Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 12/05/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2005, εισήχθησαν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο.


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Από την 1η Μαίου 2004 τέθηκε σε ισχύ ο εμπορικός νόμος, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο σύστασης εταιρειών και τη μορφή ξένων επιχειρήσεων και προβλέπει μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των ξένων επενδυτών, προστασία των μικρών μετόχων, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη των διαχειριστών και των Διοικητικών Συμβουλίων τους.


ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες και καθόρισε το τέλος της μονοπωλιακής θέσεως της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με εισαγωγή άλλου ανταγωνιστή σταθερής τηλεφωνίας . Παρά την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας και της ίδρυσης της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, στην πραγματικότητα υπάρχουν προβλήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό,αφού προστατεύεται το μονοπώλιο της «ΜΤ».


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τον Ιούνιο 2004 η ΕΕ υπέγραψε μνημόνιο για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών της ΝΑ Ευρώπης: 4.300 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών και 6.000 χλμ αυτοκινητόδρομων, μέσω Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, πΓΔΜ, Σερβίας - Μαυροβουνίου και Κοσόβου. Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Αχρίδας, συμπεριλαμβάνεται στα 17 σχέδια προτεραιότητας του Πανευρωπαϊκού περιφερειακού Δικτύου Μεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης (EAR) σε συνεργασία με λοιπούς Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς (EIB, EBRD, Διεθνής Τράπεζα) εφαρμόζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης “CARDS” (€47,5 εκατ. για το 2004), με στόχο την ανάπτυξη των τομέων μεταφορών και ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους €45 εκατ., με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕSM) και τη δημιουργία δύο άλλων επιχειρήσεων (”MEPSO” εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και “ESM”, εταιρεία παραγωγής και υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας). Ο νέος Νόμος προβλέπει την είσοδο ξένων στρατηγικών επενδυτών στον τομέα εκμετάλλευσης ηλεκτρισμού. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει η πΓΔΜ ως γειτονική χώρα της Ελλάδος και χώρα με κοινή νοοτροπία είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το επενδυτικό καθεστώς της χώρας, δηλαδή τα επενδυτικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα και τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες με χώρες της πρώην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.


Η πΓΔΜ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εντούτοις υπάρχουν νομοθετικές απαγορεύσεις για ορισμένους κλάδους (πχ άμυνας). Η νομοθεσία της πΓΔΜ περί εταιρειών βασίζεται στο Νόμο περί Εμπορικών Εταιρειών (Trade Companies Law, Official Gazette No. 28/2004), ο οποίος ρυθμίζει λειτουργία όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων και όχι μόνον εμπορικών επιχειρήσεων. Προβλέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες εταιρειών: τα Νομικά Πρόσωπα, οι μετοχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ) και οι Ατομικές Επιχειρήσεις. Ειδικά σε ότι αφορά στις αλλοδαπές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε πΓΔΜ: - ιδρύοντας μια νέα εταιρεία (επιλέγοντας ένα από τα νομικά σχήματα που προβλέπει ο Νόμος) - συμμετέχοντας στο κεφάλαιο μιας ήδη υπάρχουσας εταιρείας αποκτώντας πακέτο μετοχών από Α.Ε. που υπάρχει ήδη στη χώρα - ιδρύοντας θυγατρική εταιρεία - και ιδρύοντας γραφείο αντιπροσωπείας. Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις υποχρεούνται να λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της πΓΔΜ και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εγχώριους επιχειρηματίες (εθνική μεταχείριση), εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov