Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τελευταίες οικονομικές εξελίξεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 21/06/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: O Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ. Simeon Djankov, δήλωσε την Τρίτη, 15.06.2010, ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους το ποσό του €1 δισ. από την πώληση ομολόγων στις διεθνείς αγορές, με σκοπό τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την υλοποίηση σχεδίων υποδομής και όχι για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Djankov τόνισε, επίσης, ότι η Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα διατηρήσει αμετάβλητο το φορολογικό της καθεστώς, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε ανάκαμψη και να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Στόχος της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2011 να μην υπερβεί το 2% του ΑΕΠ.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το αναθεωρημένο έλλειμμα ανέρχεται σε 3,8% του ΑΕΠ και παραμένει ένα από τα μικρότερα στην ΕΕ. Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στα τέλη Μαΐου σχέδιο τροποποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2010, στο οποίο είχαν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι. Στόχος του αναθεωρημένου προϋπολογισμού είναι η συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από το 4% του ΑΕΠ για το 2010. Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, το Εθνικό Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας, στο οποίο εκπροσωπούνται εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση, αποφάσισε τη μείωση των κάθε είδους δαπανών (πληρωμών, επιχορηγήσεων, μισθοδοσίας κτλ.) σε ποσοστό 20% στο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η β/κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 από 1,9% του ΑΕΠ, που αναφερόταν αρχικά στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, σε 3,8%. Σύμφωνα με τη β/κυβέρνηση, το «κρυφό» έλλειμμα οφείλεται σε δαπάνες κρατικών συμβάσεων, που δεν κατεγράφησαν τα δύο τελευταία έτη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Olli Rehn, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την καθυστέρηση της Βουλγαρίας να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για τις σημαντικές αλλαγές στην εκτέλεση του κρατικού της προϋπολογισμού, όσο και για τους λόγους που οδήγησαν στην ξαφνική αναθεώρηση του ελλείμματος. Σε συνέχεια των εκτιμήσεών του αυτών, ο κ. Rehn δήλωσε την Τρίτη 15.06.2010 ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Βουλγαρίας. Ο κ. Rehn διευκρίνισε ότι η Επιτροπή αναμένει επιπλέον στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, πριν προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση. Ο εκπρόσωπος του κ. Rehn, κ. Amadeu Tardio, επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει την ως άνω διαδικασία κατά της Βουλγαρίας, αλλά διέψευσε τις φήμες για άμεση έναρξη της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συνεπώς, η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος αναβάλλεται, έως ότου αξιολογηθούν τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους μεγέθη της βουλγαρικής οικονομίας, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Μάιο κατά 1,9% (έναντι 1,8% τον Απρίλιο) σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε ύφεση της τάξης του 3,6% (έναντι 5,9% το προηγούμενο τρίμηνο) σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, η β/κυβέρνηση προσδοκά σε αντιστροφή του κλίματος αυτού, ώστε να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους ο τεθείς στόχος για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Djankov, η οικονομία παρουσιάζει ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με την αύξηση των εξαγωγών που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη τους έτους, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει τα έσοδα, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή.

Θετικά είναι, τέλος, τα αναθεωρημένα στοιχεία της βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο ύψους €130 εκ. Τον Απρίλιο, η Βουλγαρία προσέλκυσε €36,7 εκ. σε ΑΞΕ, ενώ ολόκληρο το τρίμηνο προσέλκυσε συνολικά €168,1 εκ. (0,5% του ΑΕΠ).


Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov