Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 27/02/2008
Έκδοση: Super User
Κείμενο: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η αγορά της Συρίας είναι μία νέα αναδυόμενη αγορά 20 εκ κατοίκων περίπου, που κατέχει σημαντική θέση στο διαμετακομιστικό εμπόριο της περιοχής, χάρις στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου που έχει υπογράψει η χώρα με 15 Αραβικά κράτη (Συμφωνία GAFTA, η οποία ετέθη σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2005), καθώς και στην αντίστοιχη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου που έχει συνάψει με την Τουρκία, και η οποία ετέθη σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2007.

Σημειωτέον επίσης ότι η Συρία χάρις στη γεωγραφική της θέση και κυρίως στους λιμένες της, αποτελεί πλατφόρμα για ταχεία προώθηση εμπορευμάτων, τόσο στις αραβικές χώρες και κυρίως στις χώρες του Κόλπου, όσο και στο υπό ανοικοδόμηση γειτονικό Ιράκ.

Η από ετών ισχύουσα στη Συρία λίστα με προϊόντα των οποίων απαγορευόταν η εισαγωγή, η «Αρνητική Λίστα» όπως ονομαζόταν έχει σχεδόν καταργηθεί και όπως αναμένεται προσεχώς θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της συριακής αγοράς.

Το γεγονός αυτό καθώς και η επικείμενη επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης Συρίας - Ε.Ε. που έχει μονογραφηθεί και εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2004, είναι καταλυτικοί παράγοντες για περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την Συρία.

H Ε.Ε. είναι πρώτος οικονομικός εταίρος της Συρίας, αλλά υστερεί πλέον ως προμηθευτής έναντι των ασιατικών χωρών που έχουν το προβάδισμα λόγω των φθηνών προϊόντων που προσφέρουν αλλά και των επενδύσεων που πραγματοποιούν στις ελεύθερες ζώνες της Συρίας, για επιτόπια παραγωγή ή/και επανεξαγωγή προϊόντων σε άλλες χώρες. Οι τρεις κυριότεροι Ευρωπαίοι εταίροι της Συρίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι κυριότερες εξαγωγές της Ε.Ε. στη Συρία αφορούν σε μηχανήματα και εξοπλισμό (27,4%), ενεργειακά προϊόντα (19,9%), χημικά (17,7%), τρόφιμα (14,3%), υλικά μεταφορών (11,4%) και είδη ένδυσης (2,3%).

ΕΞΕΛΙΞΗ TOY ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

O όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδος και Συρίας, κατά την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα έως το 2006, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σε επίπεδο έτους, είχε διπλασιασθεί, σε σχέση με το 2003 φθάνοντας στα 180 εκ. Ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι χρόνια πλεονασματικό για τη χώρα μας. Η Συρία κατατάσσεται μεταξύ των 30 πρώτων εξαγωγικών αγορών μας. Αποτελεί την 6η μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδος στο σύνολο των χωρών της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής (μετά από χώρες όπως Η.Α.Ε., Λιβύη, Ισραήλ, Αίγυπτος, Αλγερία) και αντίστοιχα η Συρία, μεταξύ των χωρών αυτών καταλαμβάνει την 12η θέση ως προμηθευτής μας (μετά από το Ιράν, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Αλγερία, Ιράκ, Η.Α.Ε., Μαρόκο, Λίβανο και Τυνησία).

Για το έτος 2007, ο όγκος των διμερών συναλλαγών αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2006 καίτοι με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή και τη ζάχαρη, οι λοιπές κατηγορίες εξαγόμενων στη Συρία προϊόντων παρουσίασαν για το πρώτο εξάμηνο 2007, σημαντική άνοδο. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα πετρελαίου αν και συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη κατηγορία παρουσίασαν κατά το Α΄εξάμηνο του 2007 σημαντική πτώση, γεγονός που εξηγείται από την ιδιαίτερη μεταβλητότητα της εν λόγω αγοράς. Επίσης από τα εξαγόμενα είδη απουσιάζει εντελώς η ζάχαρη και τα υποπροϊόντα της (το 2006 οι εξαγωγές μας στη Συρία σε ζάχαρη είχαν ανέλθει σε αξία στα 32 εκ Ευρώ), γεγονός που οφείλεται στην ίδρυση στη Συρία 5 εργοστασίων, που όπως αναμένεται θα καταστήσουν τη χώρα από το 2008, εξαγωγέα στο εν λόγω προϊόν.

Βασικό στοιχείο για περαιτέρω σύσφιξη και προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συνιστούν η μακρόχρονη σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών Ελλάδος και Συρίας, η γεωγραφική γειτνίαση, η θέση της Συρίας στο χώρο της Μ. Ανατολής και τις αραβικές χώρες μέσω των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου που έχει υπογράψει και αντίστοιχα η θέση της Ελλάδος ως Πύλης της Συρίας στις εμπορικές της σχέσεις με την Ε.Ε.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΣΥΡΙΑΣ (ΣΕ ΧΙΛ.ΕΥΡΩ)


ΕΛΛΑΔΑ 2002 2003 2004 2005 2006
ΕΞΑΓΩΓΕΣ 34.648 76.349 77.061 157.424 161.262
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ 14.015 19.412 17.565 19.598 18.946
ΟΓΚΟΣ 48.643 95.761 94.626 177.022 180.208
ΙΣΟΖΥΓΙΟ 20.633 56.937 59.496 137.826 142.316


ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Τo 2005 και το 2006, λόγω μεγάλων εξαγωγών σε πετρελαϊκά προϊόντα οι εξαγωγές μας προς τη Συρία ανήλθαν στα 160 εκ. Ευρώ περίπου.
Τα κυριότερα προϊόντα που παραδοσιακά εξάγονταν από την Ελλάδα στη Συρία, λαμβανομένου υπόψη του πλήθους των προϊόντων για τα οποία μέχρι πρόσφατα, απαγορευόταν η εισαγωγή στη Συρία (μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα) ήσαν : προϊόντα πετρελαίου, λιπαντικά, βουτάνια, σωλήνες και σύρματα από χαλκό, χρωστικές ύλες και διάφορα χημικά, σωλήνες, φύλλα και ταινίες από αργίλιο, καπάκια, πώματα και άλλα προϊόντα αλουμινίου, εργαλεία και σωλήνες από σίδηρο και χάλυβα, ηλεκτρικές συσκευές, ελκυστήρες και μεταχειρισμένα ημιρυμουλκούμενα και ρυμουλκούμενα οχήματα, είδη ρουχισμού, μέρη και εξαρτήματα αυτοκινήτων, ζάχαρη κ.ά.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Όσον αφορά στις εισαγωγές μας από την Συρία κυμαίνονται στα 19 εκ. Ευρώ και αφορούν κυρίως : φωσφορικά ασβέστια, πέτρες για οικοδομή, πλάκες - ταινίες και φύλλα από αργίλιο, είδη ρουχισμού, πλάκες-φύλλα και μεμβράνες από πλαστικό, σάκοι-σακίδια συσκευασίας, προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι, απορρίμματα βάμβακος, υποδήματα κ.α.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η σταδιακή απελευθέρωση της συριακής αγοράς και η δυνατότητα πλέον για εξαγωγή στη Συρία πολλών ειδών μεταξύ των οποίων ενδύματα, ορισμένα φάρμακα που δεν παράγονται εγχωρίως, καλλυντικά, υφάσματα, κλινοσκεπάσματα, επιτραπέζια σκεύη, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, δερμάτινα είδη, συνθετικά νήματα, έπιπλα, φωτιστικά, εντομοκτόνα, σπέρματα βάμβακος, λαχανικά και φρούτα νωπά και σε κονσέρβα, κομπόστες, κρέατα, ψαρικά, γαλακτοκομικά- τυροκομικά, σοκολατούχα παρασκευάσματα κ.ά, αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο των εξαγωγών μας στη Συρία και αναζήτηση συνεργασιών που θα εξασφαλίσουν σταθερή εισδοχή τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές με τις οποίες η Συρία συνδέεται με Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την περιορισμένη έκταση των αγροτικών γαιών η Συρία διαθέτει σημαντικές καλλιέργειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται ως 5ος παραγωγός ελιών (6% της παγκόσμιας παραγωγής), 3ος παραγωγός αμυγδάλων (8% της παγκόσμιας παραγωγής), 3ος παραγωγός φιστικιών (9%), 7ος παραγωγός βερίκοκων (4%), 6ος παραγωγός βάμβακος. Επίσης μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, η Συρία κατατάσσεται ως ο σημαντικότερος παραγωγός φρούτων και λαχανικών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι πρόσφατες Νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την επικείμενη πλήρη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου της Συρίας, συντείνουν στην δημιουργία στη χώρα σταδιακά ένα νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρόσφορου για εξαγωγές και επενδύσεις ή άλλης μορφής συνεργασίες.

Mε το Π.Δ. 51/2006, τροποποιήθηκε ο Φορολογικός Νόμος (23/2003) και από 1.1.2007, το ανώτερο ποσοστό φορολογίας των επιχειρήσεων μειώθηκε από 35% σε 28%, ενώ παράλληλα μειώθηκαν από 7 σε 5 οι φορολογικές κατηγορίες. Προσφέρονται ιδιαίτερες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις σε εταιρείες επενδύσεων, όπως ποσοστό φορολογίας 23% ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης και τον αριθμό απασχολουμένων. Επιπλέον η Κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση του ΦΠΑ εντός του 2008.

Αρχές του 2007 με το Νομοθετικό Διάταγμα περί Επενδύσεων 8/2007, αντικαταστάθηκε ουσιαστικά ο Επενδυτικός Νόμος 10/1991. Στους ξένους επενδυτές παρέχεται πλέον η δυνατότητα ιδιοκτησίας των χώρων και εγκαταστάσεων των επενδυτικών τους μονάδων, και επιτρέπεται απρόσκοπτα η εξαγωγή των κεφαλαίων και του κέρδους, σε ξένο συνάλλαγμα.

Σημειωτέον επίσης ότι με το ΠΔ 55/2006 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο Δαμασκού, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2008.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Αρχές του 2007 βάσει της νέας νομοθεσίας περί Επενδύσεων ήτοι του Π.Δ. 8/2007 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελληνική επένδυση στη Συρία, από την εταιρεία ειδών άρδευσης PALAPLAST σε συνεργασία με το συριακό όμιλο YACOUB CO.

Όσον αφορά στη παρουσία άλλων ελληνικών εταιρειών στη Συρία σημειώνουμε την δραστηριοποίηση εδώ, αρκετών εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκτέλεση έργων κατόπιν διαγωνισμών, όπως ενδεικτικά η INTRACOM για τηλεφωνικές εγκαταστάσεις και η ΑΤΕΡΜΩΝ υπεργολαβία σε κατασκευή μονάδος ηλεκτροπαραγωγής από την εταιρεία SIEMENS.

Τέλος, σημαντική είναι και η παρουσία πολλών ελληνικών εταιρειών κυρίως οικοδομικών υλικών, αρδευτικού-αγροτικού εξοπλισμού, πλαστικών, χημικών, κ.α., μέσω τοπικών αντιπροσώπων. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι μέσω αντιπροσώπου καθίσταται σαφώς ευκολότερη η εισδοχή στην αγορά της Συρίας, λόγω της ιδιομορφίας και των γραφειοκρατικών δυσκολιών που παρουσιάζει.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών της Συρίας κατά τα τελευταία έτη είναι θετική.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2007, χάρις στην αύξηση της κατανάλωσης, ανήλθε στο 5% έναντι 4,4% το 2006 και 3,3% το 2005. (Το ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα εκτιμάται στα 1380 δολ. ΗΠΑ).Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στα επίπεδα του προηγούμενου έτους ήτοι 10%. Το εξωτερικό χρέος παραμένει χαμηλό 35% περίπου του ΑΕΠ και τα συναλλαγματικά αποθέματα υψηλά, χάρις στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές του ιδιωτικού τομέα κατά την τελευταία τριετία πενταπλασιάσθηκαν. Η ανεργία επίσημα ανέρχεται στο 8% (ανεπίσημα άνω του 20%).

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών στη Συρία εμφανίζουν οι τομείς ενέργειας, κατασκευαστικών έργων, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, τραπεζικών υπηρεσιών, αρδευτικών προγραμμάτων και μεταφοράς τεχνολογίας ή/και τεχνογνωσίας στον βιομηχανικό και ιδιαίτερα, στον αγροτοβιομηχανικό τομέα.

Ενέργεια

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενέργεια θα πρέπει να επισημανθεί ότι στόχο της Κυβέρνησης, λόγω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, αποτελεί η κάλυψη του 2,85% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2011, από ανανεώσιμες πηγές (υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική και βιομάζας). Σύμφωνα με νέα νομοθεσία θα προσφέρονται κίνητρα, όπως άτοκα δάνεια και απαλλαγές από τελωνειακούς δασμούς εισαγωγής, προκειμένου να προτιμώνται οι ηλιακοί θερμοσίφωνές τόσο από τους κατασκευαστές όσο και από τα νοικοκυριά.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές. Σημειωτέον ότι στην περιοχή Sindianah πλησίον της Homs, πρόκειται να κατασκευασθεί πάρκο αιολικής ενέργειας.

Κατασκευές

Ο κατασκευαστικός τομέας κατά την παρούσα συγκυρία αποτελεί την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στη χώρα και απασχολεί πάνω από 500.000 άτομα ή 19,5% του ενεργού πληθυσμού. Η Κυβέρνηση έχει προβλέψει την ενίσχυση του οικιστικού τομέα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και της ραγδαία αυξανόμενης ζήτησης.

Στις αρχές του τ.ε. συστάθηκαν 2 εταιρείες Ηoldings, η Al Cham και η Souria, οι οποίες έχουν εξαγγείλει μεγάλα κατασκευαστικά και τουριστικά έργα και επιδιώκουν τη συνεργασία με ξένους επενδυτές. Παράλληλα στη χώρα δραστηριοποιούνται μεγάλοι όμιλοι από τις χώρες του Κόλπου για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί (όπως ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων), με κεφάλαια που κατά κανόνα προέρχονται από τις εν λόγω αραβικές χώρες.

Γενικά ο κατασκευαστικός τομέας λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του ευνοεί εξαγωγές πλήθους οικοδομικών υλικών (μάρμαρα, σωλήνες, σύρματα, καλώδια, χρωστικές ύλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, κ.ά.).

Μεταφορές

Όσον αφορά στον τομέα των μεταφορών, η Κυβέρνηση επιδιώκει την μέγιστη δυνατή ανάπτυξη του, καθότι θεωρείται μοχλός για την οικονομική, τουριστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει διατεθεί στο Υπουργείο Μεταφορών πάνω από το 16% των δημόσιων δαπανών επενδύσεων και σειρά έργων έχουν ανακοινωθεί ή προκηρυχθεί σε όλους τους τομείς, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός υπό την μορφή συμβολαίων ΒΟΤ (Build Operate Transfer). Στόχος είναι να καταστεί η Συρία κόμβος εμπορίου και συναλλαγών.

Οι δύο λιμένες της Ταρτούς και της Λατάκιας θεωρούνται υψίστης σημασίας για την εθνική οικονομία. Προβλέπεται επέκταση και αναβάθμισή τους με αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, συστημάτων επιτήρησης, ελέγχου και διαχείρισης της κίνησης εμπορευμάτων και επιβατών, κατασκευή Silos δημητριακών, καθώς και κατασκευή και διαχείριση πάρκου containers.

Η δυνατότητα επαναλειτουργίας της ναυτιλιακής γραμμής Βόλος - Ταρτούς τελεί υπό συζήτηση από τα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδος και Συρίας και ήδη υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από Σύρους εφοπλιστές.
Τραπεζικό Σύστημα
Ως προς τον τραπεζικό τομέα επισημαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από συριακής πλευράς για προσέλκυση ευρωπαϊκών τραπεζών. Ήδη λειτουργούν στη Συρία 11 ιδιωτικές Τράπεζες εκ των οποίων τρεις Ισλαμικές, έναντι μόλις δύο το 2004. Σημειώνεται επίσης ότι από τον Φεβρουάριο του 2006, οι συναλλαγές του δημόσιου τομέα της Συρίας διενεργούνται σε Ευρώ.

Με Διάταγμα που υπεγράφη στις 15-08-07 αποφασίσθηκε η αποσύνδεση της συριακής λίρας από το δολάριο ΗΠΑ και η διακύμανσή της πλέον βάσει των Ειδικών Δικαιωμάτων Απόσυρσης SDR (Special Drawing Rights), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (SDR: το εν λόγω καλάθι περιλαμβάνει: 44% δολ ΗΠΑ, 34% Ευρώ,11% γιεν, 11% στερλίνες).

Στο πλαίσιο των μέτρων φιλελευθεροποίησης της οικονομίας θα πρέπει να υπογραμμισθεί η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στον τομέα των ασφαλειών και η παραχώρηση τέλη του 2006 άδειας λειτουργίας σε επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. (Διάταγμα αρ.43/2005). Η ασφαλιστική αγορά στη Συρία εκτιμάται στα 8 δις συριακές λίρες.

Επίσης με το Π. Διάταγμα αρ.55/2006 που εκδόθηκε βάσει του Νόμου 22/2005, αποφασίσθηκε η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Δαμασκού και της Επιτροπής Ομολόγων, ως ανεξάρτητου Οργανισμού που θα συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων. Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω Χρηματιστηρίου προβλέπεται εντός του 2008.

Πρόσφατα στις 9 Οκτωβρίου 2007, υπεγράφη Νόμος που θα επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα της Συρίας την έκδοση Κρατικών Ομολόγων βραχείας και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Στόχος είναι η κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, η προσφορά ενός επενδυτικού εργαλείου στις ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και η προσέλκυση συριακών κεφαλαίων κατατεθειμένων στο εξωτερικό που όπως υπολογίζεται υπερβαίνουν τα 60 δις δολ. ΗΠΑ.

Τηλεπικοινωνίες

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που αναπτύσσεται συνεχώς αφότου έπαψε να αποτελεί αποκλειστικά κρατικό μονοπώλιο, προβλέπεται σταδιακή απελευθέρωση ορισμένων υπηρεσιών, αναβάθμιση του δικτύου, καθώς και του Internet και ενδεχομένως εντός του 2008, προκήρυξη διαγωνισμού για επιλογή τρίτης εταιρείας που θα λάβει άδεια κινητής τηλεφωνίας.

Επενδύσεις στον αγροτοβιομηχανικό τομέα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές και επενδύσεις ή/και κοινοπραξίες μεταφοράς τεχνογνωσίας εμφανίζει επίσης ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, διότι η Συρία παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα σε αγροτικό μηχανολογικό - αρδευτικό εξοπλισμό, φυτοφάρμακα, ποικιλίες σπόρων και τεχνογνωσία. Ιδιαίτερα μάλιστα τους τομείς: ελαιολάδου (τυποποίηση και εμφιάλωση), γαλακτοκομικών προϊόντων, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, φρούτων και λαχανικών (διαλογή και συσκευασία) κ.ά.

Οι προοπτικές για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στην Συρία στον τομέα αυτό, διευρύνονται μετά την πρόσφατη κατάργηση της ισχύουσας λίστας απαγορευμένων προϊόντων προς εισαγωγή, μεταξύ των οποίων πολλά τρόφιμα.

Σημειωτέον ότι λόγω της υφιστάμενου Ελεύθερου Eμπορίου της Συρίας, τόσο με την Τουρκία όσο και με τις αραβικές χώρες που έχουν προσυπογράψει την Συμφωνία GAFTA, ευνοούνται ως επί το πλείστον οι επενδύσεις στον αγροτοβιομηχανικό αλλά και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς που στοχεύουν σε εξαγωγές στις χώρες αυτές αλλά και στο γειτονικό Ιράκ.

Τουρισμός

Τέλος, ως προς τον τομέα του Τουρισμού, που όπως προαναφέρθηκε εντάσσεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, στο «Συνέδριο για Τουριστικές Επενδύσεις στην Συρία» που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά, στην Δαμασκό τον Μάιο του 2007, προτάθηκαν για τουριστική αξιοποίηση, περιοχές που ανήκουν στο κράτος, με ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους που, επί πλέον έχουν την δυνατότητα επιλογής του τρόπου εκμετάλλευσης (ενοικίαση, ΒΟΤ, αγορά).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Κατωτέρω παρατίθενται περιληπτικά οι «Παράγοντες που ευνοούν Εξαγωγές και Επενδύσεις στη Συρία», καθώς και οι «Κλάδοι Εξαγωγικού Ενδιαφέροντος».

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

• Η Συρία διαθέτει μεγάλη εσωτερική αγορά, διότι είναι μία μεγάλη χώρα, με πληθυσμό 20 εκ. κατοίκων περίπου, και μάλιστα νεαρής ηλικίας εφόσον όπως εκτιμάται το 40% έχει ηλικία κάτω των 15 ετών.
• Στόχος της Συριακής Κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την μακρόχρονη απομόνωση και η ένταξή της στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί μέτρα εκσυγχρονισμού και φιλελευθεροποίησης των οικονομικών δομών, που μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στον χρηματο-οικονομικό τομέα. Έτσι σήμερα λειτουργούν 11 ιδιωτικές Τράπεζες και τρεις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εντός του 2008 προβλέπεται η ίδρυση Χρηματιστηρίου.
• Επίκειται και θα είναι καθοριστική για την ένταξη της χώρας στο καθεστώς Οικονομίας της Αγοράς, η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης της Συρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μονογραφηθεί από τον Οκτώβριο του 2004, αλλά δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από τα Κράτη Μέλη, καθώς και η αποδοχή της Αίτησης της Συρίας για ένταξη της, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
• Η Συρία από τον Ιανουάριο του 2005, που ετέθη σε εφαρμογή η Συμφωνία για την Αραβική Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου, GAFTA, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος, έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε κέντρο αραβικού εμπορίου, δεδομένου ότι τα προϊόντα που προέρχονται από τις 15 χώρες μέλη της GAFTA, διακινούνται πλέον χωρίς δασμούς ή εξαιρετικά μειωμένους.
• Ανάλογη Συμφωνία Eλευθέρου Εμπορίου της Συρίας με την Τουρκία ετέθη σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2007. Βάσει της ανωτέρω Συμφωνίας τα συριακά προϊόντα εξάγονται πάραυτα από της εφαρμογής της, ελεύθερα, άνευ δασμών στην Τουρκία, και τα τουρκικά προϊόντα αντίστοιχα εξάγονται στη Συρία με εξαιρετικά μειωμένους δασμούς και διευκολύνσεις μέχρι την πλήρη εξάλειψή των σταδιακά, εντός 12ετίας.
• Η Συρία λόγω γειτνίασης αποτελεί Πύλη τροφοδοσίας του Ιράκ και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η εκτέλεση μεγάλων έργων στην χώρα, για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, των Λιμένων της Λατάκια και της Ταρτούς, καθώς και των σιδηροδρόμων.
• Οσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Συρίας, η χώρα μας κατά την 6η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στην Δαμασκό, τον Φεβρουάριο του 2003, ολοκλήρωσε σχεδόν το θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Συρία, με την υπογραφή τριών σημαντικών Συμφωνιών:
- Συμφωνία για την Προστασία και Αμοιβαία Προώθηση των Επενδύσεων
- Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας και,
- Συμφωνία για την ίδρυση Μικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Συρίας (που υπεγράφη μεταξύ του ΟΠΕ και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων Συρίας)
• Η θεαματική άνοδος της αξίας των ελληνικών εξαγωγών στην Συρία τα τελευταία χρόνια, από 34,6 εκ Ευρώ το 2002, στα 161 εκ Ευρώ το 2006 καταδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για εισδοχή σε μία νέα μεγάλη αναδυόμενη αγορά, που στοχεύει μεσοπρόθεσμα σταδιακά να ενταχθεί στο σύστημα της Οικονομίας της Αγοράς.

ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η συριακή αγορά προσφέρει δυνατότητες για εξαγωγή όλων σχεδόν των μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και των πρώτων υλών, αφότου καταργηθεί πλήρως, εντός του 2008, όπως προβλέπεται, η λίστα απαγορευμένων ειδών προς εισαγωγή, που ίσχυε επί σειρά ετών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Κυριότεροι τομείς ενδιαφέροντος για εξαγωγές από την Ελλάδα στην Συρία είναι κυρίως τα οικοδομικά υλικά, τα αγροτικά μηχανήματα, ο εξοπλισμός άρδευσης και ύδρευσης, λιπάσματα, χημικά και κάθε είδους βιομηχανικός εξοπλισμός, ενδύματα, δερμάτινα είδη, ορισμένα φαρμακευτικά, καλλυντικά, τρόφιμα κ.ά., για τα οποία επήλθε μερική έως πλήρης απελευθέρωση της αγοράς.
Αναλυτικότερα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι:
Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά-τυροκομικά προϊόντα, κρεατικά, ψαρικά, σοκολατούχα παρασκευάσματα, κονσέρβες φρούτων και λαχανικών κ.ά των οποίων η εισαγωγή επετράπη από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Οικοδομικά υλικά και εξοπλισμός, όπως τσιμέντο, χρωστικές ύλες, μονωτικά υλικά και ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, λόγω των μεγάλων έργων και οικιστικών προγραμμάτων, αλλά και των πρόσφατα εγκριθέντων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στην Δαμασκό, με κεφάλαια από χώρες του Κόλπου.
Αγροτικά μηχανήματα και αρδευτικός εξοπλισμός έχουν μεγάλη ζήτηση για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης φυτοφάρμακα, ποικιλίες σπόρων και τεχνογνωσία, ιδιαίτερα μάλιστα στον τομέα του ελαιολάδου (κυρίως τυποποίηση και εμφιάλωση) καθώς και στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και των φρούτων και λαχανικών (όπως διαλογή και συσκευασία).
Φαρμακευτικά Προϊόντα και Ιατρικός Εξοπλισμός αποτελούν νέα υπό αξιοποίηση αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά στα φάρμακα, διότι πρόσφατα επετράπη η εισαγωγή όσων δεν παράγονται εγχωρίως.
Λιπαντικά -Εξοπλισμός και εφόδια για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν σταθερά μεγάλη ζήτηση
Εξερεύνηση και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν νέο τομέα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, διότι στόχος της Κυβέρνησης ενόψει εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου, είναι το 2,85% τουλάχιστον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έως το 2011 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Τηλεπικοινωνίες και Τηλεπικοινωνιακό υλικό συνιστούν τελευταία μεγάλη αγορά λόγω της εκτεταμένης ανάπτυξης και αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου, καθώς και των υπηρεσιών INTERNET. Σημειωτέον ότι προβλέπεται για το 2008 ενδεχομένως, η προκήρυξη διαγωνισμού για επιλογή της τρίτης εταιρείας, που θα λάβει άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Συρία.
Επενδύσεις και Συνεργασίες συμπαραγωγής ή μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενδείκνυνται σε επιλεγμένους τομείς, όπως στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, καθώς και στον τομέα του Τουρισμού που προωθεί ιδιαίτερα η Κυβέρνηση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων της χώρας σε τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κά).
Κατασκευαστικά έργα προτείνονται μέσω διαγωνισμών και αφορούν έργα υποδομής, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, όπως κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και εκσυγχρονισμός λιμένων και αεροδρομίων (Συμφωνίες συνήθως τύπου ΒΟΤ) καθώς και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, Επίσης προβλέπεται η κατασκευή φραγμάτων καθώς και σταθμών άντλησης ύδατος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov