Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ψήφιση προϋπολογισμού 2013 από το αλβανικό Κοινοβούλιο
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 10/12/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο: Με 74 ψήφους υπέρ και 56 κατά, εγκρίθηκε σήμερα, 7.12.2012, το νομοσχέδιο της αλβανικής Κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, όπου προβλέπεται και διάταξη περί κατάργησης του ανώτατου ορίου του 60%, στο οποίο επιτρεπόταν να ανέλθει το δημόσιο χρέος της Αλβανίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, νομοθετική ρύθμιση που ίσχυε στη χώρα από το 2008.
H ως άνω κατάργηση προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, ο οποίος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να θέσουν εκ νέου για το δημόσιο χρέος περιορισμό και να θεσμοθετήσουν ένα νέο δημοσιονομικό κανονισμό που, όπως επισήμανε, συνιστά σημαντικό εργαλείο για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και παράλληλα θα αποτελέσει εγγύηση διαφάνειας για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Πέραν της ως άνω κατάργησης του ανώτατου ορίου του 60%, όσον αφορά στο δημόσιο χρέος της Αλβανίας, στο νομοσχέδιο της αλβανικής Κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, έχει συμπεριληφθεί διάταξη, με βάση την οποία εγγυήσεις του αλβανικού Δημοσίου προς την κρατική εταιρεία Ηλεκτρισμού, Korporata Elektroenergjitike Shqiptare, KESH Sh.A., προκειμένου να συνάπτει δάνεια, ώστε να προβαίνει στις αναγκαίες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης της χώρας εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος (public debt stock).

Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η αλβανική Κυβέρνηση για το 2013, συνολικού ύψους 409 δισ. αλβ. λεκ (2,87 δισ. €), προβλέπονται δημόσια έσοδα ύψους 360 δισ. αλβ. λεκ και διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,4% του ΑΕΠ.
Η ως άνω πρόβλεψη για το ύψος των εσόδων του κράτους το 2013 κρίνεται ως μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι, βάσει του προϋπολογισμού, αναμένεται ετήσια αύξησή τους κατά 5,7%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις για το 2012, και λαμβανομένου υπόψη ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τ.έ. τα συνολικά έσοδα, ύψους 273 δισ. λεκ, είχαν σημειώσει περιορισμένη μόνο άνοδο της τάξης του 2% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους), ενώ υπολείπονταν των προβλέψεων κατά 18,6 δισ. λεκ ή 6,6%. Το ίδιο διάστημα, τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν μεν μικρή αύξηση, της τάξης του 1,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπολείπονταν όμως των προβλέψεων κατά 6,3%.
Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο χρέος, το οποίο τον Οκτώβριο τ.έ. ανερχόταν ήδη στο 59,8% του ΑΕΠ και μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το νόμιμο όριο του 60%, το 2013 αναμένεται να αυξηθεί στο 62,6% του ΑΕΠ (δηλαδή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο του 60%).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αλβανικής Κυβέρνησης, η ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2013 στο 4% (έναντι 3% το 2012), πρόβλεψη η οποία ανέρχεται σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου των διεθνών οργανισμών, που αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 1,3% (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) – 2,5% (Παγκόσμια Τράπεζα).

Σημειώνεται, ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της πετρελαϊκής Albpetrol Sh.A. και 4 υδροηλεκτρικών σταθμών, ύψους 850 εκ. € και 150 – 200 εκ. €, αντίστοιχα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2013. Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής Albpetrol Sh.A., οι διαπραγματεύσεις με την πλειοδότρια του διαγωνισμού εταιρεία Vetro Energy Ltd (έδρα στις ΗΠΑ και μέτοχοι η YPO Holdings του αλβανικού ομίλου Taci Oil και η Silk Road Equity) βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης και αναμένεται η υπογραφή της οικείας συμφωνίας.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 4 Υ/Η σταθμών (Bistrica I: 22,5 MW, Bistrica II:5 MW, Ulez: 25,2 MW και Shkopet: 24 MW), παρότι σημειώνεται καθυστέρηση, δεδομένου ότι το αλβανικό Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας προχώρησε σε επανάληψη του διαγωνισμού, με προθεσμία υποβολής των προσφορών την 10η Δεκεμβρίου τ.έ., εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov