Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Φθινοπωρινές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βουλγαρική οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 30/11/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Δημοσιοποιήθηκαν εχθές 29.11.2010, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βουλγαρική οικονομία (http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2010_autumn/bg_en.pdf), σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη την περίοδο 2011–2012. Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η βουλγαρική οικονομία εισήλθε σε περίοδο ύφεσης καθυστερημένα σε σχέση με τους γείτονες της. Συγκεκριμένα, το 2009 η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε σε ποσοστό 4,9% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχες τάσεις παρατηρήθηκαν και το α’ τρίμηνο του 2010. Όπως είχε επισημάνει η Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις, στους παράγοντες που προκάλεσαν την ύφεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των δαπανών για την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, η αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας της πιστωτικής αγοράς και ο περιορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

Πάντως, από το β’ τρίμηνο του 2010 η βουλγαρική οικονομία επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχειά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς έως το τέλος του έτους. Συνολικά, όμως, η Επιτροπή θεωρεί ότι το 2010 η ανάπτυξη θα κινηθεί περίπου στο 0% του ΑΕΠ, πρόβλεψη λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με αυτή της βουλγαρικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,7%. Ως βασικός λόγος για τη θετική αυτή πορεία θεωρείται η ενίσχυση των εξαγωγών, παρόλο που η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει τάσεις περιορισμού. Προβληματισμό, επίσης, δημιουργούν, η παρατηρούμενη στασιμότητα στους κλάδους των κατασκευών και του μεταποιητικού εμπορίου, η πτωτική πορεία των επενδύσεων, καθώς και η μικρή ανάπτυξη της πιστωτικής αγοράς. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία, όμως, αντισταθμίζονται από το δυναμισμό των εξαγωγών, χάρη στις οποίες εκτιμάται πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί στο 3,25% του ΑΕΠ για το 2010.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, η Επιτροπή εκτιμά πως η Βουλγαρία θα επιτύχει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010, ενώ επισημαίνεται ότι το 2010 σχεδιάζεται ο περαιτέρω περιορισμός του κάτω από το 3%. Χάρη στην ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας πριν από την κρίση, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί χωρίς σημαντικά περαιτέρω φορολογικά βάρη (με εξαίρεση την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) ή νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2011 και το 2012 θα κινηθεί στο 2,6% (η β/κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη 3,6% για το 2010) και 3,8% του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη αρχικά θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στον τομέα των εξαγωγών, αλλά, εν συνεχεία, θα υπάρξει μετατόπιση του βάρους προς την εγχώρια κατανάλωση. Σταδιακά, θα αυξηθούν και οι εισαγωγές, αλλά με ρυθμούς χαμηλότερους σε σχέση με τις εξαγωγές. Θετική αναμένεται να είναι, τέλος, η εξέλιξη των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης από το 2012.

Σε ό,τι αφορά τον εργασιακό τομέα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η μείωση της απασχόλησης το 2010, η οποία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2011. Ο ρυθμός αύξησης, πάντως, των μισθών θα επιβραδυνθεί την περίοδο 2010–2012. Η παραγωγικότητα θα ενισχυθεί ήδη από το 2010 και θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική το 2011, υπερβαίνοντας το ρυθμό αύξησης των μισθών, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί την επόμενη διετία κάτω από το 3%.


Τέλος, αναφερόμενη στη μελλοντική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Βουλγαρίας, η Επιτροπή εκτιμά ότι, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αλλάξει η πολιτική της β/κυβέρνησης, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2010, ελάχιστα κάτω από το 3% το 2011, και περίπου στο 2% το 2012. Πάντως, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η τελική διαμόρφωση των ως άνω μεγεθών θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.Η Προϊσταμένη


Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov