Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ενημερωτικό σημείωμα για τον κλάδο των καλλυντικών και των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Τουρκία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 03/03/2008
Συναπτόμενο αρχείο: rad3D934cosmetics-pharma.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κωνσταντινούπολης
Πηγή: DEIK, Ημερήσιος Τύπος
Κείμενο: Ιανουάριος 2008

COSMETICS – PHARMACEUTICALS


COSMETICS

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, το αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων γυναικών και το μεγάλο ποσοστό νεανικού πληθυσμού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη του κλάδου προϊόντων cosmetics.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ο κλάδος το 2006 απασχολούσε 4.000 άτομα σε 1.372 εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων είναι συγκεντρωμένες στην Κωνσταντινούπολη.

Τα σημαντικότερα προϊόντα του κλάδου είναι : περιποίησης μαλλιών (τα σαμπουάν καλύπτουν το 59% της συνολικής παραγωγής των προϊόντων περιποίησης μαλλιών) και ακολουθούν τα σαπούνια (κυρίως ελαιοσάπουνα και δαφνοσάπουνα), προϊόντα αντρικής περιποίησης, μπάνιου, περιποίησης προσώπου, αρώματα, περιποίησης μωρών κλπ.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε συνεργασία με τουρκικές, μέσω joint ventures έχουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις στην Τουρκία, όπως η Uni Lever, Procter and Gamble, Henkel, Colgate Palmolive. Μεταξύ των σημαντικότερων τούρκων παραγωγών συγκαταλέγονται οι Evyap, Eczacibasi, Canan Koszmetik, Kopas Kozmetik, Kurtsan Ilaclari, Hunca Kozmetik και Aromel Kozmetik.

Οι τουρκικές εταιρείες του κλάδου εφαρμόζουν τις προδιαγραφές ποιότητας ISO 9000 και ISO 14001.

Οι εξαγωγές του κλάδου το 2006 ανήλθαν σε 277 εκ. δολ. και συμπεριλαμβανομένων των σαπουνιών ανήλθαν σε 528 εκ. δολ. Οι εξαγωγές των προϊόντων μπάνιου καλύπτουν το 38% του συνόλου των εξαγωγών cosmetics, των προϊόντων περιποίησης μαλλιών το 25%, των προϊόντων περιποίησης δέρματος το 18%, των προϊόντων στοματικής υγιεινής το 9% και των αρωμάτων το 8%. Τα πιο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα είναι τα σαμπουάν με 47 εκ. δολ. εξαγωγές το 2006, οι οδοντόπαστες με 30 εκ. δολ., τα αποσμητικά με 29 εκ. δολ., ξυριστικά με 28 εκ. δολ., αρώματα με 21 εκ. δολ., βαφές μαλλιών με 19 εκ. δολ., και προϊόντα περιποίησης νυχιών με 17 εκ. δολ.

Οι τουρκικές εξαγωγές κατευθύνονται σε 140 χώρες με σημαντικότερες κατά το 2006, το Ιράκ (47 εκ. δολ.) τη Ρωσική Κοινοπολιτεία (με 36,5 εκ. δολ), την Ουκρανία (με 23,6 εκ. δολ.), τη Λιβύη (με 10,2 εκ. δολ), Ιράν, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν (με 9 περίπου εκ. δολ. έκαστη) κλπ.

Οι σημαντικότερες εκθέσεις προϊόντων κοσμητικής στην Τουρκία είναι η Gestek (Aγκυρα), η Beauty and Care, Coiffeur and Beauty, Beauty Eurasia (Kωσταντινούπολη), World of Beauty (Σμύρνη).


Ιανουάριος 2008

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ


O φαρμακευτικός κλάδος της Τουρκίας περιλαμβάνει σήμερα συνολικά 300 εταιρείες, Από τις 42 εταιρείες με παραγωγική δραστηριότητα, οι 14 είναι πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η γερμανική Bayer, η αγγλική GlaxoSmithKline, οι αμερικάνικες Aventis Pharmaceuticals, Roche και Baxter, η γαλλική Sanofi και η ελβετική Novartis.

Σημαντικές τούρκικες εταιρείες του κλάδου είναι η EIS Eczacibasi, Abdi Ibrahim, Fako, Ιlsan Iltas, Mustafa Nevzat, Ibrahim Ethem και Bilim πλέον των δύο κρατικών δηλ. της Social Securities Institution Pharmaceuticals Plant και Μinistry of Defence Army Pharmaceuticals Plant.

Η πλειονότητα των εταιρειών συγκεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Μarmara (Κωνσταντινούπολη, Kocaeli, Tekirdag) λόγω μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, εξειδικευμένου προσωπικού και σημαντικού αριθμού υγεινομικών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών (2006), ο κλάδος απασχολεί 23.175 άτομα εκ των οποίων το 51% είναι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης.

Η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου ανέρχεται στο 70% και καλύπτει το 90% της εγχώριας ζήτησης όχι όμως για σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης καρκίνου, εμβολίων και ορμονών, τα οποία εισάγονται. Παράγονται κυρίως μη καινοτόμα προϊόντα (αντιρευματικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά, βιταμινούχα, αντισηπτικά κλπ). Συνολικά κυκλοφορούν στην αγορά 6.200 σκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων των σκευασμάτων που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή). Η παραγωγή και διανομή φαρμακευτικών σκευασμάτων απαιτεί προηγούμενη έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Το 2005 λειτουργούσαν στην Τουρκία 1.156 νοσοκομεία με δυναμικότητα 176.785 κρεββάτια και ποσοστό χρησιμοποίησής τους κατά 60%. Ο αριθμός εξαγορών τουρκικών ιατρικών μονάδων από ξένες ιδιωτικές σημειώνει αύξηση, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία το Νοέμβριο 2007. Η Dentistanbul πωλήθηκε στην Global Envrionment Fund, το 21,6% της Αcibadem πωλήθηκε στην Αbraaj Capital και το 60% της Safak Hospitals πωλήθηκε στην Juluis Baer. O κύκλος πωλήσεων του κλάδου υγείας στην Τουρκία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 15 δις. λίρες ενώ οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται και για την εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών.

Οι πρώτες ύλες για τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας εισάγονται σε ποσοστό 80%. Στον κλάδο λειτουργούν 11 ιδιωτικές εταιρείες και μία κρατική. Το 2002 παρήχθησαν στην Τουρκία 3.909 τόνοι φαρμακευτικών πρώτων υλών. Μεγάλες ποσότητες παράγονται κυρίως στην κατηγορία των μορφινών και παρακεταμόλης. Η εταιρεία Αfyon Alcaloids Factory παράγει το 20% της παγκόσμιας βιομηχανικής κατανάλωσης μορφίνης.

Η Τουρκία εισήγαγε τη νομοθεσία προστασίας πατέντας το 1995. Λόγω της μακράς διαδικασίας ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων, στην αγορά υπάρχουν λίγα μόνο πατενταρισμένα προϊόντα.

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων το 2006 ανήλθαν σε 355 εκ. δολ., εκ των οποίων το 77% αφορά συσκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα. Εξάγονται κυρίως προϊόντα που περιέχουν πενικιλλίνη, αντιβιοτικά και αλκαλοειδή. Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε 140 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία (με 61 εκ. δολ.), Ελβετία (29,7 εκ. δολ.), Αγγλία (28,4 εκ. δολ.), Αλγερία (14,9 εκ. δολ.), Δανία και Βέλγιο (με 13 εκ. δολ. έκαστη) κλπ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα «Υγεία 2007», οι Τούρκοι είναι αυτοί που επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό τους μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ (αύξηση 7% την τελευταία 15ετία έναντι 0,7% στις χώρες ΟΟΣΑ). Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού ατόμων με ΑIDS (0,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο το 2000 έναντι 5 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο το 2005 με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 18,8 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο). Η σημαντικότερη αιτία ασθενειών στην Τουρκία είναι ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα ενώ η Τουρκία αναμένεται μέχρι το 2030 να είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό διαβητοπαθών. Τέλος το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι για το 2008 θα προβεί σε πρόγραμμα περιορισμού γεννήσεων για 890.000 ζευγάρια ενώ οι αναμενόμενες νέες γεννήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 εκ.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov