Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Άρση της επιδότησης της ενέργειας στις τσιμεντοβιομηχανίες της Τυνησίας - εξελίξεις στις τιμές του τσιμέντου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 03/02/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: Σύμφωνα με τον κ.Ιμπραήμ Chbili, Γενικό Δ/ντή Μεταποιητικών Βιομηχανιών του Υπουργείου Βιομηχανίας της Τυνησίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Presse στις 14/1/2014, η σταδιακή απελευθέρωση των τιμών του τσιμέντου θα έχει ως αποτέλεσμα πτώση των τιμών εφόσον θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τσιμεντοβιομηχανιών. Το κράτος θα παραμείνει ρυθμιστής των τιμών, πιθανόν με τη θέσπιση ανωτάτης τιμής, και θα παρεμβαίνει σε περίπτωση μονοπωλίου, κερδοσκοπίας ή προβλημάτων στον εφοδιασμό της αγοράς.

Η επιδότηση της ενέργειας στις τσιμεντοβιομηχανίες (270 εκατομμύρια δηνάρια το 2013) καταργήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Οι τσιμεντοβιομηχανίες καταναλώνουν το 7% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου είχαν ζητήσει αύξηση των τιμών της τάξης του 25%. Υπουργείο Βιομηχανίας και οι τσιμεντοβιομήχανοι κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία η αύξηση δεν θα υπερβαίνει το 15%, και η τιμή πώλησης για το σακί τσιμέντο θα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7,5 δηνάρια.

Η παραγωγή τσιμέντου σε ημερήσια βάση ανέρχεται σε 30.000 τόνους (από 24.000 το 2012). Η αύξηση στην παραγωγή οφείλεται στην έναρξη της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας Oum Kelil στην Tajerouine και της κρατικής Carthage Cement. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής έως 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως η οποία οφείλεται στην έναρξη λειτουργίας της προαναφερθείσας τσιμεντοβιομηχανίας Carthage Cement (6-7.000 τόνοι την ημέρα), και στην επέκταση του εργοστασίου της επίσης κρατικής τσιμεντοβιομηχανίας Bizerte, του οποίου η παραγωγή θα αυξηθεί από 700.000 ετησίως σε 1,5 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή τσιμέντου των κρατικών τσιμεντοβιομηχανιών Bizerte και Carthage εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα μέσα Μαρτίου 2014 στους 1,5 εκατομμύρια τόνους και 2,5 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα (περισσότερα οικονομικά στοιχεία για τις κρατικές τσιμεντοβιομηχανίες έχουν δημοσιευτεί στους ιστοτόπους: http://www.africanmanager.com/161170.html?pmv_nid=1 και http://www.lapresse.tn/23012014/77903/en-bref.html).

Ένα μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής θα εξάγεται ενώ το υπόλοιπο θα αποθηκεύεται. 500.000 επιπλέον τόνοι θα πρέπει να παραχθούν για να επιτευχθεί μια παραγωγή 13,5 εκατομμυρίων τόνων το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Chbili, η πλεονάζουσα προσφορά θα αναγκάσει τους χονδρεμπόρους να μην αυξήσουν τις τιμές. Οι τσιμεντοβιομηχανίες ανησυχούν για την υπερβολική προσφορά και θα προτιμήσουν τις εξαγωγές, οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες από το κράτος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης τσιμέντου στην τυνησιακή αγορά. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου χίλιοι διανομείς διαθέτουν νόμιμη άδεια πώλησης και διακίνησης του προϊόντος, τη στιγμή που εννέα χιλιάδες παράνομοι πωλητές προκαλούν τεχνητή έλλειψη για να πουλήσουν στη μαύρη αγορά, σε υψηλότερες τιμές, την ποσότητα του τσιμέντου που έχουν αποθηκεύσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Presse της 17ης Ιανουαρίου 2014, ο κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5 δισεκατομμύρια δηνάρια ετησίως. Η οικοδομή συμβάλλει κατά 7% στο ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τουρισμός. Ο τομέας προσελκύει το 25% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα και σ’αυτόν απασχολούνται περίπου 40.000 εργαζόμενοι.

Κατά την πρόσφατη Συνάντηση των Εμπορικών Συμβούλων της Ε.Ε. στην Τυνησία που πραγματοποιήθηκε στις 29/1/2014, εκπρόσωποι Ιταλίας και Ισπανίας δήλωσαν ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες τους δηλώνουν ευχαριστημένες με την απελευθέρωση των τιμών ενώ και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τη μεταφορά του τσιμέντου εξ αιτίας συνδικαλιστικών διεκδικήσεων των μεταφορέων επιλύθηκαν.
Τα αρμόδια Υπουργεία και οι τσιμεντοβιομηχανίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και για την κατάργηση των ποσοστώσεων στις εξαγωγές τσιμέντου.

Πηγές: Εφημερίδα La Presse http://www.lapresse.tn/14012014/77507/aucun-impact-sur-le-pouvoir-dachat-du-citoyen%E2%80%A6.html, http://www.lapresse.tn/17012014/77620/faut-il-reellement-sen-inquieter%C2%A0.html
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov