Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Άνοδος ανταγωνιστικότητας εισαγόμενων προϊόντων στην αργεντινή αγορά.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ημερομηνία: 25/11/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μπουένος Άιρες (Αρμοδιότητα και για Βολιβία)
Κείμενο: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αργεντινής, ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, παρά την εφαρμογή δασμολογικών και μη εμποδίων. Συγκεκριμένα, κατά το α΄ 9μηνο τρέχ. έτους, οι εισαγωγές της Αργεντινής αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 24%. Ανωτέρω δυναμική τάση των εισαγωγών οφείλεται αφενός στην υπερβάλλουσα ζήτηση, η οποία δεν καλύπτεται από την εγχώρια προσφορά, και αφετέρου στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εισαγόμενων προϊόντων σε σχέση με την αργεντινή παραγωγή, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και του υπερτιμημένου πέσο.
Η αναπτυξιακή δυναμική της αργεντινής οικονομίας, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη 8,5-9% για το τρέχον έτος, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης, η οποία δεν δύναται να καλυφθεί από την αργεντινή βιομηχανία που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο 75% της παραγωγικής της ικανότητας. Πέραν τούτου, εν όψει αυξημένης ζήτησης, είναι πιο εύκολη λύση για τους επιχειρηματίες η προσφυγή στις αγορές του εξωτερικού, παρά η επένδυση σε νέες παραγωγικές μονάδες στο εσωτερικό, όπου το επιχειρηματικό-επενδυτικό περιβάλλον είναι ασταθές και αβέβαιο, πολύ περισσότερο εν μέσω προεκλογικού έτους. Εξάλλου, η κρίση του 2008 ανέστειλε πολλές παραγωγικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα δεν αφορά υποκατάσταση της αργεντινής παραγωγής με εισαγωγές αλλά συμπλήρωση αυτής. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός της τάξης του 25-30% και η πολιτική συγκράτησης του πέσο έναντι του δολαρίου, καθιστούν ιδιαίτερα ακριβή την αργεντινή παραγωγή και πολύ ελκυστικά τα εισαγόμενα προϊόντα, των οποίων οι τιμές είναι πλέον, αν όχι σε χαμηλότερο, στο ίδιο επίπεδο με αυτές των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του α΄ 9μήνου τρέχ. έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών (σε ετήσια βάση) παρατηρείται, κατά φθίνουσα σειρά, στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας (+92%), των καυσίμων και λιπαντικών (61%), εξαρτημάτων κεφαλαιουχικών αγαθών (+53%), ενδιάμεσων αγαθών (+42%), κεφαλαιουχικών αγαθών (+38%) και τέλος καταναλωτικών αγαθών (+28%). Ειδικά τα καταναλωτικά αγαθά (παιχνίδια, υποδήματα, ηλεκτρονικά, κλωστοϋφαντουργικά και τρόφιμα) συνέβαλαν μόνο κατά 8% στην αύξηση των εισαγωγών, λόγω της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και μη αυτόματων αδειών εισαγωγής εκ μέρους του Γραμματέα Εσωτερικού Εμπορίου της Αργεντινής, κ. Moreno.
Κατά συνέπεια, παρά την σταθερά προστατευτική πολιτική της αργεντινής κυβέρνησης, διαφαίνεται δυναμική τάση των εισαγωγών, γεγονός που επιβάλλεται να εκμεταλλευθούν και ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων η εδώ παρουσία είναι προς το παρόν αμελητέα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σημαντικά ποσά στην προώθηση των προϊόντων τους στην αργεντινή αγορά και διοργανώνουν επιχειρηματικές αποστολές, ενέργειες στις οποίες είναι σκόπιμο να προβούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς προκειμένου να διεισδύσουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Αργεντινής.


Μπουένος Άιρες, 25 Νοεμβρίου 2010
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov