Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ξένες Επενδύσεις στη Συρία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 11/01/2007
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Ξένες Επενδύσεις στη Συρία


Σε συνέχεια της ανοδικής πορείας που ακολουθούν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Συρία κατά την τελευταία διετία, για το 2007 έχουν ανακοινωθεί και βαίνουν προς υλοποίηση μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον πετρελαϊκό, κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα από ξένους επενδυτές. Τα κυριότερα εξ αυτών έχουν ως εξής:


Πετρελαϊκός τομέας

Έναρξη εργασιών κατασκευής εντός του 2007, νέου διυλιστηρίου στην περιοχή Abu Khasab ΒΑ της πόλης Deir Ez Zor. Η κατασκευή θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Noor Financial Investment Company, με έδρα το Κουβέϊτ και δραστηριότητες σε Μέση Ανατολή και Ασία, σε έκταση 400 εκταρίων με δυνατότητα παραγωγής 140.000 βαρελιών πετρελαίου και παραγώγων του ημερησίως. Το σχέδιο κόστους 1,5 δις δολαρίων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1500 θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει το πρώτο που κατασκευάζεται και εν μέρει ανήκει σε ιδιώτες (τα δύο διυλιστήρια της χώρας της Homs και του Banias είναι κρατικά). Προβλέπεται και η συμμετοχή κρατικών φορέων με τη μορφή joint venture και το σχετικό μνημόνιο Κατανοήσεως (ΜοU) υπεγράφη στις 26.12.2006. Παράλληλα η επενδύτρια εταιρεία σχεδιάζει την ίδρυση αλυσίδας 50 πρατηρίων πετρελαίου στη χώρα.


Βιομηχανικά σχέδια

-Η εταιρεία Construction Partnership Company (CPC) η οποία ανήκει στον Σαουδαραβικό Όμιλο Bin Laden Group αναμένεται να εκτελέσει μια σειρά κατασκευαστικών έργων στη χώρα. Το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε εργοστασίων παραγωγής χρωμάτων, ράβδων αλουμινίου, μαρμάρου, γρανίτη και προκατασκευών από τσιμέντο στην περιοχή της Adra Β. της Δαμασκού. Επιπλέον ο εν λόγω όμιλος θα προβεί στην ίδρυση μιας εταιρείας ανάπτυξης κατασκευών και μιας εταιρείας οδικών μεταφορών.

-Η εταιρεία Italcementi ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2006, την ίδρυση εταιρείας τσιμέντων Al Badia Cement Co από κοινού με Σύρους και Άραβες επενδυτές. Το έργο που περιλαμβάνει την ίδρυση μονάδας τσιμέντου με ετήσια παραγωγή 3,2 εκ. τόνους στην περιοχή της Δαμασκού Abou Shamat, απαιτεί επενδύσεις 300 εκ δολαρίων και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του στα μέσα του 2008.

-Στον ίδιο τομέα έχει ανακοινωθεί η ίδρυση και δεύτερης μονάδος από την εταιρεία Σύρων επιχειρηματιών United Cement με τη συμμετοχή της εταιρείας του Ντουμπάι Al Mashrek και δυνητική συμμετοχή της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge. Η επένδυση είναι ύψους 375 εκ. δολ. η δε έναρξη λειτουργίας της μονάδος αναμένεται αρχές του 2009 με δυνατότητα παραγωγής από 3 εκ. τόνους έως 4,5 εκ. τόνους.

Οι ετήσιες ανάγκες της Συρίας σε τσιμέντο εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 7 εκ. τόνους ετησίως.


Οικιστικά σχέδια

-Οικιστικό Σχέδιο «Όγδοη Πύλη»: Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο ολοκληρωμένης οικιστικής ανάπτυξης στο Yaafour (Δ. της Δαμασκού) που περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, κατοικίες, χώρους γραφείων, ιδιωτικό σχολείο και πανεπιστήμιο σε έκταση 42000 τ.μ. Το εν λόγω σχέδιο υλοποιείται από την εταιρεία των ΗΑΕ “Emaar” και την εταιρεία “Investment Group Overseas” που ανήκει σε Σύρους του εξωτερικού. Τα έργα ξεκινούν το τέλος του πρώτου τετραμήνου του τ.ε. και η περίοδος ολοκλήρωσής τους εκτιμάται σε 5 χρόνια.

-Στα προάστια της Δαμασκού υλοποιούνται άλλα τέσσερα οικιστικά έργα υψηλής ποιότητας (Maarat Seydnaya, Achrafiet Sahnaya, Jemraya, “Damascus Hills”) και ένα αντίστοιχο στο Aleppo.

-Παράλληλα το αρμόδιο Υπουργείο Οικισμού προγραμματίζει την κατασκευή 50.000 κατοικιών σε υποβαθμισμένες περιοχές, μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της έλλειψης κοινωνικής στέγης. Το πεδίο αυτό ενέχει πιθανώς ευκαιρίες ανάπτυξης και για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες


Τουριστικές κατασκευές

-Η κουβεϊτιανή εταιρεία “Kharafi” έχει αναλάβει την ανέγερση μεγάλης τουριστικής μονάδος στη Δαμασκό ύψους 217 εκ δολαρίων. Η μονάδα θα αναπτυχθεί σε έκταση 75000 τ.μ. δίπλα στο ξενοδοχείο “Sheraton” και το σχετικό συμβόλαιο μεταξύ εταιρείας και κράτους υπεγράφη στις 26.12.2006. Το σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 17 ορόφων που θα διαχειρίζεται η εταιρεία Intercontinental, μεγάλο εμπορικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο 1500 ατόμων, παιδότοπους, κινηματογράφους, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, SPA κ.α.

-Τον Νοέμβριο του 2006 το Υπουργείο Τουρισμού χορήγησε στην εταιρεία του Κατάρ Diyar Real Estate Investment την άδεια οικοδόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων ύψους 200 εκ δολ. βορείως της Λατάκιας

-Η εταιρεία Majid Al Futtaim Group (MAF) με έδρα το Ντουμπάι σχεδιάζει την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πόλης στη Sabboura στα προάστια της Δαμασκού με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 1 δις δολάρια. Το συμβόλαιο αγοράς της γης υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της εν λόγω εταιρείας στις 20.12.2006. Το έργο θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, καφέ, κινηματογράφους, εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, συγκροτήματα γραφείων, χώρους πρασίνου, πλατείες καθώς και χώρο εξυπηρέτησης όσων ταξιδεύουν στον οδικό άξονα Βηρυτός – Δαμασκός. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει σε τρία στάδια εκ των οποίων το πρώτο θα υλοποιηθεί σε πέντε χρόνια.


Βιομηχανικές Ζώνες

Σε τρείς πόλεις της χώρας ήτοι στη Δαμασκό (Adra), το Aleppo (Sheik Najjar) και τη Homs (Hessia) εκτελούνται έργα υποδομών (δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση) σε αντίστοιχες βιομηχανικές ζώνες συνολικού κόστους 844 εκ. δολαρίων. Εξάλλου, τον Οκτώβριο του 2006 ανακοινώθηκε σχέδιο για ίδρυση Βιομηχανικής Ζώνης στην πόλη Deir Ez Zor.


Εμπορικά και Διοικητικά Κέντρα

-Στα τέλη του 2006 ανακοινώθηκε η κατασκευή προσεχώς στη Δαμασκό του εμπορικού κέντρου “World Trade Center” ύψους 300 εκ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα κτίριο 58 ορόφων με αίθουσες εκθέσεων, ξενοδοχείο και γραφεία.

-Επίσης αναμένεται η κατασκευή ενός επιχειρηματικού κέντρου ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της πληροφορικής. Το εν λόγω έργο έχει ανακοινωθεί από το 2005 από τον επενδυτικό όμιλο AREF με έδρα το Κουβέιτ και είναι προϋπολογισμού 700 εκ. δολαρίων.

Άλλες Επενδύσεις

-Τέλη του 2006 70 κορυφαίοι Σύροι επιχειρηματίες προέβησαν στην ίδρυση της κατασκευαστικής εταιρείας Al Cham Holding Company η οποία μελετά την κατασκευή 15 έργων συνολικού εκτιμώμενου κόστους 1,3 δις δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Ανέγερση συγκροτήματος ξενοδοχείων, εμπορικού κέντρου και γραφείων στο Aleppo, μετατροπή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Hijaz της Δαμασκού σε εμπορικό κέντρο, ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο Yaafour και σε δύο άλλα προάστια της Δαμασκού, ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Δαμασκό, καθώς και ίδρυση charter αεροπορικής εταιρείας σε συνεργασία με τις Συριακές Αερογραμμές.

-Εκ των εγχωρίων κατασκευαστικών εταιρειών, σημαντικότερη δραστηριότητα παρουσιάζει η εταιρεία Kahale Group η οποία υλοποιεί μια σειρά έργων όπως τα έργα οικιστικής ανάπτυξης “Yaafour Gardens” και “Dumar Island 16” στα αντίστοιχα προάστια της Δαμασκού, την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου και μαρίνας στην Ταρτούς, τη μετατροπή σε τουριστικές εγκαταστάσεις των παλαιών φυλακών του Aleppo, τουριστικές εγκαταστάσεις στη Homs καθώς και εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Δαμασκού West Malki.

-Επίσης, ιδρύθηκε νέα αντίστοιχη εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 40 εκ. δολαρίων, με σκοπό την πραγματοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων και στην οποία προβλέπεται να συμμετάσχουν Σύροι της διασποράς καθώς και εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov