Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ NAPA VALLEY ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ημερομηνία: 17/12/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αγίου Φραγκίσκου
Κείμενο: Εκδήλωση του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Μαγειρικής(Culinary Institute of America)-Ελληνική Συμμετοχή (Σαν Φρανσίσκο-Napa Valley, 6-8 Νοεμβρίου, 2008)

Πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση/συνέδριο με θέμα ‘Η Μεσογειακή Οδύσσεια- Επαναπροσδιορισμός και Διαφύλαξη των Παραδόσεων για Σύγχρονους Ουρανίσκους’, το οποίο περιελάμβανε σεμινάρια μαγειρικής, ειδικές παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες.
Το Culinary Inst. of America, βρίσκεται στην καρδιά της Napa Valley, μόλις δύο ώρες από το San Francisco, και λειτουργεί από το 1995 ως εκπαιδευτικό ινστιτούτο ενώ διοργανωνεί εκδηλώσεις μαγειρικής υψηλού επιπέδου συγκεντρώνοντας τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, ο Προέδρος κ. Παπασταύρου και η Γεν. Δ/ντρια κα Γαρυφάλλου, ενώ διεκεκριμένοι Έλληνες chefs μαγείρεψαν με παραδοσιακά προϊόντα σύγχρονες συνταγές. Καθώς η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα η παρουσία της χώρας μας ήταν η δυναμικότερη ενώ λοιπές χώρες οι οποίες συμμετείχαν ήταν η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Τουρκία, ο Λίβανος και η Συρία. Η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στον Αγ. Φραγκίσκο κα Στεφανίδου με τον Γραμμ. ΟΕΥ κ. Μπελιμπασάκη, επισκέφθηκαν τους χώρους της εκδήλωσης και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά.
Η ελληνική συμμετοχή περιελάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής μέσω της χρησιμοποιήσεως αγνών και παραδοσιακών υλικών με έναν σύγχρονο τρόπο. Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία (ΟΠΕ) παρέθεσε γεύμα με ελληνικά εδέσματα για τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο.
Από πλευράς μας και έπειτα από τις ανταλλαγές απόψεων που είχαμε στη διάρκεια του συνεδρίου με τους υπευθύνους της αγοράς των τροφίμων εκτιμούμε ότι η ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα επιτυχής προσκελκύοντας πολλούς από τους παρευρισκομένους στις παρουσιάσεις. Σημειώνουμε ότι η αγορά της Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα απαιτητική και τα standards πολύ υψηλά κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ελληνική συμμετοχή σε παρεμφερείς εκδηλώσεις.
Δεδομένου ότι η ελληνική παρουσία στο χώρο των τροφίμων είναι ήδη ισχυρή στις κεντρο-ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο και πεδίο ενίσχυσης και προβολής των ελληνικών προϊόντων και στην περιοχή της Καλιφόρνια. Οι υψηλού εισοδήματος καταναλωτές της πολιτείας είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί ως προς την ποιότητα των προϊόντων και αναζητούν βιολογικά τρόφιμα. Τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν μέρος της ‘νέας ελληνικής κουζίνας- Greek fusion’ με πληθώρα εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το περιοδικό Bon Appetit ψήφισε το Ελληνικό φαγητό ως την καλύτερη κουζίνα του 2007 ενώ το εστιατόριο Kokkari στο Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται μέσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια της πόλης με πελατεία υψηλών γευστικών απαιτήσεων. Η ελληνική κουζίνα έχει όλα τα χαρακτηριστικά για μια επιτυχημένη παρουσία καθώς είναι υγιεινή και ταυτόχρονα γευστική ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εισαγωγή των κλασσικών ελληνικών προϊόντων στους μεγάλους διανομείς. Δυστυχώς οι εισαγωγές ελληνικών τροφίμων στην Καλιφόρνια δεν είναι πολύ υψηλές ενώ περιορίζονται σε συγκεκριμένα καταστήματα και εστιατόρια δίχως συνεχή ανατροφοδότηση. Η διανομή παραμένει σε ελληνοαμερικάνους οι οποίοι συνήθως προμηθεύουν εκτός απο τρόφιμα και κάθε είδους ελληνικά προϊόντα. Ιδιαίτερη μνήμεια πρέπει να γίνει για τις εξαγωγές νωπών ιχθύων στις ΗΠΑ, κάτι που προβλήθηκε και στο Συνέδριο.
Δεδομένης της μεγάλης αποστάσεως από την Ελλάδα εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη εκδήλωση προωθήσεως των ελληνικών προϊόντων μέσω της προβολής της Ελληνικής κουζίνας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε (ι) στο περιθώριο της συμμετοχής σε κάποια έκθεση τροφίμων (βλ.Fancy Foods), είτε, (ιι) μέσω της διοργάνωσης στοχευμένης και επαρκώς προετοιμασμένης επιχειρηματικής αποστολής του κλάδου τροφίμων στο πλαίσιο πχ εβδομάδας ελληνικής κουζίνας στο Σαν Φρανσίσκο για την προώθηση ελληνικών προϊόντων με συμμετοχή ειδικών επί της Μεσογειακής Διατροφής, με τη διοργάνωση γευσιγνωσιών σε μεγάλα εστιατόρια και με αντίστοιχη προβολή στον τύπο.
Το Σαν Φρανσίσκο έχει συνολικά γύρω στα 1,500 καταστήματα τροφίμων (super market, παντοπωλεία, καταστήματα πρόχειρου φαγητού κα) ενώ τον προσεχή Ιανουάριο διοργανώνεται η Διεθνής Έκθεση τροφίμων Fancy Foods (18-20 Ιανουαρίου 2009) η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εκθετών της βιομηχανίας τροφίμων. Στοίχεια επιλεγμένων ελληνικών εστιατορίων στην Καλιφόρνια:
• Kokkari, San Francisco, www.kokkari.com
• Evvia, Palo Alto, www.evvia.net
• Dio deka, Los Gatos, www.diodeka.com
Στην εκδήλωση του Culinary Inst. Of America συμμετείχαν οι chefs/ερευνητές:
κκ. Γιάννης Μπαξεβάνης, Αγλαϊα Κρεμεζή, Δ. Κόχυλα, Jim Botsakos, Χριστόφορος Πέσκιας.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov