Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2005-2006
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 04/12/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ Ν.ΔΕΛΧΙ
Κείμενο:
Για το Οικονομικό έτος 2005-06 τέθηκε αρχικά ο στόχος της μεγέθυνσης κατά 6.7%. Αυτό βασίστηκε στην υπόθεση ότι θα υπάρξει μεγέθυνση κατά 1.8% στον πρωτογενή και κατά 7% στον δευτερογενή τομέα. Εντούτοις, το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε σε 7.2% τον Ιούνιο 2005 έπειτα από συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου του Πρωθυπουργού, αφού προβλέφθηκε ότι θα είναι καταλυτικός ο ρόλος των πολιτικών παρεμβάσεων, που αποφασίστηκαν και αφού υπήρξε πρόβλεψη για ομαλή περίοδο μουσώνων, που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για καλή απόδοση στον αγροτικό τομέα. Τελικά, κατά το έτος αυτό, η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 8,4%.


Ο Προϋπολογισμός για το έτος 2005-06 ευνοούσε την περαιτέρω Οικονομική Μεγέθυνση λόγω των χαμηλότερων εισαγωγικών δασμών και χαμηλότερων άλλων φόρων και λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εξόδων για βελτίωση των Υπηρεσιών.


Τα επιτόκια καταθέσεων ανήλθαν σταδιακά καθόλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις καταθέσεις, αλλά το κόστος δανεισμού παρέμεινε γενικά υψηλό.


Παρόλαυτα, και για το λόγο ότι η μέση τιμή αγοράς αργού πετρελαίου από διάφορες πηγές εξακολούθησε να είναι υψηλή, η πίεση στο Ισοζύγιο Πληρωμών της Ινδίας συνεχίστηκε.


Δημόσιες Δαπάνες


Στην Κυβέρνηση ασκήθηκε πίεση από τα μέλη του κυβερνητικού Συνασπισμού, που πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, προκειμένου να διατηρήσει σταθερές τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου. (Σημειώνεται, ότι στις 29.11.06 και έπειτα από παρέμβαση της Προέδρου του Κόμματος του Κογκρέσσου κ. Sonia Gadhi, καθορίστηκε εκ νέου ανώτερη τιμή πετρελαίου, κάτι που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να προβεί σε περαιτέρω περικοπές δημοσίων εξόδων και, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, σε αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρότερων κοινωνικών προβλημάτων, για τα οποία έχει υπάρξει πολιτική δέσμευση). Από την άλλη πλευρά, το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκε επιπλέον σφοδρά στην πώληση κρατικών μετοχών εταιριών του Δημοσίου Τομέα. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 14.5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος του Δημοσιονομικού Ελλείμματος.


Πληθωριστικές Τάσεις


Ο Πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 5% κατά το έτος 2005-06 και η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου δεν πέρασε τελικά στους καταναλωτές, εξαιτίας έντονων αντιρρήσεων των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού (κάτι που, όπως επισημάνθηκε, γίνεται και στην παρούσα χρονική φάση).


Ισοζύγιο Πληρωμών


Κατά το ίδιο έτος οι εισαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τις εξαγωγές. Επισημαίνεται, ότι η αύξηση του Εμπορικού Ελλείμματος της χώρας οφείλεται σε αύξηση των μη-πετρελαϊκών εισαγωγών, σε αντίθεση με το προηγούμενο Οικονομικό Έτος. Πάντως, τα Αποθέματα Συναλλάγματος παραμένουν υψηλά (166δις.δολ.ΗΠΑ), γεγονός που δεν αποκλείει παρόμοιες παρεμβάσεις στο μέλλον, καθώς οι εισαγωγές μπορούν να καλυφθούν από αυτά.


Ξένες Επενδύσεις


Η Κυβέρνηση εξακολούθησε να απελευθερώνει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Έγινε επίσης προσπάθεια να αρχίσουν ΑΞΕ στον ευαίσθητο τομέα του λιανεμπορίου, μια κίνηση που φαίνεται σιγά-σιγά να αποδίδει, συναντώντας ακόμα όμως και σήμερα αρκετά εμπόδια εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα έχει η δυσαρέστηση πολλών μικρών ντόπιων επιχειρήσεων.


Το σύνολο των Ξένων Επενδύσεων για το 2005-06 ανήλθε σε 19.7 δις.δολ.ΗΠΑ, από τα οποία τα 7.2 προήλθαν από ΑΞΕ.


Το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα αυξήθηκε κατά 6,9% το παραπάνω έτος, παραμένει όμως χαμηλό (584 δολ.ΗΠΑ/χρόνο).


Εκτιμάται ότι υπάρχουν 52 εκ. Μεσαίου Εισοδήματος οικογένειες. Καθώς αυτές είναι, κυρίως, που καθορίζουν τις γενικότερες καταναλωτικές τάσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 9% ανά έτος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov