Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Φορολογικό Νομοσχέδιο Τυνησίας για το 2014 (Loi des Finances 2014)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 20/11/2013
Συναπτόμενο αρχείο: rad1C34CAGORA LOI DES FINANCES 2014.zip
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών Τυνησίας
Κείμενο: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Presse της 15ης Νοεμβρίου 2013, η κατάργηση της επιδότησης της ενέργειας στις τσιμεντοβιομηχανίες θα έχει ως συνέπεια την άνοδο της τιμής του τσιμέντου και σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους και την απελευθέρωση των τιμών που μέχρι σήμερα ορίζονται από το κράτος. Παρόλαυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει προσφορά τσιμέντου στην αγορά η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το προϊόν είναι ευαίσθητο και δε μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και στο ότι δεν υπάρχει ζήτηση για μεγάλα έργα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αύξηση της τιμής του τσιμέντου θα προκαλέσει αναστάτωση στον τομέα της οικοδομής και θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι γνωστή η τιμή στην οποία θα πωλείται το σακί τσιμέντο τον Ιανουάριο του 2014.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις που θα πλήξουν την κατασκευαστική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα το κόστος καταχώρησης του συμβολαίου που σήμερα ανέρχεται σε 20 δηνάρια τη σελίδα ενώ από το 2014 θα εκτοξευτεί στο 2% της τιμής πώλησης. Κατά συνέπεια, ο αγοραστής για να καταχωρήσει συμβόλαιο κατοικίας 100.000 δηναρίων καλείται από 1/1/2014 να καταβάλλει 2000 δηνάρια από 80 δηνάρια σήμερα. Σύμφωνα με τον κ.Fahmi Chaabane, πρόεδρο της Ένωσης Κτηματομεσιτικών Γραφείων, οι τιμές στις πωλήσεις ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%. Το άρθρο είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο: http://www.lapresse.tn/15112013/74931/le-marche-garde-son-calme.html.
Από πλευράς μας επισημαίνουμε ακόλουθα:
Όπως είναι ήδη γνωστό, τo 1996 η Τυνησία επικύρωσε τη Συμφωνία Σύνδεσης (Association Agreement) με την Ε.Ε. βάσει της οποίας δημιουργήθηκε ζώνη ελευθέρου εμπορίου (free trade zone) για τα βιομηχανικά προϊόντα τον Ιανουάριο του 2008 (κατάργηση δασμών για τα εισαγόμενα από την Ε.Ε. βιομηχανικά προϊόντα). Κατά συνέπεια, δεν επιβάλλονται και δεν θα επιβληθούν δασμοί σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. γιατί κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία Σύνδεσης. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τον εκτελωνισμό, τα προϊόντα προερχόμενα από την Ε.E. πρέπει να συνοδεύονται από το τελωνειακό έντυπο EUR.1 καταλλήλως συμπληρωμένο το οποίο αποδεικνύει ότι η χώρα προέλευσης του προϊόντος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Το EUR.1 είναι απαραίτητο ώστε τα προϊόντα κατά την εισαγωγή τους στην Τυνησία να απαλλαχθούν από τελωνειακούς δασμούς (DD - Droits de Douane) που ισχύουν, γενικά, για προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις όπου η προσκόμιση του EUR.1 δεν είναι απαραίτητη γιατί δεν επιβάλλονται δασμοί στις εισαγωγές ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
Το φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρει σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιπλέον φόρους που θα επιβληθούν στα οχήματα, κατάργηση επιδότησεων στην ενέργεια με συνέπεια αύξηση της τιμής βασικών προϊόντων διατροφής και δομικών υλικών όπως του τσιμέντου κ.τλ. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης αφορά και προϊόντα που παράγονται στη χώρα όπως η μπύρα π.χ. http://tuniscope.com/index.php/article/32693/actualites/societe/millimes-500055#.UoU-ozCTtjp.
Επισημαίνονται αντιδράσεις στην Τυνησία αλλά και το εξωτερικό – ενδεικτικά αναφέρονται ακόλουθα άρθρα: http://www.businessnews.com.tn/details_article.php?t=534&a=41102&temp=3&lang=, http://www.businessnews.com.tn/details_article.php?t=519&a=41065&temp=3&lang. Η επιβολή του φόρου κατανάλωσης καθώς και οι αυξήσεις στο Φ.Π.Α. σε κάθε περίπτωση αποτελούν εσωτερική υπόθεση της χώρας.
Το νομοσχέδιο (πλέον πρόσφατη διαθέσιμη εκδοχή 1.11.2013), σύμφωνα με πληροφόρηση που μας περιήλθε από την εδώ Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των Υπουργών δεν έχει εγκριθεί όμως ακόμα από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση η οποία μπορεί να κάνει τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο. Περιλαμβάνει άρθρα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως τα 37, 39 και 38 που αναφέρονται στις εισαγωγές ειδών υγιεινής από πλαστικό και δολομίτη αντίστοιχα. Ειδικότερα, όσον αφορά το άρθρο 38 το οποίο αφορά τις εισαγωγές δολομίτη, η μεταφράστρια της εδώ Πρεσβείας απέδωσε το κείμενο ως ακολούθως (δόκιμη μετάφραση από τα αραβικά στα γαλλικά λέξη προς λέξη):
Soumettre l’importation de la matière dolomite brute incluse dans l’article de la législation 25.18 ainsi que l’importation de dolomite travaillé incluse dans l’article 68.02 aux droits douaniers et à la taxe de consommation dans le but de coordonner sa taxation avec celle en cours concernant la matière du marbre.
Δόκιμη μετάφραση υπογράφουσας από τα γαλλικά στα ελληνικά:
Oι εισαγωγές ακατέργαστου δολομίτη ο οποίος ανήκει στην κατηγορία 25.18 όπως αναφέρεται στη νομοθεσία καθώς και οι εισαγωγές επεξεργασμένου δολομίτη ο οποίος ανήκει στην κατηγορία 68.02 θα επιβαρυνθούν με τελωνειακούς δασμούς και φόρο κατανάλωσης για λόγους «συντονισμού» με τη φορολογία που ισχύει για το μάρμαρο.
Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω κείμενα αποτελούν ανεπίσημες μεταφράσεις - κείμενο βάσης παραμένει το άρθρο στην αραβική. Στο μάρμαρο επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης έως και 150% και άλλοι φόροι (FODEC 1%, A.I.R. 10%) ανάλογα με τη δασμολογική κατηγορία. Σήμερα ο δολομίτης (κατηγορία 25.18) επιβαρύνεται μόνο με 18% Φ.Π.Α. και δεν επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
Γραφείο Ο.Ε.Υ. / Πρεσβεία Τύνιδας έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Εδώ αντιπροσωπεία της Ε.Ε. οργανώνει συνάντηση στις 26.11.2013 παρουσία ειδικών για τη μελέτη του φορολογικού νομοσχεδίου.
Προς συμπλήρωση της εικόνας, και κατόπιν αιτήματος Ελλήνων εξαγωγέων, επισυνάπτονται εν θέματι νομοσχέδιο στα αραβικά και κεφάλαια 25 και 68 δασμολογίου τα οποία έχουν ισχύ έως και 31.12.2013 και μας περιήλθαν από τα Τυνησιακά Τελωνεία.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov