Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για την ενδυνάμωση της Αγροτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, Ρώμη, 13.02.2013
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 20/02/2013
Συναπτόμενο αρχείο: radD3FEFJoint Statement on Strengthening Agricultural Cooperation 13.2.2013.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 13.02 τ.έ. η εν θέματι συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, πρωτοβουλία για τη σύγκληση της οποίας προήλθε από κινεζική πλευρά. Τις εργασίες της στρογγυλής τραπέζης άνοιξε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κίνας κ. Liangyu HUI, ο οποίος ευρίσκετο στη Ρώμη ως βασικός ομιλητής στο Governing Council του IFAD, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των προσκεκλημένων χωρών και από τους εκπροσώπους των εν Ρώμη διεθνών οργανισμών.

Από τις παρεμβάσεις συγκρατούνται τα ακόλουθα:

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κίνας κ. HUI ανέφερε ότι το 90% των εισαγωγών ελαιολάδου, βάμβακος και οίνου της χώρας του, προέρχεται από τις έξι χώρες της Ν. Ευρώπης και ότι αυτές αποτελούν για την Κίνα σημαντικούς εταίρους. Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα του έχει σημαντικές δυνατότητες εξαγωγής αγροτικών προϊόντων όπως το ρύζι και τα λαχανικά, αλλά και τεχνολογιών επεξεργασίας, καθώς και μικρών μηχανημάτων. Ο κ. HUI υπογράμμισε ότι οι οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες και ότι αναγκαία είναι η καλλιέργεια αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας (win-win). Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, στόχος της Κίνας είναι η ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας, βασική παράμετρο της οποίας αποτελεί και η εν λόγω συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι για τη μελλοντική συνεργασία, σημαντικές πτυχές αποτελούν: η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών της κάθε χώρας, καθώς και η στενότερη συνεργασία αυτών, προκειμένου να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχοντες μηχανισμοί, η ενίσχυση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο του 6% της αξίας του συνολικού εμπορίου, η προώθηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και η βιοενέργεια.

Ο Ιταλός Υπουργός Αγροτικών Πολιτικών κ. Mario CATANIA, αναφέρθηκε γενικά στην ποιότητα των ιταλικών προϊόντων και στις δυνατότητες του “Made in Italy”. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μετασχηματισμού των προϊόντων από αγροτικά σε βιομηχανικά, μέσω της επεξεργασίας αυτών, καθώς και τη σημασία της ποιότητας, της υγιεινής και του σεβασμού των φυτοϋγιειονομικών όρων για τη βιωσιμότητα του τομέα. Ο κ. CATANIA επεσήμανε, επίσης, ότι χρειάζονται επενδύσεις, εκπαίδευση και προστασία των Π.Γ.Ε., και ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται, κυρίως, για την εξαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτόμων τεχνικών. Για τον Ιταλό Υπουργό η συνεργασία στον κλάδο της γεωργίας είναι πρωτίστως πολιτιστική συνεργασία, ιδίως στον τομέα της οινογραστρονομίας.

Ο Έλληνας Υπουργός κ. Αθανάσιος ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ, αναφέρθηκε στη σημασία των μικροκαλλιεργητών και του μικρού κλήρου για την Ελλάδα και στις προσπάθειες ενίσχυσης αυτών. Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, στις αρνητικές συνέπειες του ευμετάβολου των τιμών και στην αναγκαιότητα δημιουργίας άμεσων διαύλων μεταξύ αγροτών και τελικού καταναλωτή.

Η Πορτογαλίδα Υπουργός Γεωργίας κα Assunção CHRISTAS αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αγροτροφίμων (agrifood) και στη σημαντική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει ο κλάδος, και οι εξαγωγές αυτού, προσφάτως, στην Πορτογαλία. Για την κα CHRISTAS σημαντική είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και η δημιουργία εκπαιδευμένης νέας γενιάς. Η Πορτογαλίδα Υπουργός αναφέρθηκε, εκτενώς, σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας αυτού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές για την υιοθέτηση της κλιματικής αλλαγής, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μπλε οικονομία (blue economy). Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης της υφιστάμενης συνεργασίας και εμβάθυνσης των προηγηθεισών συνομιλιών με Κίνα.

Ο αρμόδιος Ισπανός Υπουργός κ. Miguel ARIAS, περιέγραψε, εκτενώς, τις επιτυχίες του αγροτικού τομέα της χώρας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αριθμό των Π.Ο.Π. προϊόντων, καθώς και ότι στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τα προϊόντα Π.Γ.Ε., περιλαμβάνονται και δύο είδη ισπανικού ελαιολάδου. Επιπροσθέτως, παρότρυνε την Κίνα να συμμετάσχει σε διεθνείς Οργανισμούς μεταξύ των οποίων ανέφερε το International Olive Council και το International Organisation of Vine and Wine.

Η Κύπρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας κα Αίγλη ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, προέβη σε σύντομη περιγραφή του κλάδου της γεωργίας, σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, δεν συμβάλλει σημαντικά στην κυπριακή οικονομία, εν αντιθέσει με τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και αλιείας, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ανάφερε, επίσης, ότι, σε εφαρμογή του υπογραφέντος το 2010 Πρωτοκόλλου με την Κίνα, το πρώτο φορτίο λεμονιών αναχώρησε από την Κύπρο στις 07.02 τ.έ. Η κα ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, σημείωσε ότι, όσον αφορά στη συνεργασία με την Κίνα, αυτή μπορεί να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της εξάλειψης των ζωονόσων.

Ο Μελιταίος αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Christopher CIANTAR, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, και αναφέρθηκε, γενικά, στις έννοιες της αμοιβαίας συνεργασίας, περιφερειακής αλληλεγγύης και ανταλλαγής γνώσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει οι χώρες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η επισιτιστική ασφάλεια και να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. CIANTAR, πεδία συνεργασίας με την Κίνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν η ανάπτυξη φυτών ανθεκτικών στην έλλειψη νερού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μοντέρνων τεχνολογιών.

Συγκρατείται ότι, από όλους τους επικεφαλής των χωρών της Ν. Ευρώπης, τονίσθηκε η σημασία της μεσογειακής δίαιτας.

Ο Κινέζος Υφυπουργός κ. Dun NIU, αναφέρθηκε στις ισχυρές συμπληρωματικότητες των οικονομιών, στην αναγκαιότητα λήψεως αποδοτικών μέτρων και επέκτασης των τομέων συνεργασίας. Πρότεινε, επίσης, την ανταλλαγή επισκέψεων, κυρίως εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής τμημάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους παριστάμενους η επόμενη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης να γίνει στην Κίνα. Ο κ. NIU τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στους κλάδους των επιστημών και της τεχνολογίας, πάντα με γνώμονα τη μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Προσκάλεσε, επίσης, επιχειρήσεις των χωρών της Ν. Ευρώπης όπως συμμετάσχουν στην ετήσια διεθνή έκθεση “Agricultural Trade Fair” (CATF) και ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες προκειμένου να αρθούν όλων των ειδών τα μη δασμολογικά εμπόδια, καθώς και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εστιασμένες επισκέψεις (field visits) σε συγκεκριμένους κλάδους στις έξι χώρες. Ο Κινέζος Υφυπουργός έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας στην προώθηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας σταθερής πλατφόρμας διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών W.F.P., F.A.O. και I.F.A.D., αναφέρθηκαν στην ικανότητα της Κίνας να υιοθετεί τη «μοντέρνα γεωργία», ενώ επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, διατήρηση και δημιουργία απασχόλησης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην κατασπατάληση τροφίμων, ειδικά από τις δυτικές χώρες, στη σημασία της υπογραφής της πρόσφατης συμφωνίας συνεργασίας Κίνας-Αργεντινής, και στο γεγονός ότι η Κίνα απορροφά αγροτικά προϊόντα πολλών ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών, τονίσθηκε ότι το 2013, έχει ανακηρυχθεί ως έτος της οικογενειακής γεωργίας.

Μετά το πέρας των εργασιών, υιοθετήθηκε, ομοφώνως, κοινό ανακοινωθένι.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov