Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νόμος Σταθερότητας (Προϋπολογισμός)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 17/10/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νόμο σταθερότητας (προϋπολογισμός), στον οποίο, σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο τύπου της ιταλικής Κυβέρνησης, αντανακλώνται οι δύο προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της, ήτοι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Το κόστος του εγκριθέντος προϋπολογισμού ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 27,3 δισ. ευρώ για την τριετία 2014-2016, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες και επιχειρήσεις, επενδυτικά προγράμματα, κοινωνικές δράσεις και διεθνείς υποχρεώσεις.

Τα κυριότερα σημεία του εν λόγω προϋπολογισμού δύνανται να συνοψισθούν ως ακολούθως: Καμία περικοπή στα κονδύλια του Εθνικού Ταμείου Υγείας για την επόμενη τριετία (για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία συνεχών περικοπών), περιορισμένες αυξήσεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ελάφρυνση των φορολογικών πιέσεων στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και καμία αύξηση στην φορολόγηση των εισοδημάτων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, συγκρατούνται και οι ακόλουθες προβλέψεις:
Μείωση του κόστους εργασίας κατά 2,5 δισ. το 2014. Για να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα, η Κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του φορολογικού βάρους επί της εργασίας (τη διαφορά δηλαδή μεταξύ του μικτού κόστους της εργασίας για τον εργοδότη και του καθαρού ποσού που καταβάλλεται στον εργαζόμενο). Φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 5 δισ. για τους εργαζόμενους και 5,6 δισ. για τις επιχειρήσεις την προσεχή τριετία. Κίνητρα για νέες προσλήψεις αορίστου χρόνου με στόχο την ενίσχυση της εργασίας. Επαναχρηματοδότηση του Ταμείου Ανεργίας το 2014 και εν γένει ενίσχυση μέτρων για οικονομικά ασθενέστερους για το 2014.

Περικοπή των υπερωριών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, πλαφόν στις ανώτατες αποδοχές στο Δημόσιο, πάγωμα των συμβάσεων εργασίας στο Δημόσιο, καταβολή της αποζημίωσης λήξης εργασιακής σχέσης (TFR, ανάλογο με το εφάπαξ) των δημοσίων υπαλλήλων εφεξής σε δύο δόσεις για ποσό μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ, αυστηρότεροι κανόνες για τις μισθώσεις του Δημοσίου κ.ά.

Κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας IMU και εγκαινίαση από το 2014 νέου ενιαίου φόρου (του επονομαζόμενου service tax) που θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το φόρο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς και το φόρο παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, η κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας θα χρηματοδοτηθεί από αυξήσεις φόρων στα λοιπά ακίνητα.

Νέος μηχανισμός για τη νομιμοποίηση κεφαλαίων παρανόμως εξαχθέντων στο εξωτερικό, οποίος προβλέπει τη δυνατότητα περιορισμένων κυρώσεων (οικονομικών και νομικών), σε περίπτωση «αυτό-καταγγελίας» εκ μέρους των κατόχων.

Διάθεση ποσού 60 εκατ. ευρώ για ανάγκες ιταλικής Προεδρία Ε.Ε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος στο 2,5% εντός του 2014. Εντούτοις η επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία της ιταλικής οικονομίας και ειδικότερα από το εύρος της ανάπτυξης εντός του επόμενου έτους.

Ο ίδιος ο Ιταλός Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα προϋπολογισμός που δεν επιβάλει νέους φόρους και περικοπές στις κοινωνικές παροχές και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Αρκετά ο πέλεκυς (των περικοπών), τώρα ανάπτυξη».

Ο αρχικός απόηχος του εγκριθέντος προϋπολογισμού δύναται να θεωρηθεί μάλλον θετικός λόγω κυρίως της μη επιβολής νέων φορολογικών αυξήσεων, αλλά και λόγω της διάψευσης της έντονης φημολογίας των τελευταίων ημερών περί εκτεταμένων περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες, σύμφωνα με προειδοποιήσεις της αρμοδίας Υπουργού, εάν επιβεβαιωνόντουσαν, θα οδηγούσαν ενδεχομένως και σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προς τη σωστή κατεύθυνση εκτίμησε ότι κινούνται τα μέτρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων κ. G. Squinzi, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν επαρκούν για την επάνοδο της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αρνητική ήταν η αντίδραση των συνδικάτων, κυρίως για τα μέτρα στο δημόσιο τομέα, καθώς θεωρείται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να σηκώσουν ένα από τα μεγαλύτερα βάρη του προϋπολογισμού (ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκ., μη συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov