Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Συρίας στον τομέα της διαχείρισης διασυνοριακών υδάτων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 07/04/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Ετέθη πρόσφατα (Φεβρουάριος 2011) σε επίσημη τελετή ο θεμέλιος λίθος φράγματος στον ποταμό Ορόντη στα συρο-τουρκικά σύνορα, μεταξύ του χωριού Αλ Αλάνι στη Βόρεια Συρία και του τουρκικού χωριού Ζιγιαρέτ.
Το φράγμα ονομάσθηκε συμβολικά «Φράγμα Φιλίας» και αποτελεί άλλο ένα βήμα στη διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με ειδικούς και των δύο πλευρών, με τη Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία συνήφθη το 2007 και την κατάργηση της θεώρησης εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών το 2009.
Ο αποταμιευτήρας νερού, που θα δημιουργήσει το φράγμα, θα έχει αποθηκευτική ικανότητα 115 εκατ. κ.μ., παρέχοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε 13.000 εκτάρια αγροτικής γης, σύμφωνα με τον κ. Τάιμπ Οβάις, αναλυτή θεμάτων διαχείρισης υδατίνων πόρων του Διεθνούς Κέντρου Αγροτικών Ερευνών σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία (International Center for Agricultural Research in Dry Areas), το οποίο εδρεύει στο Χαλέπι. Από το φράγμα θα παράγονται επίσης 16 εκατ. ΚW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, τα οποία θα μοιράζονται εξίσου οι δύο χώρες.
Η κατασκευή το φράγματος εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων Συρίας-Τουρκίας, βάζοντας τέλος σε σχετικές διαμάχες δεκαετιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή φράγματος από τη Συρία στην ίδια περιοχή το 1956, η οποία είχε συναντήσει έντονες τουρκικές αντιδράσεις.


Σοβαρότερες εντάσεις δημιούργησαν τη δεκαετία του ’80 τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκία για την κατασκευή 22 φραγμάτων και 19 υδροηλεκτρικών εργοστασίων κατά μήκος των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μάουρα Νταούντι, καθηγητή σε θέματα πολιτικής σχετικά με τους υδάτινους πόρους στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέχρι το 2010 είχε ολοκληρωθεί το 44% των σχεδίων αυτών, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ολοκλήρωση τους έως το 2015. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση τους θα σημάνει τη χρήση του 70% των υδάτων του Ευφράτη από την Τουρκία, μειώνοντας σημαντικά τη ροή του ποταμού προς τη Συρία και επιτείνοντας το πρόβλημα άρδευσης των αγροτικών περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα της περιφέρειας Χαλεπίου. Το θέμα βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση μεταξύ επιτροπών αρμοδίων Υπουργείων των δύο χωρών στο πλαίσιο συνολικής επαναπροσέγγισης και επίλυσης υφισταμένων διαφορών στη διασυνοριακή συνεργασία.
Σύμφωνα, τέλος με τον κ. Οβάις, η πολιτική βούληση για συνεννόηση στα θέματα αυτά αναμένεται να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της γεωργίας και στις δύο χώρες.

Ο Προϊστάμενος
ΙΚΚ/ικκ Ι.Κ.Κατσάρας
Σ.ΟΕΥ Α’
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov