά περίπτερα από 116 εκθέτες (κυριότεροι ξένοι – Αυστρία 18, Γερμανία 15, Τσεχία 15, Ουγγαρία 21, Ιταλία 5).


Από τις ξένες συμμετοχές σπουδαιότερες ήσαν: 141 γερμανικές εταιρείες κυρίως στις Κατασκευές - 41 εκθέτες, στη Μηχανική – 31, Ενέργεια - 12, Μουσική – 19, Μόδα – 17, 103 ιταλικές κυρίως στις Κατασκευές – 39, Μηχανική – 26 και βιομηχανία Τροφίμων και Γεωργία - 15, 48 τουρκικές με κυριότερη συμμετοχή στη Μόδα – 36 εκθέτες, με ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα στην έκθεση, 46 αυστριακές κυρίως στις κατασκευές – 14 εκθέτες και ενέργεια – 5 και 36 τσεχικές , κυρίως στις κατασκευές.


Οι εμπορικοί επισκέπτες έφθασαν τους 25.760, εκ των οποίων το 30% από το εμπόριο, το 12,6% από την βιομηχανία, το 21% από επαγγελματίες-βιοτέχνες και το 13% από την γεωργία και τον τουρισμό.


Ιδιαίτερης σημασίας, και πάντοτε ανάλογα με το ανά προϊόν εξαγωγικό ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ειδικές εκθέσεις της Δ.Ε. του Ζάγκρεμπ: «ΑΜΒΙΕΝΤΑ» για έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, «GASTRO» και «VINOVITA», τροφίμων και ποτών-οινοπνευματωδών ποτών αντίστοιχα, «ΙΝΤΕΡΚLΙΜΑ» ψυκτικών-κλιματιστικών, «FASHION DAYS» ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων, «BUILDING» για οικοδομικά υλικά γενικά και η «Medicine, Pharmacy, Laboratory and Rehabilitation Equipment, Optics and Dentistry».

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov