Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

2ο Οικονομικό Forum της Σφαξ (Σφαξ, 2-3/10/2013)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 20/11/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: Το εν θέματι Συνέδριο διοργανώθηκε από την εταιρία Συμβούλων MBCI - Tunisie (Mediterranean Business Consulting International), υπό την αιγίδα του εδώ Υπουργείου Οικονομικών με στόχο την προώθηση των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σφαξ.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών κ.Elyes Fakhfakh και η Πρέσβυς της Ε.Ε. στην Τυνησία κα Laura Baeza, ο κ.Ulrich Brunnhuber, επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τυνησία, o κ.Sami Sayadi, Δ/ντής του Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Σφαξ.

Η κα Baeza στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε ότι κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικό πρότυπο αποκέντρωσης ανάλογα με τις ανάγκες της. Βασικές αρχές παραμένουν η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην περιφέρεια και η δημοσιονομική αλληλεγγύη. Επανέλαβε την προσπάθεια στήριξης της Τυνησίας εναντίον των ανισοτήτων και τη στήριξη στην κοινωνία των πολιτών. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. όπως το PHARD για τις υποβαθμισμένες περιοχές, στα έργα απορρύπανσης Taparura καθώς και σε αυτά του κόλπου της Gabes και της Bizerte και προανήγγειλε τη διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για τις ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus και Tempus. Σε συνέχεια συνάντησής της με τον Περιφερειάρχη θα εξεταστεί η χρηματοδότηση προγράμματος για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε υποβαθμισμένες συνοικίες, καθώς και πρόγραμμα κατάρτισης ψαράδων. Πρότεινε ακόμα για το μέλλον τη διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ ευρωπαίων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών από το Μαγκρέμπ στη Σφαξ. Ο Υπουργός Οικονομικών κ.Elyes Fakhfakh προσέθεσε ότι στο νέο Σύνταγμα θα υπάρχει ρητή αναφορά στην αποκέντρωση. Με τη μορφή ΣΔΙΤ θα επιδιωχθεί η κατασκευή νέου εμπορικού λιμένος εκτός Τύνιδας και νέου αεροδρομίου.

Ο κ.Naamen Bouhamed, Πρόεδρος της εταιρίας Συμβούλων MBCI αναφέρθηκε στον εξέχοντα ρόλο της Σφαξ όσον αφορά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ελαιολάδου καθώς και το γεγονός ότι η Σφαξ υποδέχεται πάνω από 200.000 ασθενείς το χρόνο από Λιβύη και Αλγερία. Aνέφερε εν συντομία τα ερευνητικά κέντρα που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή: τεχνολογικό πάρκο πληροφορικής και πολυμέσων, Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, Εξειδικευμένο Ινστιτούτο για τα ελαιόδεντρα και τα οπωροφόρα δέντρα, 24 εργαστήρια επιστημονικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Σφαξ. Ανήγγειλε ακόμα τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου για την προβολή της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή (www.marathon-des-oliviers-sfax.com) το Δεκέμβριο του 2013.
Ο κ. Bouhamed πρότεινε 6 έργα ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρύτερης περιοχής της Σφαξ:
1) Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Σφαξ και πόλεων στο εσωτερικό της χώρας (Sfax-Sidi Bouzid-Gasrine μήκους 180 χιλιομέτρων, Sfax-Mahdia 100 χιλιομέτρων, Sfax-Gafsa 100 χιλιομέτρων).
2) Εμπορικό λιμάνι Sfax-Skira με βιομηχανική ζώνη έκτασης 100 εκταρίων.
3) 2 Food Parcs 50 εκταρίων στις περιοχές Sfax-Sidi Bouzid, Sfax-Jebenniyana.
4) 2ο αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί το νότο της Τυνησίας στην περιοχή Sfax-Gabes-Gafsa.
5) Κατασκευή αθλητικού κέντρου, τραμ και βελτίωση των υποδομών στην πόλη.
6) Κατασκευή εκθεσιακού κέντρου Sfax Mediterranean World Trade Center έκτασης 70.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πρότεινε, ακόμα, τη δημιουργία Τράπεζας ή Περιφερειακού Ταμείου Αναπτύξεως για τη
χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σφαξ.

Το πρώτο πάνελ είχε ως θέμα την εθνική και περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και τις προκλήσεις για την Τυνησία.
• Πρώτος ομιλητής ο κ. Jelel Ezzine, καθηγητής και Πρόεδρος της Τυνησιακής Ένωσης για την προώθηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας. Βασικός άξονας της ομιλίας του κ.Ezzine είναι η διαπίστωση ότι τα φορολογικά κίνητρα που παρείχε η Τυνησία με τον επενδυτικό νόμο του 1992 προσέλκυσαν επενδύσεις χωρίς όμως να μειωθεί η ανεργία των αποφοίτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Στο χρονικό διάστημα 2001 – 2010 η ανεργία σε όσους δεν είχαν καμιά μόρφωση μειώθηκε στο 4% ενώ στους αποφοίτους Πανεπιστημίου αυξήθηκε στο 23%. Tα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων στην Τυνησία προέρχονται από σχολές πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων και σχολές ανθρωπιστικών επιστημών. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της Τυνησίας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του Μαρόκου και της Αλγερίας. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ.Ezzine, οι εταιρίες που είναι καθ’όλα εξαγωγικές με σημαντική συμμετοχή ξένου κεφαλαίου εμφανίζονται λιγότερο καινοτόμες από τις εν μέρει εξαγωγικές επιχειρήσεις με χαμηλή συμμετοχή ξένου κεφαλαίου. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Τυνησία πρέπει να επιδιώξει την προσέλκυση επενδύσεων “spill-over” και τα οφέλη να διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η Τυνησία πρέπει να επιδιώξει τη διεθνή συνεργασία και με άλλες χώρες εκτός από τη Γαλλία.
• Στην παρουσίασή του ο δεύτερος ομιλητής κ.Lars K.Eklund, Πρόεδρος του φορέα Scandinavian Competitiveness Group ανέλυσε τις αρχές στις οποίες βασίζεται η δημιουργία cluster καινοτομίας Βασική αρχή της καινοτομίας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δίκτυο TCI – the Global practitioners network for competitiveness, clusters and innovation (http://www.tci-network.org). Παράδειγμα προς μίμηση για τον κ.Eklund αποτελεί η Φινλανδία με τη συνεργασία ειδικών, επιχειρηματιών και επιστημόνων για θέματα καινοτομίας. Στη Σουηδία συμμετέχει και η τοπική αυτοδιοίκηση.
• Στην ομιλία του ο κ.Ulrich H.Brunnhuber, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τυνησία ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της Τράπεζας είναι η υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα μεταφορών, έργα για το περιβάλλον και τα ύδατα, έργα για την υγεία, παρέχει μικρο-χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Brunnhuber αναφέρθηκε ακόμα στη δράση «Προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και της εργασίας στο πλαίσιο την δημοκρατικής μετάβασης στην Τυνησία» ύψους 178 εκ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012 με αντικείμενο τη μελέτη του επιχειρηματικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας της τυνησιακής οικονομίας Στις προτάσεις της μελέτης περιλαμβάνονται η αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων on shore και off shore, η συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, η δημιουργία κινήτρων σύστασης επιχειρήσεων μεταφοράς τεχνογνωσίας σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, η δημιουργία χώρων για επικοινωνία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Πανεπιστημίων-Ερευνητικών Κέντρων-Επιχειρήσεων, η ανάπτυξη των περιφερειών στο εσωτερικό της χώρας. Επεσήμανε το περίπλοκο πλαίσιο των κινήτρων (πάνω από 900 διατάξεις) και τη δυσκολία χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Παρουσίασε, ακόμα, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τυνησιακής οικονομίας:
•PG VI: χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις (credit lines) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 εκ. ευρώ.
•Réhabilitation Urbaine : βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε υποβαθμισμένες συνοικίες ύψους 70 εκ.ευρώ.
•CPSCL – Caisse des Prêts et de Soutien des Collectivités Locales, www.cpscl.com.tn: Δάνειο ύψους 50 εκ.ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις κοινότητες (σε διαδικασία έγκρισης).
•Education & Santé (Εκπαίδευση και Υγεία): Χρηματοδότηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων (ύψους πάνω από 200 εκ. ευρώ).
•MicroMed: Πρόγραμμα μικρο-χρηματοδότησης ύψους 4 εκ.ευρώ, για την επιμόρφωση στελεχών που ασχολούνται με την αγορά και για τη βελτίωση των υποδομών.
•LOGISMED: Χρηματοδότηση μελετών για τη δημιουργία λογιστικής πλατφόρμας στο Djebel El Ouest.

Το 2ο πάνελ είχε ως θέμα «η πρόκληση της οικονομικής αποκέντρωσης – ευρωμεσογειακή συνεργασία, οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της Μεσογείου» Συγκρατούνται ακόλουθα:
• Στην παρουσίαση του με θέμα «η αποκέντρωση, ευκαιρία ή πρόκληση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;» o κ. Guy Jacques Gilbert, εξωτερικός συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης τόνισε ότι η διοικητική αποκέντρωση θα πρέπει να υπακούει στις αρχές του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων και της εκλογίκευσης των εξόδων. Σε ερώτηση του ακροατηρίου σχετικά με επιτυχημένα παραδείγματα, ο κ. Gilbert ανέφερε την Ελβετία οι περιφέρειες της οποίας έχουν δημοσιονομική αυτονομία και υπάρχει στενή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
• Ο κ.Alexandre Munoz παρουσίασε τη μη κυβερνητική οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας για τη Μεσόγειο και την Ανατολή Office de Coopération Economique pour la Méditerranée et l’Orient OCEMO http://www.ocemo.org η οποία ασχολείται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, τις επενδύσεις, τα επαγγελματικά δίκτυα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, το ανθρώπινο δυναμικό και την κατάρτιση. Σύμφωνα με τον κ.Munoz, ο φορέας συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, με το Γαλλικό Αναπτυξιακό Φορέα Agence Français de Développement AFD, με το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes CIHEAM www.ciheam.org, το δίκτυο για τις επενδύσεις ΑΝΙΜΑ http://www.animaweb.org/index.php. Συνεργάζεται ακόμα με Πανεπιστήμια, το Κέντρο της Μασσαλίας για την Ολοκλήρωση στη Μεσόγειο - Centre de Marseille pour l’Intégration en Méditerranée CMI (http://cmimarseille.org), το Ευρωμεσογειακό Φόρουμ των Ινστιτούτων Οικονομικών Επιστημών Forum Euroméditerranéen des Instituts de Sciences Economiques FEMISE (http://www.femise.org), το Μεσογειακό Δίκτυο Σχολών Διοίκησης Réseau Méditerranéen des Ecoles de Management (RMEM), το Μεσογειακό Δίκτυο Σχολών Μηχανικών Réseau Méditerranéen des Ecoles d’Ingénieurs RMEI http://rmei.info.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε, οι περισσότερες επενδύσεις στην Τυνησία το χρονικό διάστημα 2003 – 2012 αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο και την ενέργεια ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός τομέας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υαλουργία, η τσιμεντοβιομηχανία, η ξυλεία. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 70.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα στον τομέα της ενέργειας, 52.000 στις Τράπεζες, τον ασφαλιστικό και το χρηματοοικονομικό τομέα, 45.000 στις Τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, 35.000 στα δημόσια έργα, τις υποδομές και τον κτηματομεσιτικό τομέα, 21.000 στον τομέα της υαλουργίας, της τσιμεντοβιομηχανίας και της ξυλείας. Στον τομέα του τουρισμού και της αγροβιομηχανίας δημιουργήθηκαν 20.000 και 10.000 θέσεις αντίστοιχα. Οι περισσότερες ΑΞΕ το υπό εξέταση χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν σε Τύνιδα, Μοναστίρ και Σφαξ. Αναφέρθηκε ακόμα στον πρόσφατο Οδηγό Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο η Τυνησία προσφέρει ευκολία στην ίδρυση επιχείρησης (διαδικασίες και χρόνο ίδρυσης), καλό δίκτυο ηλεκτροδότησης, προστασία του επενδυτή, ευκολίες στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών (χρόνος και διαδικασίες) σε σχέση με γειτονικές χώρες. Χρήζουν βελτίωσης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η απόκτηση γαιών και ακίνητης περιουσίας, η θεσμική σταθερότητα. Ο κ.Munoz ολοκλήρωσε την παρουσίασή του προτείνοντας η Τυνησία να ακολουθήσει τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (Facility for Investment Climate Advisory Services – FIAS και Doing Business), του ΟΟΣΑ (Πρόγραμμα ΜΕΝΑ), του CNUCED (Conférence des Nations Unies sur le Commerce et le Développement).
• Ο κ.Francisco Javier Mayo Torres ανέλυσε τις υπηρεσίες του φορέα BARCELONA ACTIVA ο οποίος λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια και υπάγεται στο Δήμο της Βαρκελώνης με αρμοδιότητα την προώθηση των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή. Aναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του «branding» της Βαρκελώνης (βλ.λ.συνημμένη παρουσίαση). O φορέας συνεργάζεται με παράγοντες του Κέιπ Τάουν για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το τρίτο πάνελ είχε ως θέμα τη βιοτεχνολογία.
• Τις υπηρεσίες της Medicalps, εταιρίας συμβούλων για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιοτεχνολογία ανέλυσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Valerie Ayache. Η εταιρία συγκεντρώνει στο δίκτυο Medicalps 71 εταιρίες και φορείς του δημοσίου τομέα από την ευρύτερη περιοχή της Grenoble. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο δίκτυο κατατάσσονται σε τρεις τομείς: 1) βιοτεχνολογία – ανακάλυψη νέων φαρμάκων, κλινική έρευνα, θεραπευτική (ογκολογία, παιδιατρική, νευροβιολογία, ανοσολογία) 2) ιατρικές τεχνολογίες (διάγνωση, παράδοση των ιατρικών παρασκευασμάτων, πληροφορική και ρομποτική στην ιατρική και ιδιαίτερα στη χειρουργική, βιοϋλικά, εμφυτεύσιμα 3) e-υγεία - τεχνολογίες αυτονομίας και προσβασιμότητας, διαχείριση ιατρικών δεδομένων, τηλε-ιατρική.
• Ο κ.Camilo Gianinazzi, παρουσίασε την εταιρία του International Plant Analysis and Diagnostics (IPADLAB) η οποία προσφέρει φυτοδιαγνωστικές υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στη μοριακή βιολογία. Η εταιρία κάνει αναλύσεις για ασθένειες σε καλλιέργειες όλων των ειδών. Το επιτόπιο προσωπικό εκπαιδεύεται στη συγκέντρωση αντιπροσωπευτικού δείγματος το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται με courrier στην εταιρεία IPADLAB – τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στην ενδιαφερόμενη εταιρία και τα απαραίτητα πιστοποιητικά εκδίδονται μεταξύ 24 και 72 ωρών. Η εταιρία αναλαμβάνει και το monitoring των αμπελώνων καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο κ. Gianinazzi αναφέρθηκε επίσης στο τεχνολογικό πάρκο στο οποίο ανήκει η εταιρία του www.tecnoparco.org, και στην πρωτοβουλία www.alimenta2talent.eu/ που σκοπό έχει να προσελκύσει νέους επιστήμονες στο τεχνολογικό πάρκο. Τόνισε το ρόλο του δημόσιου γαλλικού φορέα OSEO ο οποίος χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτοντας το 60% των εξόδων μιας καινοτόμας επιχείρησης και χορηγεί δάνεια η αποπληρωμή των οποίων αρχίζει μετά την εμπορευματοποίηση των προϊόντων της εταιρίας.
• Ο Δρ.P.Meoni, εκπρόσωπος της εταιρίας συμβούλων AtuniS Development Services ανέλυσε στην παρουσία του το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στα προϊόντα φαρμακολογίας. Ρόλος της εταιρίας του είναι η υποστήριξη των ιδεών από τα πρώτα στάδια της εργαστηριακής μελέτης έως την είσοδο στην αγορά.
• Στην παρουσίασή του ο κ.Emmanuel Cohen-Laroque, ειδικός βιοϊατρικής και μέτοχος της εταιρίας συμβούλων Yole Finance παρουσίασε τον τομέα της υγείας στην Τυνησία επισημαίνοντας ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στη χώρα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κατ’ έτος. Ανέφερε επίσης ότι η χώρα διαθέτει 110 τοπικά νοσοκομεία και 140 ιδιωτικές κλινικές. Η Τυνησία προμηθεύεται ιατρικό εξοπλισμό κυρίως από Γερμανία και Γαλλία. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της κρατικής συμμετοχής στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της κάθε επιχείρησης. Πρότεινε τη δημιουργία εταιριών βιοτεχνολογίας στη Σφαξ με αντικείμενο τα νανοσωματίδια για την αντιμετώπιση ορισμένων ειδών καρκίνου και την έρευνα για την αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov