Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αποτίμηση της συριακής οικονομίας το 2010 σύμφωνα με τις αρμόδιες Συριακές Αρχές
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 22/05/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία της Συρίας, οι επιδόσεις της συριακής οικονομίας το 2010 ήταν ιδιαίτερα θετικές με κύρια χαρακτηριστικά την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τη μείωση του ελλείμματος του προυπολογισμού, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάπτυξη των εξαγωγών, την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τη Συριακή Αρχή Επνδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Ο αριθμός των υπό υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν στη βιομηχανία και τον τουρισμό, αυξήθηκε το 2010 σε 385 από 261 το 2009. Η συνολική αξία των επενδυτικών αυτών σχεδίων υπολογίζεται σε 86 δις Λ.Σ. (1,3 δις Ευρώ περίπου). Η αξία των ξένων επενδύσεων άγγιξε τα 14 δις Λ.Σ.(212 εκατ. Ευρώ περίπου) και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων προήλθε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τις χώρες του Κόλπου. Ο όγκος του επενδεδυμένου κεφαλαίου στις 4 βιομηχανικές πόλεις της χώρας (Άντρα, Σέιχ Ναζάρ, Χέσσια και Ντέιρ εζ Ζορ) έφθασε τα 481 δις Λ.Σ. (7 δις Ευρώ περίπου), εκ των οποίων τα 100 δις Λ.Σ. (1,5 δις Ευρώ περίπου) επενδύθηκαν το 2010. Ο συνολικός αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις 4 βιομηχανικές πόλεις έφθασε τις 4569, εκ των οποίων οι 218 ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2010. Για την ανάπτυξη των βιομηχανικών πόλεων δαπανήθηκαν 3,7 δις Λ.Σ. (56 εκατ. Ευρώ περίπου), εκτός των 7 δις Λ.Σ. (106 εκατ. Ευρώ περίπου), που δόθηκαν το 2010 για την ανάπτυξη των βιομηχανικών πόλεων στο πλαίσο εφαρμογής του 10ου πενταετούς Αναπτυξιακού Σχεδίου (2006-2010).

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνέχισε την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Η συριακή λίρα διατήρησε το επίπεδο της ισοτιμίας της σταθερό ως προς το Ευρώ και το δολλάριο Η.Π.Α. και οι καταθέσεις τόσο σε Λίρες Συρίας όσο και σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν, χάριν, σε μεγάλο βαθμό, του υψηλού βαθμού ρευστότητας των 20 συριακών τραπεζών. Η ασφαλιστική αγορά επίσης παρουσίασε άνοδο, καταγράφοντας κύκλο εργασιών άνω των 400 εκατ. USD, ενώ ο δείκτης DWX του Χρηματιστηρίου Αξιών Δαμασκού έκλεισε το 2010 στις 1719 μονάδες, εμφανίζοντας αύξηση 71,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος . Η αξία των συναλλαγών στο Χ.Α.Δ. υπερέβη τα 9 δις Λ.Σ. (137 εκατ. Ευρώ περίπου) ενώ για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο Αξιών Δαμασκού εισήχθησαν ομόλογα συνολικής αξίας 5 δις Λ.Σ. (75 εκατ. Ευρώ περίπου), που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε επίπεδο εξωστρέφειας της οικονομικής πολιτικής έμφαση δόθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Εμπορίου, στην πρόωθηση της δημιουργίας συνεργασιών και joint ventures με μεγάλους οικονομικoύς ομίλους ξένων χωρών-κυρίως αραβικών-, την ίδρυση μικτών επιχειρηματικών συμβουλίων της Συρίας με άλλες χώρες-κυρίως της Ε.Ε.- καθώς και την υπογραφή προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες και περιφερειακές ενώσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η υπογραφή Συμφωνίας Πλαισίου για τη δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου της Συρίας με τη Mercosur.

Στον τομέα της ενέργειας οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων προχώρησε σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίου σε 8 νέες περιοχές, καλύπτονας το 40% της συριακής επικράτειας. Επιπλέον, υπέγραψε νέες συμφωνίες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και άνοιξε νέους σταθμούς επεξεργασιας φυσικού αερίου. Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Συρία ανήλθε σε 28 εκατ. κ.μ. την ημέρα, από τα οποία 20 εκατ. κ.μ. χρησιμοποιεί για την κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια το Υπουργείο Ηλεκτρισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα φώσφατα αναδεικνύονται στον σημαντικότερι φυσικό πόρο της Συρίας μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την General Company for Phosphate η παραγωγή φωσφάτων το 2010 άγγιξε τους 990.000 τόννους περίπου, ενώ η εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί σε 800.000 τόννους. Oι πωλήσεις έφθασαν τους 883.000 τόννους περίπου και η συνολική τους αξία τα 3 δις Λ.Σ. (45,5 εκατ. Ευρώ περίπου). Τα φώσφατα έχουν σημαντική συμβολή στις εξαγωγές και την εισροή συναλλάγματος αλλά και την εγχώρια οικονομία (ιδιαίτερα στη βιομηχανία απορρυπαντικών και λιπασμάτων).
Ο Προϊστάμενος
ΙΚΚ/ικκ


Ι.Κ.Κατσάρας
Σ.ΟΕΥ Α’
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov