Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διάρθρωση αγοράς Αρμενίας. Έλεγχος από μονοπώλια και ολιγοπώλια.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 02/12/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν
Κείμενο: Η αγορά της Αρμενίας ελέγχεται από μονοπώλια και ολιγοπώλια σε ποσοστό που προσεγγίζει το 60%, μεγαλύτερο από όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, εκτός του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρόβλημα καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών και κατάλληλης νομοθεσίας και απαιτείται αναπροσαρμογή των διατάξεων που ορίζουν ότι μία επιχείρηση έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά αν κατέχει μερίδιο αυτής που ξεπερνά το 33%.

Οι πλέον ελεγχόμενοι τομείς της αγοράς τροφίμων είναι η εμπορία ζάχαρης, ελαιολάδου και αλεύρων ενώ λίγο μικρότερος είναι ο έλεγχος στο παστεριωμένο γάλα, τον καφέ, το βούτυρο, τα φυτικά έλαια, το ρύζι και τα αυγά.

Κλάδοι που λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός είναι η γεωργία και παραγωγή τροφίμων, οι κατασκευές, ο τραπεζικός και ασφαλιστικός, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και ο φαρμακευτικός και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η διάρθρωση αυτή της αγοράς εμποδίζει την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται σε τομείς χαμηλής παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης 4 είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομική πολιτική των αρχών για την αναστροφή της κατάστασης και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης :

Η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, μέσω χαμηλοτόκων δανείων και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως leasing, factoring, hedging που θα επιτρέψουν την μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου.

Η στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος σε πλέον εξειδικευμένες ειδικότητες και η σύνδεση με τις επιχειρήσεις, μέσω συστήματος πρακτικής εξάσκησης αλλά και η συνεχής επανεκπαίδευση των ήδη εργαζομένων.

Η ενίσχυση της νομοθεσίας με διατάξεις προστασίας του ανταγωνισμού και ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η διασύνδεση της αρμενικής οικονομίας με τις διεθνείς αγορές και η ενίσχυση όλων των φορέων εξωστρέφειας. Ποσοστό που υπερβαίνει το 80% των εξαγομένων προϊόντων διακινούνται μέσω χερσαίων μεταφορών και το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος.

Απαραίτητη κρίνεται η απελευθέρωση των εναερίων μεταφορών προσώπων και φορτίων που έχει ήδη εξαγγελθεί από τις αρχές, αλλά καθυστερεί η εφαρμογή της.

Η κυβέρνηση καλείται να επικυρώσει όλες τις διεθνείς συμβάσεις που θα διευκολύνουν τις μεταφορές και να βελτιώσει το οδικό δίκτυο προς την Γεωργία.

Απαραίτητη κρίνεται επίσης η μεταφορά σημαντικών κρατικών πόρων στους τομείς της πληροφορικής και των τεχνολογιών αιχμής που μπορούν να δημιουργήσουν υγιείς θέσεις εργασίας αλλά και να μειώσουν την «απομόνωση» της εγχώριας οικονομίας από τις διεθνείς αγορές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov