Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες –προώθηση Ελληνικών τροφίμων σε αγορά Νοτίου Αφρικής
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
Ημερομηνία: 07/10/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ με αρμοδιότητα για Νοτ. Αφρική, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Εσουατίνη (πρώην Σουαζιλάνδη) & Λεσόθο.
Κείμενο: Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες –προώθηση Ελληνικών τροφίμων σε αγορά Νοτίου Αφρικής

Σας πληροφορούμε ότι στις 01/10/2010, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος Γιοχάννεσμπουργκ, έλαβε χώρα συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων SPAR.
Η συνάντηση, η οποία υπήρξε πρωτοβουλία του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Νότιο Αφρική κου Θεοχαρόπουλου, είχε σαν στόχο, αφ’ ενός μεν την διακρίβωση των προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τους εδώ ομογενείς επιχειρηματίες σε ότι αφορά στην εισαγωγή προϊόντων διατροφής από την Ελλάδα, τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν αυτά και τα εμπόδια πρόσβασής τους στην αγορά, αφ’ ετέρου δε την εύρεση τρόπου αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων μέσω συνεργασίας των εδώ ομογενών επιχειρηματιών με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και την Πρεσβεία μας στην Νότιο Αφρική.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν οκτώ από τους σημαντικότερους εδώ ομογενείς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων SPAR και εισαγωγείς τροφίμων από την Ελλάδα.
Η συνάντηση άνοιξε με σχετική ομιλία κου Πρέσβυ, εν συνεχεία δε εξετάσθηκαν διεξοδικά τρόποι προβολής Ελληνικών διατροφικών προϊόντων στην νοτιοαφρικανική αγορά μέσω διαφήμισης σε εδώ μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσεχούς διοργάνωσης Εβδομάδας Προβολής Ελληνικών διατροφικών προϊόντων και Ελληνικής Κουζίνας σε κεντρικό Εμπορικό Κέντρο του Γιοχάννεσμπουργκ, προσέγγισης καταλλήλων δικτύων διανομής, παρεμβάσεις σε εδώ αρχές με στόχο άρση εμποδίων πρόσβασης Ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, όπως επί παραδείγματι συμβαίνει στην περίπτωση του Ελληνικού μελιού και των ξηρών/νωπών σύκων/κερασιών, τα οποία επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό από Τουρκία και Ισραήλ και για τα οποία πρόκειται να ασκηθεί σχετική παρέμβαση σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελλάδος - Νοτίου Αφρικής, ενώ θα τεθεί και πάλι σε επίπεδο εδώ Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας και αρμοδίων νοτιοαφρικανικών αρχών το ζήτημα της προστασίας Ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών.
Ακόμη εξετάσθηκαν θέματα ανταγωνιστικότητας Ελληνικών διατροφικών προϊόντων σε σχέση με αυτά άλλων κρατών, ενδεχόμενης επιτόπιας παραγωγής και συσκευασίας, διεύρυνσης της γκάμας προϊόντων ώστε να συμπεριληφθούν γιαούρτια, εμφιαλωμένα νερά, φρούτα (π.χ. ακτινίδια κ.α.) λόγω συμπληρωματικότητας των εποχών κ.λ.π.
Από την σχετική συζήτηση με τους ομογενείς επιχειρηματίες, προέκυψε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ τα Ελληνικά διατροφικά προϊόντα, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, τα μακαρόνια, η φέτα, οι κονσέρβες τομάτας, τα εμφιαλωμένα νερά κ.λ.π., αν και εμφανώς υπέρτερα ποιοτικώς αντίστοιχων προϊόντων άλλων χωρών και της Νοτίου Αφρικής, είναι οι υψηλές τιμές εκκίνησης και άρα μη ανταγωνιστικές τιμές τους στα ράφια των σούπερμαρκετς.
Επίσης η διακοπή απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδος-Νοτίου Αφρικής, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 εξυπηρετείτο από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με τρείς πτήσεις εβδομαδιαίως, έχει αναμφίβολα επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς από Ελλάδα– ειδικά για τα ευπαθή προϊόντα.
Σε ότι αφορά στα Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευομένης Ονομασίας προέλευσης), υπάρχει σκληρός ντόπιος ανταγωνισμός στο θέμα ειδικά της φέτας και των ελαιών Καλαμών με σαφώς κατωτέρας ποιότητος νοτιοαφρικανικής προέλευσης προϊόντα, τα οποία φέρουν την ονομασία Feta Cheese, Kalamata olives κ.λ.π.

Οι ομογενείς μας επιχειρηματίες ενημερώθηκαν επίσης ότι αναφορικά με την προβολή των Ελληνικών διατροφικών προϊόντων στην Νότιο Αφρική, η Πρεσβεία μας ήδη ευρίσκεται σε επαφή με μια από τις μεγαλύτερες εδώ Οικονομικές εφημερίδες (Business Day) προγραμματίζοντας την δημοσίευση σχετικού ειδικού αφιερώματος με θέμα την Ελλάδα, με στόχο την προβολή της χώρας μας, των Ελληνικών προϊόντων διατροφής και του Ελληνικού Τουρισμού στο Νοτιοαφρικανικό κοινό.
Από την ανωτέρω συνάντηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω προώθησης των Ελληνικών διατροφικών προϊόντων στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αρθούν σημαντικά εμπόδια πρόσβασης στην αγορά, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους από άποψη τιμής/συσκευασίας, ενώ ήδη δρομολογούνται από την Πρεσβεία μας σημαντικές ενέργειες προβολής των Ελληνικών τροφίμων στα εδώ μέσα μαζικής ενημέρωσης και σχετικές εκδηλώσεις όπως Εβδομάδα Ελληνικών Τροφίμων - Ελληνικής Κουζίνας κ.λ.π., μέσω συνεργασίας με ΟΠΕ, συναρμόδιες Ελληνικές αρχές και εδώ ομογενείς επιχειρηματίες.
Ήδη, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρησή μας, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) προγραμματίζει Επιχειρηματική Αποστολή στην Νότιο Αφρική την άνοιξη του 2011, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται και η εκπροσώπηση γνωστών Ελληνικών εταιρειών από τον χώρο των τροφίμων, γεγονός το οποίο αναμένεται συμβάλλει θετικά στις προσπάθειές μας με στόχο την προώθηση των Ελληνικών διατροφικών προϊόντων στην Νότιο Αφρική.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov