Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ολοκλήρωση 12ης και τελευταίας αξιολόγησης εφαρμογής πορτογαλικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την Τρόικα.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 08/05/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Πηγή: http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2014/pr14193.htm
Κείμενο: Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η 12η κατά σειρά και τελευταία τριμηνιαία αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Πορτογαλικού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο λήγει επισήμως την 17η Μαϊου. Η προκειμένη αξιολόγηση, η οποία επίσης χαρακτηρίζεται ως θετική, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 22 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2014.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η οικονομική ανάπτυξη ενισχύεται, χάρις στην δυναμική των εξαγωγών, την ανάκαμψη των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, χάρις στην προβλεπόμενη για το 2014 και 2015 οικονομική ανάκαμψη. Η δημοσιονομική προσαρμογή βαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις με υπερκάλυψη του στόχου το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014. Ωστόσο, η Τρόικα θεωρεί ότι παραμένουν κίνδυνοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τυχόν νέες δικαστικές αποφάσεις, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, καθώς και από την υπερχρέωση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων. Εκλαμβάνεται θετικά ότι η Κυβέρνηση, στην παρουσίαση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της έως το 2018, περιλαμβάνει μέτρα προς αντιστάθμιση των μέτρων έκτακτης φύσεως που ελήφθησαν κατά την τελευταία τριετία, με γνώμονα την συμβατότητά τους με το Συνταγματικό Δικαστήριο και την δικαιότερη κατανομή των βαρών στην κοινωνία.
Η Τρόικα αναγνωρίζει ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά οι οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παραμένουν δυσχερείς. Η ρευστότητα στην αγορά βελτιώνεται, αλλά η πρόσβαση σε χρηματοδότηση «με όρους λογικούς» εξακολουθεί να είναι περιορισμένη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μείωση των επιτοκίων, αύξηση της ζήτησης από πλευράς ξένων επενδυτών, κλίμα που έχει ήδη αξιοποιήσει η χώρα μέσω πολλαπλών εξόδων στις αγορές με εκδόσεις νέων και ανταλλαγή παλαιών ομολόγων. Ανωτέρω έχουν επιτρέψει την εξισορρόπηση των αποπληρωμών του χρέους διαχρονικά και τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας. Αντίστοιχα έχει βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των τραπεζών, βελτίωση που αναμένεται να μετακυλισθεί και στην πραγματική οικονομία.
Κατά την τελευταία τριετία, επετεύχθη πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα υποδιπλασιάσθηκε. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς (εργασία, ενέργεια, δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, αναδιαπραγμάτευση συμβάσεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, κλπ). Η πρόκληση για την πορτογαλική οικονομία εστιάζεται σήμερα στην αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, στο έλλειμμα ρευστότητας στην οικονομία, στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ (έλεγχος ποιότητας ενεργητικού και τεστ αντοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών), καθώς και την τόνωση της κερδοφορίας του.
Από πλευράς Πορτογαλικής Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη τύπου του Αντιπροέδρου κ. Paulo Portas, της Υπουργού Οικονομικών κας Maria Luis Albuquerque. Τα στελέχη της Κυβέρνησης προέβησαν σε μια συνολική αποτίμηση του Προγράμματος. Ανεφέρθησαν στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι από αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% το 2014 σήμερα οι εκτιμήσεις ανέρχονται ως και σε 1,5%. Υπογράμμισαν την βελτίωση του ποσοστού ανεργίας από 17,7% σε 15,2%, την βελτίωση των όρων δανεισμού και την μείωση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων από 10,6% στις αρχές του 2012 σε 3,6%, την αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 29% σε 41%, την συρρίκνωση του ελλείμματος από 9,8% επί του ΑΕΠ το 2010 σε προβλεπόμενο 2,5% το 2015. Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, τόσον οι δανειστές της Πορτογαλίας όσον και η Πορτογαλική Κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η χώρα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να συνεχίσει την συνετή δημοσιονομική πολιτική.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov