Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Γάμοι - γαμήλιες τελετές και η περί αυτών αγοραστική κίνηση στην Τουρκία (Μάιος - Ιούλιος 2009)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 09/07/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κωνσταντινούπολης
Κείμενο: Γάμοι - γαμήλιες τελετές και η περί αυτών αγοραστική κίνηση στην Τουρκία (Μάιος - Ιούλιος 2009)

Προσδοκίες για τόνωση της καταναλωτικής κίνησης, στους κλάδους της τουρκικής οικονομίας που συνδέονται με την προετοιμασία διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως οι γαμήλιες τελετές καταγραφηκαν με την εναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Φοροαπαλλαγές και τα προγράμματα στήριξης ενέκρινε η κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που αναμένει την καλοκαιρινή περίοδο, μιας και σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου όπου τελούνται εκατοντάδες χιλιάδες γάμοι, με αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης σε μία σειρά κλάδων όπως έπιπλα, νυφικά, κοσμήματα κ.α.

Από έπιπλα και διαρκή αγαθά, από χρυσό και κάρτες, πολλές τουρκικές εταιρείες ελπίζουν οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθούν οι μελλόνυμφοι και οι οικογένειές τους θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους έχει επιφέρει η σοβούσα εδώ και μήνες οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Περί τα 800.000 ζευγάρια παντρεύονται σε ετήσια βάση στη χώρα, ενώ σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις εκπροσώπων των κλάδων που εμπλέκονται, η τάση φέτος είναι σαφέστατα υπέρ της εξασφάλισης χαμηλών τιμών, με τους καταναλωτές να μην ενδιαφέρονται για την ποιότητα ή το φαίνεσθαι.

Το νυφικό πέραν ότι αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο της γαμήλιας τελετής, είναι και το προϊόν μιας βιομηχανίας με ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα $ 350 εκ. Τα εγχώρια υλικά που χρησιμοποιούνται για το ράψιμο νυφικών παραμένουν στις ίδιες τιμές με το 2008 αλλά τα εισαγόμενα, λόγω των απωλειών της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της Ένωσης Παραγωγής και Εξαγωγών Νυφικών, στην Κωνσταντινούπολη, κας Ermiya Akay, σημαντικό ήταν το κόστος της δαπάνης για ενέργεια, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης των νυφικών να σημειώσουν αύξηση.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι, τα εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους, δεν επέτρεψαν στην βιομηχανία να καρπωθεί το όφελος από τις αυξημένες πωλήσεις που κατεγράφησαν το α΄ τετράμηνο του έτους. Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ξοδεύουν περί τις 400 – 500 λίρες, ενώ πολλά ζευγάρια απλά προβαίνουν σε ενοικίαση του νυφικού.

Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει επίσης και τις πωλήσεις σε χρυσό. Η παραδοσιακή συνήθεια της συλλογής χρημάτων από συγγενείς προκειμένου να αγοραστούν τα χρυσαφικά της νύφης, μπορεί μεν να συνεχίζεται αλλά πλέον σημαντικό μερίδιο του παραπάνω ποσού πηγαίνει για την κάλυψη του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η αυξημένη διεθνής τιμή του χρυσού, η οποία κινείται προς τα $ 1.000/ουγγιά, έχει οδηγήσει την τιμή του χρυσού στην Τουρκία στις 45 λίρες ανά γραμμάριο. Οι χρυσοχόοι στηρίζουν και αυτοί τις όποιες ελπίδες τους στους επικείμενους γάμους, ενώ η τιμή του νομίσματος με περιεκτικότητα ενός τετάρτου σε χρυσό, το πλέον διαδεδομένο δώρο σε γάμους στην Τουρκία, έχει φτάσει πλέον τις 80 λίρες, από 60 το 2008 και στην Κλειστή Αγορά (Kapalıçar#1;ı) της Πόλης συζητιέται η πιθανότητα κοπής νομίσματος με περιεκτικότητα 1/8 σε χρυσό.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης και οι χώροι όπου διοργανώνονται οι γαμήλιες δεξιώσεις, οι οποίοι διαπιστώνουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 10% περίπου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως είναι ευνόητο αντιμετωπίζουν οι πολυτελείς χώροι, ενώ στον αντίποδα, οι σχετικά χαμηλών προδιαγραφών βρίσκονται σε ζήτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χώρων Τελετών και Γαμήλιων Δεξιώσεων Κωνσταντινούπολης κ. Ahmet Batmaz, σε σχετική συνέντευξη δήλωσε ότι, το ελάχιστο κόστος μιας γαμήλιας δεξίωσης που διοργανώνεται σε σχετικό χώρο, κυμαίνεται μεταξύ 1300 και 1400 λίρες.

Οι τυπογράφοι που ετοιμάζουν τα προσκλητήρια (τιμή 10-500 λίρες για 100 προσκλήσεις) αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση στις παραγγελίες.

Τέλος, στον τομέα των επίπλων, κλάδος με συνολικές πωλήσεις $ 6 δις το 2008, τα μελλόνυμφα ζευγάρια αλλά και γενικότερα οι καταναλωτές εκμεταλλεύθηκαν, από την κυβερνητική απόφαση να μειωθεί, προσωρινά, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα έπιπλα κατά 10%, αγοράζοντας προϊόντα για τρεις μήνες με ΦΠΑ 8%.


Η Προϊσταμένη

Παγώνα Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov