Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εαρινές προβλέψεις την Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βουλγαρική οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 06/05/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Δημοσιοποιήθηκαν εχθές 05.05.2010 οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βουλγαρική οικονομία (http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2010_spring/bg_en.pdf), σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη το 2011. Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε ιδιαίτερα τη Βουλγαρία. Έτσι, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 συνεχίστηκε η ύφεση (6,2% του ΑΕΠ), η οποία εκτιμάται ότι, για το σύνολο του έτους, θα ανέλθει στο 5% του ΑΕΠ. Στους παράγοντες που προκαλούν την ύφεση αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των δαπανών για την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, η αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας της πιστωτικής αγοράς και ο περιορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

Η ύφεση είχε, παράλληλα, ως αποτέλεσμα και τη μείωση των κρατικών εσόδων. Απόρροια του γεγονότος αυτού αποτέλεσε το έλλειμμα 3,9%, που κατεγράφη το 2009 (έναντι πλεονάσματος 1,8% το 2008). Η Επιτροπή, πάντως, εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η β/κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και απέτρεψαν την καταγραφή μεγαλύτερου ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η οικονομική κρίση περιόρισε και κάποιες ανισορροπίες σε συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώθηκε ραγδαία (από το ιλιγγιώδες 12% το 2008 σε 2,5% το 2009), ενώ, παράλληλα, περιορίστηκε σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (από 25,5% το 2008 σε 9,6% το 2009).

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, η Επιτροπή προβλέπει ότι η βουλγαρική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2010 χάρη στις καθαρές εξαγωγές, ενώ το 2011 η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί και πάλι από την εγχώρια ζήτηση. Παρά τη σταδιακή αύξηση των εισαγωγών το 2011, προβλέπεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να περιορίζεται τόσο το 2010 όσο και το 2011 (6% και 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Παρά το ότι η Βουλγαρία θα επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης (0% το 2010 και 2,7% το 2011), οι ρυθμοί αυτοί θα είναι χαμηλότεροι των προ της κρίσης επιτευχθέντων. Γι’ αυτόν το λόγο και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ, η Επιτροπή εκτιμά ότι η σταδιακή σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κατά κεφαλή ΑΕΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στον τομέα των εξαγωγών, καθώς η συμβολή των ΑΞΕ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας αναμένεται να περιοριστεί. Κατά συνέπεια, η Βουλγαρία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τον εργασιακό τομέα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η μείωση της απασχόλησης το 2010, η οποία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2011. Ο ρυθμός αύξησης, πάντως, των μισθών θα επιβραδυνθεί και το 2010 και το 2011. Η παραγωγικότητα θα αποκτήσει ουσιαστική δυναμική το 2011, υπερβαίνοντας το ρυθμό αύξησης των μισθών, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί την επόμενη διετία περίπου στο 2,5%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, η Επιτροπή εκτιμά ότι, ύστερα από την υιοθέτηση των μέτρων κατά της κρίσης από τη β/κυβέρνηση, το έλλειμμα της γενικής διακυβέρνησης θα ανέλθει στο 2,75% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,25% το 2011. Αβεβαιότητα επικρατεί για τη μελλοντική διαμόρφωση αρκετών δημοσιονομικών μεγεθών, όπως, επί παραδείγματι, των φορολογικών εσόδων, καθώς η οικονομία λαμβάνει σταδιακά εξωστρεφή (export-orientated) χαρακτηριστικά, ενώ δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Πάντως, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι όποιες αβεβαιότητες μετριάζονται από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία και να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν πλήρως οι τεθέντες στόχοι.Η Προϊσταμένη


Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov