Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Συριακή Οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 04/07/2007
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Πρόσφατα, (Μάϊος 2007) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε έκθεση για τη Συριακή οικονομία κατά το 2006 και τις προοπτικές της κατά το τρέχον και τα επόμενα έτη. Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Ταμείου κατά το προηγούμενο έτος οι οποίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Άρθρου IV που αφορά στις υποχρεώσεις συναλλαγών με αυτό. Τα βασικά συμπεράσματα έχουν ως εξής:


Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2006  • Η Συριακή οικονομία είχε θετικές επιδόσεις κατά το 2006 με βασικότερα σημεία την αύξηση του ΑΕΠ εκτός πετρελαϊκού τομέα μεταξύ 6-7%, τη συγκράτηση της ανεργίας κάτω του 10%, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που παρουσιάζουν καλές προοπτικές καθώς και των εξαγωγών ιδιαίτερα στις Αραβικές χώρες. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου έγινε παράλληλα με την υποδοχή 1,5 εκ. Ιρακινών προσφύγων και τη συγκράτηση του πληθωρισμού σε ανεκτά επίπεδα.

  • Η θετική αυτή πορεία οφείλεται εν πολλοίς στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών με βασικότερα σημεία την πρόσβαση στο ξένο συνάλλαγμα, την ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα, τη νέα φορολογική και επενδυτική νομοθεσία, τη μείωση των δασμών, τη σταδιακή φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος εισαγωγών. Οι περισσότεροι τομείς ανοίχθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα τη συνεισφορά αυτού στο εκτός πετρελαίου ΑΕΠ κατά 80%. Το φορολογικό σύστημα και η δημοσιονομική πειθαρχία συντείνουν στην εξισορρόπιση των εσόδων.

  • Υπάρχει αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας τουλάχιστον για μια δεκαετία λόγω της σταδιακής απώλειας εσόδων από το πετρέλαιο και των διαγραφόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

  • Η οικονομική ανάλυση δυσχεραίνεται από την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων

  • Το συνολικό ΑΕΠ κατά το 2006 ανήλθε σε 4,5 -5% με βασικούς παράγοντες ανόδου την ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο των εξαγωγών εκτός πετρελαίου (κατά 30% περίπου κυρίως προς αραβικές χώρες με τις οποίες έχει τεθεί σε εφαρμογή Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου), την αύξηση της παραγωγής σε ορισμένα προϊόντα και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

  • Το 2006 εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στις διατάξεις του επενδυτικού Νόμου 10/1991 επενδυτικά σχέδια ύψους 9,2 δις δολ. ΗΠΑ, ήτοι υπερδιπλάσια αυτών του 2004, με τα ? αυτών στη βιομηχανία (τσιμεντοβιομηχανία, χάλυβας, επεξεργασία τροφίμων, φαρμακοβιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία και παραγωγή ενέργειας) και περίπου 20% στις μεταφορές. Πέραν αυτού σημαντικές ήταν και οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα καθώς και τα προγραμματιζόμενα προς υλοποίηση έργα. Το ποσοστό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων εκτιμάται σε 20%.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  • Οι προοπτικές της συριακής οικονομίας κατά το τρέχον έτος είναι ευοίωνες κυρίως λόγω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, της τόνωσης της κατανάλωσης (και λόγω της παρουσίας των προσφύγων από το Ιράκ) και των γενικότερου κλίματος ανάπτυξης στην περιοχή, παραγόντων που συντείνουν στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης του προηγούμενου έτους. Η προοπτική της μελλοντικής ομαλοποίησης της κατάστασης στο Ιράκ θα ανοίξει μια μεγάλη αγορά για τα συριακά προϊόντα.

  • Θεμελιώδους σημασίας είναι η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων κυρίως μέσω της αύξησης των μισθών του δημοσίου τομέα σε ποσοστά που επιτρέπει η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ και ο σταδιακός τερματισμός των επιδοτήσεων πετρελαίου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθούν με βασικούς πυλώνες την προσέλκυση επενδύσεων, την κατάκτηση ξένων αγορών, την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, και την υψηλή παραγωγικότητα. Επιπλέον είναι αναγκαία η συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων και η ύπαρξη σταθερού μακροοικονομικού πλαισίου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov