Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νόμος Σταθερότητας. Περικοπές δαπανών. Αύξηση ΦΠΑ.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 12/10/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας, ενέκρινε στις 09.10 το σχέδιο του επονομαζόμενου «Νόμου της Σταθερότητας», ο οποίος αποτελεί στην πραγματικότητα τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2013, καθώς και τον προϋπολογισμό σε βάθος τριετίας, ήτοι 2013-2015.

Από το πακέτο των εν λόγω μέτρων, συγκρατείται η, παρά τις κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης Μόντι περί του αντιθέτου, τελικά αύξηση του ΦΠΑ, κατά μια μονάδα, από τον Ιούλιο του 2013, ήτοι από 10% σε 11% και από 21% σε 22%.

Παράλληλα, εγκρίθηκε, προσβληθείσα, μάλιστα, και ως αντιστάθμισμα στην προαναφερθείσα αύξηση του φπα, περιορισμένη μείωση ύψους 1%, από το επόμενο έτος, στο φόρο εισοδήματος (για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ μειώνεται στο 22% από 23% και για τα εισοδήματα έως 28.000 ευρώ στο 26% από το 27%), ενώ παραμένει αμετάβλητο το αφορολόγητο όριο (7.500 ευρώ) και αναθεωρούνται τα κριτήρια φοροαπαλλαγών.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

Νέες ευρείες περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες, κατά ορισμένες πηγές ενδέχεται ανέλθουν στο 1 δισ.

Αυστηρότεροι έλεγχοι ισολογισμών των δημοσίων υπηρεσιών μέσω του
Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της
Οικονομικής Αστυνομίας.

Ποικίλες περικοπές, στο πλαίσιο του «spending review», κρατικών δαπανών με παράλληλη βελτίωση της λειτουργιάς της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρεται το πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο μέχρι το 2014 και αποδοχών δημ. υπαλλήλων, η απαγόρευση αγοράς νέων οχημάτων και επίπλων από τις δημόσιες υπηρεσίες και ενοικίασης η’ αγοράς νέων κτηρίων, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού μέσω και του περιορισμού στο φωτισμό οδικών αρτηριών κ.ά.

Ειδικά για τη φορολόγηση εκκλησιαστικών ακινήτων, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από το συμβούλιο επικρατείας διατάγματος Κυβέρνησης Μόντι σχετικά με την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητων από την Καθολική Εκκλησία από το 2013 (αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται για εμπορικές δραστηριότητες: ξενοδοχεία, καταστήματα, ενοικιαζόμενες κατοικίες), η Κυβέρνηση προτίθεται τροποποιήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμόζοντάς το στον ευρωπαϊκό κανονισμό και στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας., έτσι ώστε από τις αρχές επόμενου έτους να καταστεί δυνατή η εν λόγω φορολόγηση.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των «esodati» (χωρίς μισθό-χωρις
σύνταξη) προβλέπεται σύσταση ειδικού Ταμείου με 100 εκατ. Για το 2013

Επιπροσθέτως, και μετά το πέρας του Ecofin, η ιταλική Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υιοθετήσει το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (Tobin Tax), ενώ αποφάσισε τη θεσμοθέτηση Eπιτρόπου κατά της διαφθοράς, ο οποίος θα προεδρεύει της Επιτροπής για την αξιολόγηση, τη διαφάνεια και την εντιμότητα της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στις περικοπές πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση την οποία η κυβέρνηση είχε ήδη εξαγγείλει, υπό το φως και των πολλαπλών οικονομικών σκανδάλων στις Περιφέρειες, και για την όποια προωθεί και συνταγματική μεταρρύθμιση (άρθρο V του Συντάγματος), 11 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε με το συνταγματικό νόμο υπ' αριθμ. 318/11/2011. Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη επιδιώκει επαναπροσδιορίσει σχέσεις μεταξύ κράτους και περιφερειών, περιορίζοντας δραστικά τις τοπικές αρμοδιότητες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση των ανωτέρω μέτρων, όποια συνέπεσε με την κοινοποίηση νέων απαισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και το επόμενο έτος από το Δ.Ν.Τ. (μείωση ΑΕΠ κατά 0,7%, ανεργία 11,1%, δημόσιο χρέος 127,8%), καθώς και στοιχείων της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας περί της συρρικνούμενης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, προκάλεσε ήδη την αντίδραση των συνδικάτων, με προαναγγελίες μαζικών κινητοποιήσεων, και των κομμάτων, ενισχύοντας το ήδη τεταμένο κλίμα και την ευρύτερη ανησυχία της ιταλικής κοινωνίας.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov