Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα και αγροτική πολιτική Βουλγαρίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 15/07/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα και αγροτική πολιτική Βουλγαρίας - Παρουσίαση Υπουργού Γεωργίας & Τροφίμων κ. Mιροσλάβ Ναϊντένοφ

Σε συνάντηση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης ΟΟΣΑ στη Σόφια αρχές Ιουλίου 2010 ο Υπουργός Γεωργίας & Τροφίμων κ. Mιροσλάβ Ναϊντένοφ παρουσίασε την αγροτική πολιτική της Βουλγαρίας δίνοντας έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζονται για ξένες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα

Όπως ανέφερε εισαγωγικά, ο αγροτικός τομέας παρουσίασε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο 2010, τέσσερις φορές μάλιστα αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται αυξημένη σοδειά με δυσκολίες, ωστόσο, στη συγκομιδή.

Ως προς την πρόοδο στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, σύμφωνα με τον κ. Ναϊντένοφ ήδη απορροφήθηκε το 100% των πληρωμών ενιαίας ενίσχυσης, ενώ στο πλαίσιο του Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη η απορρόφηση προσέγγισε το 60%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό εφόσον ο μέσος απορρόφησης στα Επιχειρησιακά Προγράμματα στη Βουλγαρία κυμαίνεται στο 40%. Αναφορικά με το υπό διαπραγμάτευση μερίδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., εξέφρασε τη θέση της Βουλγαρίας για διατήρηση του ποσοστού της ΚΑΠ στον κοινοτικό προϋπολογισμό και εξίσωση της στήριξης των γεωργών σε παλαιά και νέα κράτη μέλη.

Ο Βούλγαρος Υπουργός παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον αγροτικό τομέα ξεκινώντας από την ύπαρξη ευνοϊκών φυσικών συνθηκών. Όπως ανέφερε, το 1/3 της εδαφικής επικράτειας της χώρας αποτελεί καλλιεργήσιμη γη, το 45% μάλιστα αυτής ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, ενώ το 1/3 της εδαφικής επικράτειας αποτελεί δασική έκταση. Υφίσταται επιπλέον πολύ καλή αναλογία ύδατος, αν και κατά τη διάρκεια της περιόδου της μετάβασης καταστράφηκε το σύστημα άρδευσης.

Ένα εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Μ. Ναϊντένοφ, συγκριτικό πλεονέκτημα της βουλγαρικής γης είναι ότι πρόκειται για «καθαρή» γη, καθώς επί κομμουνισμού, λόγω έλλειψης πόρων, δεν χρησιμοποιούνταν φυτοφάρμακα. Παρουσιάζεται, κατά συνέπεια, αξιοσημείωτο δυναμικό στην καλλιέργεια οργανικών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος αξιόλογο δυναμικό, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό παρουσιάζεται στις υδατοκαλλιέργειες και στην εκμετάλλευση των βουλγαρικών δασών. Με στόχο την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, στο άμεσο μέλλον το Υπουργείο Γεωργίας & Τροφίμων θα προχωρήσει σε αποκέντρωση αντικαθιστώντας τη βουλγαρική κρατική εταιρεία δασών με έξι εμπορικές εταιρείες που θα δικαιούνται -σε αντίθεση με την υπάρχουσα κρατική εταιρεία- να είναι αποδέκτριες κοινοτικών κονδυλίων. Επισημαίνεται επιπλέον η ανάγκη υποδομών σε βουλγαρικά δάση, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο δραστηριοποίησης ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με το Βούλγαρο Υπουργό Γεωργίας & Τροφίμων, η κρατική γη αντιστοιχεί σε 3 εκατ. στρέμματα που η βουλγαρική κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει μέσω joint ventures με επενδυτές. Υφίσταται, επιβεβαίωσε, η δυνατότητα παραχώρησης δωρεάν κρατικής αγροτικής γης από το βουλγαρικό κράτος με αντάλλαγμα επενδυτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα από το Ισραήλ και από αραβικές χώρες.

Τέλος, όσον αφορά τα παραδοσιακά βουλγαρικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον κ. Μ. Ναϊντένοφ,προτεραιότητα διδεται στην προώθηση βουλγαρικού γιαουρτιού (κίσελο μλιάκο), λευκού τυριού (σίρενε), κίτρινου τυριού (κασκαβάλ) και κρασιού. Παράλληλα προωθούνται αυστηρότερες προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων (μεταξύ άλλων η απαγόρευση προσθετικών σε ορισμένες κατηγορίες), ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και του συνδεδεμένου Κέντρου Αξιολόγησης Κινδύνου. Υπογραμμίζοντας μάλιστα το ειδικό βάρος του ζητήματος στη συνείδηση του βουλγαρικού καταναλωτικού κοινού, αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 93% των ερωτηθέντων Βούλγαρων καταναλωτών υποστηρίζει την επιστροφή στα αυστηρότερα ποιοτικά πρότυπα που ίσχυαν επί κομμουνιστικής περιόδου στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Θεολογία Βούλγαρη
Γρ. ΟΕΥ Γ'
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov