Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 18/03/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Η συριακή αγορά προσφέρει δυνατότητες για επενδύσεις-κυρίως στον τομείς των έργων υποδομής- και εξαγωγής όλων σχεδόν των πρώτων υλών και των μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων, δεδομένου μάλιστα ότι, η επί σειρά δεκαετιών ισχύουσα λίστα απαγορευμένων ειδών προς εισαγωγή, που αποσκοπούσε στην προστασία της εγχώριας παραγωγής έχει σχεδόν πλήρως καταργηθεί.
Κυριότεροι τομείς ενδιαφέροντος για εξαγωγές από την Ελλάδα στην Συρία είναι τα οικοδομικά υλικά, τα αγροτικά μηχανήματα, ο εξοπλισμός άρδευσης και ύδρευσης, τα λιπάσματα, τα χημικά και κάθε είδους βιομηχανικός εξοπλισμός, τα ενδύματα, τα δερμάτινα είδη, ορισμένα φαρμακευτικά, καλλυντικά και τα τρόφιμα, για τα οποία επήλθε μερική έως πλήρης απελευθέρωση της αγοράς.
Αναλυτικότερα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι:
Τρόφιμα όπως κονσέρβες φρούτων και λαχανικών κ.ά των οποίων η εισαγωγή επετράπη από τον Σεπτέμβριο του 2007, γαλακτοκομικά-τυροκομικά προϊόντα, κρεατικά και ψαρικά.
Σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες εξαγωγείς στους τομείς των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού, ο οποίος βασίζεται στις εισαγωγές. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά υλικών εξοπλισμού επεξεργασίας και μεταποίησης προϊόντων, καθώς σταδιακά δίδεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση από τη συριακή κυβέρνηση στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Η αγορά αυτή εκτιμάται σε 10 εκ δολ. κατ’ έτος με τα τελωνειακά τέλη να ανέρχονται σε 1,7%. Τέλος, ένα άλλο συναφές δυνητικό πεδίο για εξαγωγές είναι αυτό του αρδευτικού εξοπλισμού, δεδομένων των προσπαθειών για επέκταση των αρδευομένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς και του εξοπλισμού θερμοκηπίων, τομέων με ύπαρξη σχετικής τεχνογνωσίας στη χώρα μας.
Για την είσοδο των Ελλήνων εισαγωγέων στη Συριακή αγορά φρούτων και λαχανικών, συνιστάται όπως και για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, η κατ’ αρχήν προσέγγιση της αγοράς μέσω ενός τοπικού αντιπροσώπου ο οποίος θα καλύπτει ενδεχομένως το σύνολο της χώρας ή διείσδυση με άλλες μορφές συνεργασίας (joint venture) με τοπικούς ενδεχομένως επιχειρηματίες.
Ο τομέας των γαλακτοκομικών στη Συρία παρουσιάζει ενδιαφέρον για συνεργασίες μεταφοράς τεχνογνωσίας ή/και επενδύσεις γενικότερα συμπαραγωγής λόγω των υφιστάμενων σοβαρών ελλείψεων σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την συλλογή του γάλακτος μέχρι την μεταποίηση του. Σοβαρό πεδίο δραστηριοποίησης φαίνεται να είναι ο τομέας της τυποποίησης. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι στην αγορά γαλακτοκομικών απουσιάζει η συσκευασία ΤΕΤRΑPAK.

.
Αγροτικά μηχανήματα και αρδευτικός εξοπλισμός, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης φυτοφάρμακα και γεωργική και κτηνοτροφική τεχνογνωσία, ιδιαίτερα μάλιστα στον τομέα του ελαιολάδου (εξυγχρονισμός μεθόδων καλλιέργειας, βελτίωση των μεθόδων παραγωγής, τυποποίηση και εμφιάλωση με στόχο την αναβάθμιση του τελικού προιόντος) καθώς και στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και των φρούτων και λαχανικών (όπως διαλογή και συσκευασία) αποτελούν νέα υπό αξιοποίηση αγορά.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα φυτοφάρμακα, το ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο διότι πλέον επιτρέπεται η εισαγωγή όσων εξ’ αυτών δεν παράγονται στη χώρα.

Κλωστουφαντουργικά-ΈτοιμοΈνδυμα Από τον Οκτώβριο του 2005 επιτρέπονται οι εισαγωγές ετοίμων ενδυμάτων με δασμό 47%. Οι εγχώριες εταιρείες αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό καθώς οι μεσαίες και εύπορες τάξεις στρέφονται στα επώνυμα εισαγόμενα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι, μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει η βάσει συμβολάιου συμπαραγωγή ενδυμάτων η οποία παρέχει τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά επωνύμων προϊόντων σε χαμηλές τιμές

Oικοδομικά υλικά και εξοπλισμός, όπως τσιμέντο, χρωστικές ύλες και ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, λόγω των μεγάλων έργων και οικιστικών προγραμμάτων, αλλά και των πρόσφατα εγκριθέντων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκό, με κεφάλαια προερχόμενα από χώρες του Αραβικού Κόλπου.


Μηχανολογικός Εξοπλισμός και συστήματα για την εξόρυξη πετρελαίου και άντληση φυσικού αερίου, τα οποία έχουν σταθερά μεγάλη ζήτηση δεδομένης δε της ολοκλήρωσης του Αραβικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διοχετεύει αιγυπτιακό φυσικό αέριο σε αραβικές και ευρωπαικές χώρες και ο οποίος θα διατρέχει το συριακό έδαφος σε μήκος 554 χιλιομέτρων.
Εξερεύνηση και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν έναν νέο τομέα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, διότι στόχος της Κυβέρνησης ενόψει εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου, είναι το 2,85% τουλάχιστον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2010 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Τηλεπικοινωνίες και Τηλεπικοινωνιακό υλικό συνιστούν τελευταία μεγάλη αγορά λόγω της εκτεταμένης ανάπτυξης και αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου, καθώς και των υπηρεσιών INTERNET. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προβλέπεται εντός του 2009 η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επιλογή και τρίτης εταιρείας, που θα λάβει άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Συρία.
Μεταφορές-Μεγάλα κατασκευαστικά έργα
Ο τομέας των Μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για τη συριακή Κυβέρνηση δεδομένου ότι κρίνεται ζωτικής σημασίας και συνδέεται με τον στόχο της τουριστικής ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τις οδικές μεταφορές μελέτη για την κατασκευή δύο νέων βασικών οδικών αξόνων με το σύστημα Β.Ο.Τ εκπονήθηκε πρόσφατα από την εταιρεία Parsons Intl για λογαριασμό του αρμόδιου Υπουργείου και αφορά τα εξής τμήματα: α) από τα Τουρκικά στα Ιορδανικά σύνορα μήκους 432 χλμ, ύψους 808 εκ. Ευρώ και β) από την πόλη Ταρτούς στα Ιρακινά σύνορα μήκους 351 χλμ ύψους 473 εκ. Ευρώ με περίοδο παραχώρησης της εκμετάλλευσης για 40 χρόνια. Προσφατα δημοσιεύθηκε Προκήρυξη Προεπιλογής Επενδυτικών Εταιρειών και Οργανισμών για την εκτέλεση κατασκευής λειτουργίας και συντήρησης δύο ως άνω αξόνων
Άλλα σημαντικά προς υλοποίηση έργα είναι ο παράλληλος με τα τουρκικά σύνορα αυτοκινητόδρομος Χαλεπίου-Yaaroubeh μήκους 350 χλμ, κόστους 300 εκ. USD και ο παραλιακός Banias-Lattakia 45 χλμ. και κόστους 100 εκ. USD
Στις σιδηροδρομικές μεταφορές τα κυριότερα προς υλοποίηση μεγάλα έργα είναι τα εξής:
- Σύνδεση των πόλεων Deir Ez Zor – Aboukamal και Ιρακινών συνόρων μήκους 145 χλμ, ύψους 200 εκ. δολαρίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010.
- Γραμμή Χαλεπίου - Δαμασκός: 412 χλμ, για την οποία υπάρχει προκαταρκτική μελέτη σε εξέλιξη από την εταιρεία Italfair.
- Δαμασκός – Σύνορα Ιορδανίας: Έχει εκπονηθεί μελέτη από την Italfer και το έργο ύψους 190 USD αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2012. Η συριακή κυβέρνηση μελετά παραλλήλα με την ιορδανική την υλοποίηση της σύνδεσης Δαμασκoύ –Αμμάν -Σαουδικής Αραβίας έργο για το οποίο αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης.
- Deir Ez Zor - Παλμύρα – Ανατολικά ορυχεία φωσφορικών αλάτων μήκους 256 χιλιομέτρων, κόστους 150 USD, έργο για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη από γερμανικό γραφείο συμβούλων.

Σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές και υποδομές υπάρχει σχέδιο διαμόρφωσης τμήματος του λιμένα της Ταρτούς σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σχέδιο για τη μετατροπή του παλαιού λιμένα της Lattakia σε ψυχαγωγική ζώνη (ανάπτυξη της ακτής με καφενεία, εστιατόρια, μουσεία, μαρίνα, κατασκευή ενός ξενοδοχείου και συνεδριακό κέντρο).

Στις αεροπορικές μεταφορές βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός νέου σταθμού επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, η οποία διενεργείται από την εταιρεία IFC και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Ακολούθως, η σχετική πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου αναμένεται να να δρομολογηθεί το 2010. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών του αεροδρομίου υπολογίζεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια επιβάτες το 2014 και τα 10 εκατ. ευρώ το 2020.
Τέλος, μελέτη που εκπονήθηκε το Μάιο του 2008 από ιδιωτική εταιρεία προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου μεταφορών στη βιομηχανική πόλη Hessia της Homs, η οποία βρίσκεται στον σιδηροδρομικό άξονα Δαμασκού - Aleppo – Τουρκίας, στο σημείο που συνδέοντα οι νέοι προς υλοποίηση οδικοί άξονες. Το έργο προτείνεται προς χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, και η υλοποίησή του θα πρέπει γίνει μέσω Συμπράξεως Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πέραν των προαναφερθέντων (κατασκευή αυτοκινητοδρόμων,σιδηροδρόμων και εκσυγχρονισμός λιμένων και αεροδρομίων) η προγραμματιζόμενη κατασκευή φραγμάτων για τη διαχείρηση των υδάτων του Ευφράτη και του Τίγρη, καθώς και σταθμών άντλησης πόσιμου ύδατος εμφανίζουν δυνητικά περαιτέρω ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στα μεγάλα έργα υποδομής του τομέα των μεταφορών και κατασκευών προτείνονται μέσω διαγωνισμών και αφορούν συμφωνίες συνήθως τύπου ΒΟΤ.
Τουρισμός. Στον τομέα του Τουρισμού που προωθείται ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων της χώρας σε τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων μπορούν να αναληφθούν επενδύσεις και συνεργασίες συμπαραγωγής ή μεταφοράς τεχνογνωσίας σε επιλεγμένους τομείς.
Υπηρεσίες. Σε ότι αφορά στις υπηρεσίες ο τομέας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζουν δυνατότητες διείσδυσης, αφού η συριακή αγορά βρίσκεται στα πρώτα στάδια αποκρατικοποίησης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ασφαλιστική αγορά παρουσίασε ανάπτυξη κατά 33,6% τον περασμένο χρόνο και το μερίδιο αγοράς της κρατικής Syrian Insurance Company έπεσε στο 43,2% το 2008, πρώτη φορά μετά την λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών το 2006.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov