Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σαουδαραβικά Προγράμματα Αναπτυξιακής Βοήθειας & Συνεργασίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ημερομηνία: 13/06/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Η Σαουδική Αραβία κατέχει τη σχεδόν μοναδική θέση παγκοσμίως να είναι αναπτυσσόμενη χώρα και συγχρόνως μεγάλη πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη άλλων χωρών. Το παράδοξο αυτό γεγονός οδήγησε στη δημιουργία κυβερνητικών οργανισμών αφιερωμένων στην εξωτερική και εσωτερική ανάπτυξη. Τα εξωτερικά προγράμματα επικεντρώνονται σε δύο σκοπούς συγχρόνως: τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών λαών και την εξάπλωση του μηνύματος του Ισλάμ. Αν και η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί πολλές φορές από διάφορους κοινωνικό-θρησκευτικούς οργανισμούς στη Μέση Ανατολή, εν τούτοις σε καμιά άλλη χώρα δεν έχει τόσο στενά ενσωματωθεί στις προσπάθειες μιας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας έχει συνεισφέρει μεγάλα ποσά για περίθαλψη προσφύγων, βοήθεια σε πολυμερείς Οργανισμούς, εισφορές σε διεθνείς χρηματοδοτικούς Οργανισμούς και κατασκευή σχολείων και τζαμιών. Στο εσωτερικό έχει δοθεί έμφαση στην βελτίωση της υποδομής με ανάπτυξη των βασικών βιομηχανιών, οικονομική έρευνα και χορήγηση δανείων.
Η συμμετοχή της Σ. Αραβίας στα Εκτελεστικά Συμβούλια του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας καταδεικνύει το ενδιαφέρον της χώρας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργεί γραφείο στο Ριάντ, παρ? ότι η Σ. Αραβία δεν είναι λήπτης αναπτυξιακής βοήθειας, το οποίο διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση (βασικά, Υπουργείο Οικονομικών) για υλοποίηση διαφόρων μεταρρυθμιστικών / αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Οι δαπάνες για εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια της Σ. Αραβίας τις τελευταίες δεκαετίες, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Από το 1973 έως σήμερα η συνολική βοήθεια που χορηγήθηκε από τη Σ. Αραβία, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η Σ. Αραβία χορηγεί αναπτυξιακή βοήθεια δια μέσου τόσο πολυμερών όσο και διμερών καναλιών. Η διμερής αναπτυξιακή βοήθεια κατευθύνεται κυρίως σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Η αναπτυξιακή βοήθεια μέσω περιφερειακών και πολυμερών οργανισμών υπολογίζεται σε άνω των 20 δις. δολ. Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Η Σ. Αραβία διαδραματίζει επίσης ειδικό ρόλο στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, καθ? ότι φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της και αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδότη της.
Αν και η συνολική εξωτερική βοήθεια της Σ. Αραβίας τα τελευταία 25 έτη είναι εντυπωσιακή, εν τούτοις, λόγω των εντεινόμενων εγχώριων αναγκών χρηματοδότησης έργων ασφαλείας, ανάπτυξης υποδομής και κοινωνικής πρόνοιας, η βοήθεια μειώθηκε από το 1995-96, και προσανατολίζεται κυρίως σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς, αντί για άμεσες επιχορηγήσεις. Σημαντικά κονδύλια ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας έχουν κατευθυνθεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν, καθώς και κατά το τρέχον έτος στις πληγείσες από το παλιρροϊκό κύμα περιοχές της ΝΑ Ασίας. Τα κυριότερα κανάλια μέσω των οποίων η Σ. Αραβία χορηγεί διμερή βοήθεια είναι τα ακόλουθα:
· The Saudi Fund for Development: Ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί τον κύριο δίαυλο χορήγησης διμερούς βοήθειας. Βασική στρατηγική του Ταμείου είναι η συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Μέχρι το τέλος του 2003 είχε χρηματοδοτήσει 369 αναπτυξιακά προγράμματα σε 68 χώρες, συνολικού ύψους 6,5 δις. δολ.
· «Προγράμματα ανακούφισης»: Προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς εξαιτίας περιβαλλοντικών, οικονομικών ή άλλων καταστροφών. Η Σ. Αραβία έχει επίσης παραγράψει περίπου 6 δις. δολ. χρέους φτωχών αναπτυσσομένων χωρών.
· «Προγράμματα υποστήριξης του Ισλάμ»: Η Σ. Αραβία έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία τζαμιών, ισλαμικών σχολείων και οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί για κατασκευή και λειτουργικά έξοδα σε ισλαμικά σχολεία και οργανισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Organization of Islamic Conference - OIC).
· Χρηματοδότηση Διεθνών Οργανισμών: Η Σ. Αραβία συμμετέχει στα Εκτελεστικά Συμβούλια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συμμετέχει επίσης σε πληθώρα οργανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων το Αραβικό Ταμείο για Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη, το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο, η Αραβική Τράπεζα για την Οικονομική Ανάπτυξη της Αφρικής, το Ταμείο ΟΠΕΚ για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το Αφρικανικό Ταμείο Ανάπτυξης, ο Διεθνής Αναπτυξιακός Σύνδεσμος (IDA), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων (IFC) και ο Οργανισμός Πολυμερών Εγγυήσεων για Επενδύσεις (MIGA).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov