Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΔΙΜΕΡΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ πΓΔΜ 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 09/05/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζοντας τα ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στη βοήθεια υπέρ του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε διμερές επίπεδο, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση (τρίτη στη συνολική κατάταξη) με βάση το σύνολο των δαπανών, οι οποίες έφτασαν στο ύψος των US$ 19.287.872 (12,29% των συνολικών εισροών). Οι πόροι που διατέθηκαν αφορούν: κατάρτιση νέων επιχειρηματιών, συνδρομή στη συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στη Γερμανία, υποστήριξη μεταναστών που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην π.Γ.Δ.Μ., πιστωτικές διευκολύνσεις για επαναπατριζόμενους μετανάστες της π.Γ.Δ.Μ., υποστήριξη για συμμετοχή στην EXPO 2000 και υποστήριξη για ίδρυση του Κέντρου Προώθησης Επενδύσεων Βοήθειας από τη γερμανική κυβέρνηση προς την πΓΔΜ, την περίοδο 1992-2004 ανήλθε σε €100 εκατ., με κύριους άξονες δράσης την προστασία περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και την ανάπτυξη της Οικονομίας της αγοράς (κυρίως μέσω υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος, της δράσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα και της εναρμόνισης με το Κοινοτικό κεκτημένο). Το 2005 και για πρώτη φορά το Εμπορικό Ισοζύγιο μεταξύ πΓΔΜ και Γερμανίας είναι αρνητικό για την πΓΔΜ (US$30 εκατ.).


ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Βρίσκεται στην πέμπτη θέση μετά τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. τη Γερμανία και την Παγκόσμια Τράπεζα. ΥΠάρχουν 26 Προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας, ύψους €15,6 εκατ. Τον Οκτώβριο του 2005, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας πΓΔΜ και του ολλανδικού Οργανισμού FINANCIAL SECTOR DEVELOPMENT EXCHANGE (NFX) κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ολλανδίας Κυρίας Agnes van Ardenne-Van der Hoeven σε Σκόπια. Από το 2005 εφαρμόζεται Πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας εκ μέρους του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI) της Ολλανδίας, στις εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν σε Διεθνή Εκθεση TEHNOMA, με στόχο την ενίσχυση εξαγωγικών προσπαθειών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πΓΔΜ. Εφαρμογή του Προγράμματος σε εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν άνω του 51% του μετοχικού κεφαλαίου σε πΓΔΜ και απασχολούν τουλάχιστον 500 άτομα. Η χρηματοδότηση κατά €680.000 της εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών GICA (η οποία συνεργάζεται με την ολλανδική εταιρεία NUTRECO) με στόχο την αύξηση παραγωγής από 1 σε 2 εκατ. τόννους, θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.


ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργίας σε πόλη Stip (03.2005) κατά €570.000. Τον Μάϊο του 2005, υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης πΓΔΜ και Οργανισμού Η.Ε. για την Ανάπτυξη (UNDP) βάσει της οποίας η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρείχε βοήθεια σε ΟΤΑ. Επιχορήγηση 528.000, Είκοσι (20) δήμοι., Απασχόληση 900 στελεχών. Τον Αύγουστο του 2005, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας εξέτασαν (08.2005) τη δυνατότητα δημιουργίας συστήματος χρηματοδότησης νέων γεωργικών επιχειρήσεων. Σχετική αναπτυξιακή βοήθεια παρέχεται σε Κόσσοβο και πΓΔΜ και αναμένεται η παροχή σε Αλβανία.


ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία βρίσκεται στην δεύτερη θέση (τέταρτη στη συνολική κατάταξη) με βάση το σύνολο των δαπανών, οι οποίες έφτασαν στο ύψος των US$ 15.871.080 (10,11% των συνολικών εισροών). Σημειώνουμε ότι το 95% της ανωτέρω δαπάνης (δηλ. US$15.154.035) αφορούν πιστώσεις προς ΜΜΕ της πΓΔΜ για αγορά ιταλικών τελικών ή ενδιάμεσων προϊόντων.


ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ προωθούν σχέδια στήριξης της Οικονομίας της πΓΔΜ και ειδικότερα των ΜΜΕ μέσω του Οργανισμού Αναπτυξιακής Βοήθειας USAID. Την περίοδο 1995-2002 δαπανήθηκε ποσόν US$14,3 εκατ. (9,11% των συνολικών εισροών, τρίτη στη σειρά κατάταξης διμερούς βοήθειας στις ΜΜΕ και έκτη στο σύνολο). Οι πόροι που διατίθενται αφορούν μικρο- πιστώσεις προς ΜΜΕ, τη λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Εξυπηρέτησης ΜΜΕ (Business Resource Center) και τη συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών ΜΜΕ.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Βρετανία συνεισέφερε πόρους ύψους περίπου US$2,3 εκατ. (1,51% των συνολικών εισροών) για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου πΓΔ, την υποστήριξη ανάπτυξης περιφερειακών γραφείων υποστήριξης ΜΜΕ, την ίδρυση τριών (3) Περιφερειακών Κέντρων για ΜΜΕ στο Γκόστιβαρ, Τέτοβο και Αχρίδα και την υποστήριξη συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τοπικά επιμελητήρια Σκοπίων, Στρούμιτσα και Αχρίδας.


ΕΛΛΑΔΑ
Η χώρα μας συνεισέφερε την περίοδο 1997-1998 το 0,35% των συνολικών εισροών). Οι πόροι που διατέθηκαν αφορούν δράσεις με έντονο το στοιχείο της αποσπασματικότητας και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε ακόλουθες δράσεις: υποτροφίες, εκπαίδευση στελεχών στο διεθνές εμπόριο, επαγγελματική εκπαίδευση στο τουρισμό, συμμετοχή σε σεμινάρια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, εκπαίδευση συμβούλων, συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων και υποστήριξη συμμετοχής δήμου Γευγελής για βιολογικό καθαρισμό υδάτων (ποσό 2 εκατ. Ευρω)


ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Ελβετία συνεισέφερε στο διάστημα 1996-1998 πόρους ύψους περίπου US$270 χιλ. (0,17% των συνολικών εισροών), οι οποίοι διατέθηκαν για υποστήριξη συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov