Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διαμάχη γερμανικής σοκολατοποιίας Ritter Sport και Ινστιτούτου πιστοποίησης Stiftung Warentest στο περιφερειακό δικαστήριο Μονάχου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 23/12/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντύσσελντορφ
Κείμενο: Αιτία της εν λόγω διαμάχης είναι η χρήση φυσικού - κατά την εταιρεία - ή τεχνητού - κατά το ίδρυμα πιστοποίησης - αρωματικού προσθέτου στο προιόν Voll Nuss (Αμυγδάλου) της σοκολατοποιίας. Συγκεκριμένα το ίδρυμα πιστοποίησης αφαίρεσε την αξιολόγηση καλό (gut) από το προιόν χαρακτηρίζοντάς το ελλειπές (mangelhaft) διότι κατά την άποψη του η διαπιστωθείσα περιεχόμενη ουσία πιπερονάλη (γεύση βανίλια αμυγδαλόπαστα) δεν θα μπορούσε να είναι φυσικής προέλευσης. Αντίθετα μόνον σε βιομηχανική κλίμακα θα ήταν τεχνητά δυνατό να παραχθεί (με συνθετικό τρόπο). Η σήμανση « φυσική γεύση " για το πακέτο σοκολάτας στοχεύει, συνεπώς, στην εξαπάτηση των καταναλωτών.
Η Ritter Sport αρνείται την κατηγορία ενώ ο προμηθευτής της, η εταιρεία Symrise παρείχε ένορκη κατάθεση, ότι η εν λόγω αρωματική ουσία προέρχεται από βιολογικές πρώτες ύλες, η δε παραγόμενη σοκολάτα είναι κατάλληλη, σε κάθε περίπτωση, για κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση οι δυο εταιρείες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την δημοσιοποίηση της διαδικασίας παρασκευής της εν λόγω ουσίας στο δικαστήριο για λόγους ανταγωνισμού.
Η δικαστική διαδικασία που άρχισε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Μονάχου με την παρουσία των δικηγόρων του κατασκευαστή σοκολάτας Ritter Sport και του Stiftung Warentest, ενώπιον του μονομελούς δικαστηρίου, εγείρει γενικότερα ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι οι γεύσεις της σοκολάτας οφείλονται ώς επι το πλείστον σε αρωματικές ουσίες η αποστάγματα οι οποίες και δημιουργούν την ξεχωριστή της γεύση. Η προέλευση των ουσιών αυτών –που βέβαια αναφέρονται στην συσκευασία - είναι πολλές φορές θολή.
Στην συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας προετάθη διακανονισμός, ο οποίος προβλέπει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι και οι δύο πλευρές δυνατόν να επιμείνουν στους ισχυρισμούς τους, ενώ μια ουδέτερη γνώμη θα αποσαφηνίσει το ζήτημα της προέλευσης της ουσίας. Παγώνει δε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του συγκεκριμένου άρθρου στην εφημερίδα του Ιδρύματος "test". Σε αντάλλαγμα η Ritter Sport και ο κατασκευαστής των προσθέτων άρωματικών ουσιών Symrise θα αναλάβουν την υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τις ιδιότητες της ουσίας πιπερονάλης. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στο Πάσχα.
Το ζήτημα πιθανόν να απασχολήσει και τον περιφερειακό εισαγγελέα της Στουτγάρδης στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για παραβίαση των απαιτήσεων για την σήμανση των τροφίμων. Μάλιστα ως παράδειγμα αναφέρεται στον τύπο ότι μόνον αρωματικές ουσίες που εξάγονται από φυτά ενδέχεται να αναφέρονται ως " φυσικά", με τους άλλους παραγωγούς όπως η Lindt ή η Milka να αναγράφουν συνήθως την λέξη "άρωμα βανιλίνης" ως συστατικό, το οποίο είναι μια ουσία που παράγεται συνθετικά.
Σημειώνεται τέλος ότι το παραγωγικό μοντέλο της Ritter Sport έχει αλλάξει προς την κατεύθυνση της χρήσης αγνών φυσικών συστατικών πριν περίπου πέντε χρόνια με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι το επιπρόσθετο κόστος χρήσης τους αναπληρείται με τις μεγαλύτερες ποσότητες που η εταιρεία διακινεί στην αγορά. Η ουσία πιπερονάλη χρησιμοποιείται σε όλες ανεξαιρέτως τις σοκολάτες της Ritter Sport που περιέχουν σοκολάτα γάλακτος. Το ζήτημα κατόπιν αυτών αποκτά πολύ ευρύτερη σημασία και για τους μεσαίους παραγωγούς γάλακτος από την περιοχή Βάδης Βυτεμβάργης.

Ι.Ρ.Κ
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov