Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2004-2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 04/12/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ Ν.ΔΕΛΧΙ
Κείμενο:

Το ΑΕΠ κατά το έτος 2004-05 αυξήθηκε κατά 6.9% σε σύγκριση με 8.5% κατά το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή, που ήταν κατώτερη της αύξησης, που είχε τεθεί ως στόχος από τον προηγούμενο Προϋπολογισμό, οφείλεται στις μειωμένες βροχοπτώσεις κατά τον κρίσιμο μήνα Ιούλιο 2004 (πεςρίοδος μουσώνων), γεγονός που απέφερε φτωχά αποτελέσματα στον αγροτικό τομέα. Ο δεύτερος παράγοντας, που επιβράδυνε την μεγέθυνση του ΑΕΠ ήταν η αύξηση των διεθνών τιμών ακατέργαστου πετρελαίου, άνθρακα και χάλυβα.


Καλυτέρευση σημειώθηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του οικονομικού έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8% τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2005 σε σύγκριση με 6.4% το τρίτο, 6.6% το δεύτερο και 7.4% το πρώτο τέταρτο του έτους.


Κατά τομέα μεγέθυνση
  • Συνολική μεγέθυνση του ΑΕΠ: 6.9%


  • Πρωτογενής τομέας: 1.1%


  • Δευτερογενής τομέας: 7.8%


  • Τριτογενής τομέας: 8.8%


Η μεγέθυνση του πρωτογενούς (αγροτικού) τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν μέτρια και υπήρξε, επιπλέον, μείωση παραγωγής κατά 3% στα δημητριακά. Εντούτοις, τα αποθέματα τροφίμων διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η μεγέθυνση στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα περιέλαβε και πάλι ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων με καλές επιδόσεις σε τομείς-κλειδιά, όπως οι Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες, Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, Εμπόριο, Κατασκευές και η Πληροφορική.Πληθωρισμός


Κατά το οικονομικό έτος 2004-05 ο Πληθωρισμός κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 6.4% (το προηγούμενο έτος ήταν 5.5%) με κατακόρυφη αύξηση τον Απρίλιο 2004, οπότε έφτασε σε 8.7%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στο πετρέλαιο και τα λιπαντικά.


Δημόσιες δαπάνες


Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τόσο της Κεντρικής όσο και των Τοπικών Κυβερνήσεων, εξακολούθησαν να αποτελούν μέγα πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης. Παρόλα ταύτα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά το έτος 2004-05 μειώθηκε κατά 4.1%, γεγονός που οφείλεται στην αυστηρή πολιτική δαπανών (μέτρα λιτότητας και μείωση των δημοσίων εξόδων κατά 33% στο τελευταίο τέταρτο του έτους) και στο ότι τα Δημόσια Έσοδα ήταν τελικά υψηλότερα από τον στόχο, που είχε τεθεί.


Εμπόριο και Ισοζύγιο Πληρωμών


Οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 25% σε σύγκριση με το ποσοστό-στόχο του 16%, που είχε τεθεί. Εντούτοις, και παρά την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων, το ινδικό οικονομικό έτος έκλεισε με ένα εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ του ύψους των 25 δις. $ ΗΠΑ. Αυτό προκλήθηκε από την κατά 39% αύξηση των εισαγωγών, που οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των λιπαντικών, καθώς και στην επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών Υπηρεσιών (23% αύξηση σε σύγκριση με 35% τον προηγούμενο χρόνο). Επιπλέον, η ανατίμηση του δολλαρίου συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση του Ισοζυγίου Πληρωμών.


Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν, έπειτα από τρία χρόνια θετικού Ισοζυγίου Πληρωμών, να βρεθεί η Ινδία με αρνητικό Ισοζύγιο στο τέλος του οικονομικού έτους 2004-05, με έλλειμμα του ύψους των 8.85 δις. $ ΗΠΑ σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 8.7 δις. $ ΗΠΑ το προηγούμενο έτος.

Το κεφαλαιουχικό πλεόνασμα μειώθηκε επίσης από 20 δις. $ ΗΠΑ το προηγούμενο έτος σε 1.5 δις. $ ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2004, εξαιτίας της μείωσης των εισροών στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και της απόσυρσης των καταθέσεων των Ινδών, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ινδίας, κάτι που ήταν αποτέλεσμα της απόφασης να κρατηθούν οι τόκοι σε χαμηλά επίπεδα. Οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων παρέμειναν στάσιμες στο επίπεδο των 5 δις. $ ΗΠΑ.


Αποθέματα Συναλλάγματος


Η Ινδία βρίσκεται σε καλή κατάσταση από αυτή την άποψη, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματός της ήταν του ύψους των 128 δις. $ ΗΠΑ τον Μάρτιο 2005, ποσό που μπορεί να καλύψει τις εισαγωγές για περισσότερο από έναν χρόνο. Η Ινδία έχει επιπλέον αναθεωρήσει τους εξαγωγικούς της στόχους για το οικονομικό έτος 2008-09 σε 150 δις. $ ΗΠΑ. Αν αυτό τελικά συμβεί, τότε το εμπόριο της χώρας θα αποτελεί το 1.5% του παγκόσμιου εμπορίου.


Συναλλαγματική Ισοτιμία


Κατά το οικονομικό έτος 2004-05 η ρουπία ανατιμήθηκε έναντι του δολλαρίου ΗΠΑ, φθάνοντας σε 43.6 ρουπίες/δολλάριο και παρέμεινε σταθερή έναντι του Ευρώ στο επίπεδο των 56-57 ρουπιών/Ευρώ. Εντούτοις, από τον Απρίλιο 2005 και πέρα, ανατιμήθηκε και έναντι του Ευρώ, φθάνοντας τον Ιούνιο την τιμή των 53 ρουπιών/ευρώ.


Η ανατίμηση της ρουπίας έναντι του δολλαρίου συνέβαλε στο να μειωθούν εν μέρει οι επιπτώσεις από την άνοδο της παγκόσμιας τιμής του αργού πετρελαίου το προηγούμενο έτος και έδωσε κάποια ανακούφιση στην αυξανόμενη ανισορροπία στο ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov