Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-13 για την τουρκική οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 15/10/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Άγκυρας
Κείμενο: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Κυριακή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Τουρκική Οικονομία (ΜΠ) που αφορά την περίοδο 2011-13.

Σύμφωνα με το MΠ, η αύξηση του ΑΕΠ για το 2010 αναμένεται να φτάσει το 6,8%, ποσοστό υψηλότερο από τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας (6,4%). Για το 2011 η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,5%, το 2012 στο 5% και το 2013 στο 5,5%.
Ο δείκτης ανεργίας το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12,2% , ενώ το 2011 αναμένεται να μειωθεί στο 12% και το 2012 στο 11,7%.
Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αν και σε απόλυτες τιμές προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 39,3 δισεκ. δολ. το 2010 σε 45,1 δισεκ δολ το 2012, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει σχεδόν σταθερό στο 5,4%.
Το έλλειμμα προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 44,2 δισ. λίρες, δηλαδή ποσοστό 4% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 θα είναι 2,8% του ΑΕΠ και το 2012 2,4% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 42,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2010, 49% το 2010, 40,6% το 2011 και 38,8% το 2012.
Σημειώνεται ότι, πολλά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί επί το βέλτιστον σε σχέση με το προηγούμενο ΜΠ. Εξαίρεση αποτελεί το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο συμπαρασύρει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για τα οποία προβλέπονται αυξημένα ελλείμματα λόγω της ταχύτερης αύξησης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.
Στο ΜΠ επίσης, αναφέρεται ότι τα επόμενα χρόνια, οι αναδυόμενες αγορές θα παρουσιάσουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου θα αυξηθεί, ενώ δεν θα υπάρξει αξιόλογη αύξηση στις τιμές του περελαίου.
Επισημαίνεται ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της παραγωγής, ενώ προβλέπονται βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το β΄εξάμηνο 2010.
Το ΜΠ παρουσίασε την Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Αli Babacan, σε συνένετευξη τύπου, στην οποία επίσης συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. O κ. Babacan σχολίασε ότι οι προβλέψεις του ΜΠ είναι συντηρητικές και προσεκτικές.
Ο κ. Babacan επεσήμανε ότι παρά το ότι το 2011 είναι έτος εκλογών, το ΜΠ αποδεικνύει ότι θα τηρηθεί δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ αναφερόμενος στην διεθνή οικονομία, παρατήρησε ότι το 2010 είναι έτος ανάκαμψης, η οποία όμως συνοδεύεται από κινδύνους και επιφυλάξεις. Ανέφερε ότι τα χρέη πολλών χωρών αυξάνονται και έχουν φθάσει σε «τρομακτικά» επίπεδα, δεν μπορεί όμως μια χώρα να εξακολουθεί να πληρώνει χρέη, δημιουργώντας νέα χρέη.
Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προανήγγειλε αύξηση των συντάξεων, την οποία επιβεβαίωσε ο Τ/Πρωθυπουργός σε μετέπειτα δηλώσεις του. Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 7 εκατ. συνταξιούχους, θα κυμαίνονται μεταξύ 8 και 21%.
Οι αντιδράσεις των παραγόντων της αγοράς στην ανακοίνωση του ΜΠ ήταν θετικές.
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Ersin Ozince, επεσήμανε ότι παρά το ότι το 2011 θα είναι έτος εκλογών και παρά την «προσωρινή» εγκατάλειψη του σχεδιαζόμενου δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος θα έθετε όρια στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση αποφεύγει τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αφού στοχεύει στη διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε χαμηλά επίπεδα, όπως και κατά τα επόμενα έτη. Toυς δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης επιδοκίμασε και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD),κα Umit Boyner.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov