Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 24/09/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Στo σημείωμα της επικαιροποίησης του Κειμένου Οικονομίας και Οικονομικών (DEF - είναι ο αντίστοιχος ελληνικός Προϋπολογισμός), προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 1,7%, σε σχέση με το 1,3% του προηγούμενου σημειώματος, για το 2013, ενώ για τα έτη 2014 και 2015 ανάπτυξη της τάξεως του 1,0% και 1,7%, αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι προβλέψεις του Ο.Ο.Σ.Α. κάνουν λόγο για μείωση του Α.Ε.Π. κατά 1,8%, φέροντας την Ιταλία ως τη μοναδική χώρα σε ύφεση μεταξύ των χωρών του G7. Το Δ.Ν.Τ. κάνει λόγο για ύφεση της τάξεως του 1,8% για το 2013, και ανάπτυξη από το 2014 (+0,7%), ενώ οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης S&P για την Ιταλία είναι δυσμενέστερες σε σχέση με τις μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθείσες προβλέψεις άλλων Οργανισμών καθώς και της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για πτώση του ιταλικού Α.Ε.Π. κατά 1,9% το 2013, και οριακή άνοδο κατά 0,5% και 0,9% για τα επόμενα έτη, θεωρώντας την ιταλική οικονομία ως την πιο αδύναμη μεταξύ των χωρών του G7.

Στο σημείωμα επικαιροποίησης του Προϋπολογισμού, η ιταλική Κυβέρνηση προβλέπει τάση αύξησης του ελλείμματος στο 3,1% επί του Α.Ε.Π., εξαιτίας της διακοπής της πτωτικής τάσης των επιτοκίων και της επανεμφάνισης της πολιτικής αστάθειας. Ο ιταλός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρήσει το λόγο του δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το Α.Ε.Π. κάτω του 3%. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιταλία, προκειμένου η χώρα να διαθέτει την αυτονομία ίδιας διαχείρισης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι πρόσφατα δηλώσεις, τόσο του ίδιου του κ. Letta, όσο και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Saccomani, οι οποίοι απέκλειαν, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αύξηση του ελλείμματος πάνω από το 3% του Α.Ε.Π. και αποτελεί δυσμενή εξέλιξη, καθώς μόλις περί τα τέλη Μαΐου τ.έ., η ιταλική οικονομία κατόρθωσε να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Προβλέπεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,5% του Α.Ε.Π. το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Σύμφωνα με το ίδιο πάντα σημείωμα, το Δημόσιο Χρέος θα ανέλθει στο 132,9% του Α.Ε.Π. για το 2013, από 130,4% που προβλεπόταν στο σημείωμα του Απριλίου, και στο 133,2% το 2014. Η ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού θα επέλθει το 2015, διαρκώς ετεροχρονιζόμενη για το μέλλον, καθώς για φέτος προβλέπεται έλλειμμα της τάξεως του 0,4% και του 0,3% για το 2014. Η αποπληρωμή των τόκων για το Δημόσιο Χρέος θα ανέλθει σε 84 δισ. ευρώ, διατηρούμενη στα ίδια περίπου επίπεδα με τα παρελθόντα έτη.

Στα προβλήματα της ιταλικής Κυβέρνησης προστίθενται οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Εθνικής Ένωσης Ιταλικών Δήμων και Κοινοτήτων (ANCI) κ. Fassino, ο οποίος ανέφερε ότι, εάν μέχρι την Κυριακή, η Κυβέρνηση δεν μεταβιβάσει 2,4 δισ. ευρώ στους Δήμους ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση της πρώτης δόσεως του φόρου κατοικίας (IMU), πολλοί εκ των Δήμων δε θα είναι σε θέση να καταβάλουν στις 30.09 τους μισθούς των υπαλλήλων τους.

Πάγια ζητήματα της ιταλικής οικονομίας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αιτίες της διατάραξης της ισορροπίας μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελούν η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 21% στο 22% που προβλέπεται να επέλθει αρχές Οκτωβρίου, καθώς και η καταβολή του φόρου κατοικίας. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Saccomani έφτασε στο να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν σταματήσει η πολιτική αναβολών από την Κυβέρνηση, όπως και ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα 1,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει η πιθανότητα τήρησης του ορίου του 3%. Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος της Ελευθερίας (PdL) κ. Brunetta, δήλωσε ότι «ή δε θα αυξηθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. τον Οκτώβριο, ή δε θα υπάρχει πια Κυβέρνηση», ενώ, αναφορικά με το δεύτερο, προκειμένου να μην καταβληθεί η δεύτερη δόση θα πρέπει να εξευρεθούν λίαν συντόμως 2,4 δισ. ευρώ.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov