Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικά στοιχεία για την πΓΔΜ – οικονομικές εξελίξεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 14/09/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων
Κείμενο: Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της πΓΔΜ, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους υπερέβη το 1,5 δισ. δολάρια, καθώς οι εισαγωγές της ανήλθαν σε αξία περίπου στα 4 δισ. δολάρια ενώ οι εξαγωγές της στα 2,5 δισ. δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον περασμένο Ιούλιο και σε σύγκριση με τον Ιούνιο, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 240 εκατ. δολάρια ενώ, σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Επιτροπή για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του Υπουργείου Οικονομικών της πΓΔΜ δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα είναι σταθερός και δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια διαταραχή. Το δημόσιο χρέος επίσης ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την πΓΔΜ στις μετρίως χρεωμένες χώρες. Επιπλέον, τα μέλη της επιτροπής μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της πΓΔΜ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού παραμένει στο πλαίσιο των αρχικών προβλέψεων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, όπως επίσης σταθερός παραμένει κατά το τελευταίο διάστημα και ο πληθωρισμός (4,1%).

Ο Υπουργός Οικονομικών της πΓΔΜ δήλωσε ότι, για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα λάβει χρήματα από τη διεθνή κεφαλαιαγορά, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί εάν αυτό θα γίνει μέσω δανεισμού ή με κάποιο άλλο τρόπο. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε προσφάτως, η κυβέρνηση θα προβεί σε διόρθωση της διάρθρωσης των δαπανών του προϋπολογισμού με ανακατανομή 40 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πΓΔΜ, η χώρα ασκεί υγιή οικονομική πολιτική, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην πορεία της χώρας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι κυριότεροι κίνδυνοι για την πΓΔΜ προέρχονται από τις οικονομικές συνθήκες σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Μάλιστα, το γεγονός ότι η χώρα έκανε χρήση των χρημάτων που τέθηκαν στη διάθεσή της από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της «ανοιχτής γραμμής πίστωσης», καταδεικνύει ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις εξωτερικές οικονομικές κρίσεις (υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω προληπτική πίστωση, συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε για τη χώρα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση εκταμίευσε 220 εκατ. ευρώ από το ανωτέρω ποσό). Όπως εκτιμά λοιπόν το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της πΓΔΜ παραμένει, επί του παρόντος, σταθερή, η προαναφερθείσα χρήση της πιστωτικής γραμμής δείχνει ότι στο μέλλον η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσεις τυχόν αρνητικές επιρροές προερχόμενες από το εξωτερικό.

Πάντως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι Αρχές της χώρας άσκησαν «σφιχτή» πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χρέους και επέτυχαν βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Βάσει πάντοτε των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η πΓΔΜ συνεχίζει να εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές που είναι συνεπείς με το πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζει αυξητική τάση, ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος διατηρούνται σταθερά και η χώρα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πΓΔΜ δεν θα χρειαστεί να απορροφήσει επιπλέον χρήματα από την εν λόγω πιστωτική γραμμή, θεωρεί ωστόσο ότι η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων κεφαλαίων προσφέρει μεγαλύτερο αίσθημα οικονομικής ασφάλειας στη χώρα.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov