Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2007
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 25/07/2007
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Στον προϋπολογισμό του 2007 έχουν εγγραφεί 3,8 δις Ευρώ για τις Δημόσιες επενδύσεις εκ των οποίων 780 εκ. Ευρώ αφορούν τον βιομηχανικό τομέα, ήτοι τον πετρελαϊκό, τον ηλεκτρισμό, τον τομέα των ορυκτών και τη βαριά βιομηχανία και τη βιομηχανία μεταποίησης. Με τον ισχύοντα μέχρι τις αρχές του έτους επενδυτικό Νόμο 10/1991, έχουν εγκριθεί 140 έργα που η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 15 δις Ευρώ εκ των οποίων τα 90 αφορούν στο βιομηχανικό τομέα (37 εξ αυτών στην τσιμεντοβιομηχανία). Οι Συριακές Αρχές ευνοούν όλο και περισσότερο την ιδιωτική επενδυτική παρουσία αντί της κρατικής που ήταν ο κανόνας έως πρόσφατα.


ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


Δημόσιες Επενδύσεις


276 εκ. ευρώ απευθύνονται στις αντίστοιχες εταιρείες του δημοσίου τομέα ως εξής: Syrian Gas Company (SGC) 118 εκ, Syrian Petroleum Company (SPC) 110 εκ. Mahrukat 18 εκ., Διυλιστήρια Banias 12 εκ. και τη Syrian Company for Oil Transport (SCOT)10 εκ, Διυλιστήρια Homs 4 εκ, Syrian Company for Gas Distribution 4 εκ. Τα σημαντικότερα έργα είναι τα εξής:


  • Η περάτωση της κατασκευής του συριακού τμήματος του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου από τα Ιορδανικά σύνορα έως τη Homs

  • Η εξερεύνηση περιοχών για ανεύρεση φυσικού αερίου

  • Η μονάδα συγκέντρωσης φυσικού αερίου στο Al Rayan περιλαμβανομένου σταθμού μέτρησης και ρύθμισης και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Homs - Banias

  • εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων Banias (προϋπολογισμού 600 εκ. Ευρώ)


Ιδιωτικές Επενδύσεις


Στον εν λόγω τομέα έχει εγκριθεί η κατασκευή νέου διυλιστηρίου στο Der Ez Zor, από Άραβες ιδιώτες επενδυτές σε κοινοπραξία με το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων. Έως τώρα η ιδιοκτησία ανάλογων επενδύσεων ήταν του δημοσίου είτε σε συνεργασία με τον επενδυτή. Με τον νέο ισχύοντα επενδυτικό Νόμο 8/2007 επιτρέπονται και οι αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις.


ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ


Η μεγάλη ετήσια αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα (+10% το 2006) οδηγεί στην ανάγκη αύξησης της δυνατότητας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δημόσιες Επενδύσεις


Για τον εν λόγω τομέα έχουν προβλεφθεί ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 427 εκ. Ευρώ ήτοι 240 εκ για τo Public Establishment for Electricity Generation and Transmission (PEEGT) 182 εκ για τo Public Establishment For Distribution And Exploitation Of Electrical Energy (PEDEEE) και 5 εκ για το Κέντρο Ενεργειακής Έρευνας, με κυριότερα έργα τα εξής:

Αναδιοργάνωση των θερμοηλεκτρικών σταθμών ενέργειας στο Mahardeh και στο Banias

Κατασκευή νέων μονάδων στο Der Ali και στο Charkiyeh

Ανάπτυξη γραμμής 138 χλμ. δυναμικότητος 400 kv

Ανάπτυξη γραμμής 145 χλμ δυναμικότητας 230 kv


Ιδιωτικές Επενδύσεις


Αν και η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρισμού αποτελεί ακόμη κρατικό μονοπώλιο η ιρανική Azarab Energy πρόκειται να προβεί στην υπογραφή του πρώτου συμβολαίου με τη μορφή B.O.T. για την κατασκευή μονάδας 440 MGW στο Al Hassakeh στη ΒΑ Συρία, έργο ύψους 300 εκ Ευρώ. Στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας είναι υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στη Homs από Συρο-γερμανική εταιρεία.


ΤΟΜΕΑΣ ΟΡΥΚΤΩΝ


Δημόσιες Επενδύσεις


Η Συρία διαθέτει σημαντική παραγωγή φωσφορικών αλάτων και στοχεύει στην περαιτέρω αξιοποίηση του προϊόντος αυτού. Για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 8 εκ. Ευρώ στον αρμόδιο φορέα Establishment for Mining and Geological Resources.


Ιδιωτικές Επενδύσεις


Το αρμόδιο Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων εξετάζει προτάσεις για δημιουργία νέων ορυχείων φωσφορικών αλάτων από Ινδούς, Βούλγαρους και Λιβανέζους επενδυτές και ήδη έχει εγκριθεί η κατασκευή μονάδας στη Raqqa.


ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Η Συρία κατά τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σημαντικός εισαγωγέας τσιμέντου (περίπου 2 εκ. τόνοι περίπου) και οι ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες (6,2 εκ. τόνοι κατά το 2006)


Δημόσιες Επενδύσεις


Ο αρμόδιος κρατικός φορέας Public Establishment for Cement έχει ως προτεραιότητα την ανακαίνιση έξη δημοσίων τσιμεντοβιομηχανιών με συνολικό προϋπολογισμό 48 εκ. Ευρώ και κύριες προτεραιότητες τις εξής:


  • Την έναρξη λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας στη Hama

  • Την κατασκευή μιας νέας γραμμής παραγωγής για την τσιμεντοβιομηχανία στην Adra.


Ιδιωτικές Επενδύσεις


Από το 2006 οπότε ο εν λόγω τομέας είναι ανοιχτός 37 σχέδια έχουν εγκριθεί. Παράλληλα, ντόπιοι και άλλοι Άραβες επενδυτές έχουν προβεί στη συγκρότηση ομίλων με σκοπό την κατασκευή τριών μεγάλων τσιμεντοβιομηχανιών εκτιμώμενου κόστους άνω των 700 εκ δολαρίων


ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Ο βιομηχανικός τομέας γενικά εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από ποικίλα κρατικά ιδρύματα τα οποία δυσκολεύονται να εκσυγχρονιστούν και κατά συνέπεια έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.


Δημόσιες Επενδύσεις


Τα δύο βασικά κρατικά ιδρύματα για τη βιομηχανία ήτοι το General Organization for Engineering Industries και το General Organization for Chemical Industries έχουν επιδοτηθεί από τον προϋπολογισμό με 21 και 10 εκ Ευρώ αντίστοιχα με βασικά προς υλοποίηση σχέδια τα εξής:


  • Μονάδα χάρτινων συσκευασιών στην Ταρτούς

  • Μονάδα παραγωγής φιάλων νερού

  • Ολοκλήρωση μονάδος συναρμολόγησης αυτοκινήτων σε συνεργασία με το Ιράν

  • Αποκατάσταση ή αλλαγή παραγωγής ορισμένων δημόσιων εταιρειών

Ιδιωτικές Επενδύσεις


Τα σημαντικότερα εγκριθέντα προς υλοποίηση έργα είναι τα εξής:

Μονάδα φωσφορούχων στη Raqqa

Εργοστάσιο παραγωγής νιτρικής αμμωνίας στο Deir Ez Zor

Τρεις υαλουργίες εκ των οποίων οι δύο στη Homs με ιρανική συμμετοχή και μία στα περίχωρα της Δαμασκού με συμμετοχή κουβεϊτιανών κεφαλαίων

Μονάδα κατασκευής χαρτοπολτού στην Ταρτούς

Μονάδα εκτύπωσης και μαγνητικών καρτών

Μονάδα παραγωγής τηλεοράσεων, οθονών και συσκευών DVD

6 μονάδες χάλυβα εκ των οποίων 3 στη Λαττάκια, 2 στο Aleppo και μια στην περιοχή της Δαμασκού

Μονάδα κατασκευής καλωδίων

5 εργοστάσια ζάχαρης εκ των οποίων 3 στη Homs, ένα στην Raqqa και ένα στην Ταρτούς

Μονάδα συσκευασίας φρούτων και λαχανικών

Διάφορες αγροτοβιομηχανικές μονάδες

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov