Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Φόρουμ για προσέλκυση επενδύσεων στην Τυνησία με θέμα “New Tunisia: new democracy, new opportunities” (Ξεν/χείο EL MOURADI, Tύνιδα, 12-13 Ιουνίου 2014)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 24/06/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: O Φορέας Προώθησης Επενδύσεων Τυνησίας FIPA (Agence de Promotion de l’Investissement Extérieur) διοργάνωσε το εν θέματι Επενδυτικό Φόρουμ για 16η συνεχή χρονιά από 12 έως 13 Ιουνίου 2014 στην Τύνιδα. Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου της FIPA, το Φόρουμ παρακολούθησαν 1705 άτομα, εκ των οποίων 605 από το εξωτερικό (49 χώρες). Στα πέντε θεματικά πάνελ συμμετείχαν στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα (βλ. πρόγραμμα εκδήλωσης http://www.tunisiainvestmentforum.tn/En/program_11_5). Από τα διαμειφθέντα συγκρατούνται τα εξής:
Tην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Mehdi Jomâa. Ο κ. Jomâa αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα τρομοκρατίας υποστηρίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, η τυνησιακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2 - 3% ετησίως και εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και στον τραπεζικό τομέα. Η κυβέρνησή του έχει πλέον θέσει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι προσπάθειες επικεντρώνονταν σε θέματα πολιτικής σταθερότητας. Αποστολή της κυβέρνησης είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με διαφάνεια και υπό τις καλύτερες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη γαλλική πρωτοβουλία προσέλκυσης επενδύσεων στην οποία θα συμμετάσχουν δωρητές και διεθνείς οργανισμοί η οποία θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο τρέχοντος έτους. Tόνισε ακόμα ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως το τέλος του 2014.
Ο κ. Nidhal Ouerfelli, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα οικονομίας, ανέφερε στην ομιλία του τον Εθνικό Οικονομικό Διάλογο, στον οποίο συμμετέχουν οι οικονομικοί φορείς και τα κόμματα της χώρας, και ο οποίος αποσκοπεί στη λήψη άμεσων μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη, στο συμπληρωματικό φορολογικό νόμο ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί έως το τέλος Ιουνίου τ.ε. προς συζήτηση στην Εθνική Συντακτική Βουλή αλλά και στην υιοθέτηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων που αφορούν στη φορολογία, στα δημόσια οικονομικά, στις επιδοτήσεις και στις δημόσιες επιχειρήσεις προκειμένου να καθοριστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα. Προτεραιότητες της κυβέρνησης: η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων προμηθειών, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η προώθηση ΣΔΙΤ και η πραγματοποίηση έργων σε υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ.Ouerfelli, η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας οφείλεται στον υπερδανεισμό για να καταβληθούν, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις και μισθοί, ενώ έως την Επανάσταση η ανάπτυξη στηριζόταν στην εσωτερική κατανάλωση και στην κατασκευή προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας αφορούν στην ουσία 4 κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ότι η χώρα οφείλει να επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω τις εμπορικές της σχέσεις με τις χώρες BRIC και τις άλλες χώρες της Αφρικής.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Hakim Ben Hammouda επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και στη φορολογία (δίκαια και διαφανής) με άξονα την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο κ.Kamel Ben Naceur, Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυχείων ανέφερε ότι τα κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων τη δεκαετία του '80 είχαν ως αποτέλεσμα εταιρίες υπεργολαβίας με εξαγωγικό προσανατολισμό π.χ. στον τομέα του ενδύματος και των καλωδίων να εγκατασταθούν στην Τυνησία εκμεταλλευόμενες το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων και τους χαμηλούς μισθούς. Η χώρα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), στις νέες τεχνολογίες επικοινωνιών, στα κίνητρα για καινοτομία και στη δημιουργία πλήρως εξοπλισμένων βιομηχανικών ζωνών. Ανέφερε, ακόμα, τη σχεδιαζόμενη κατασκευή λιμένος βαθέων υδάτων στην Enfidha.
Υπογράφουσα έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση των εσωτερικών φόρων, π.χ. του φόρου κατανάλωσης για τις πρώτες ύλες, όπως τα μάρμαρα, τα οποία αποτελούν πρώτη ύλη για την οικοδομή. Υπουργός απήντησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει προϊόντα τα οποία δεν θεωρεί "βασικά" εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης της Τυνησίας και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί όταν μειωθεί το έλλειμμα.
Ο κ.Hichem Elloumi, Αντι-Πρόεδρος της UTICA, φορέα αντιστοίχου του ΣΕΒ στην Τυνησία, αναφέρθηκε κι αυτός στον Εθνικό Οικονομικό Διάλογο, στον οποίο συμμετέχουν η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, η UTICA, και άλλες οργανώσεις όπως η UGTT (Εργατική Ένωση) και η UTAP (Union Tunisienne de l’Agriculture et de la Peche) με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για το έλλειμμα, τη μείωση των επενδύσεων, την αυξημένη ανεργία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την παραοικονομία, τα θέματα ασφαλείας. Ο κ. Elloumi επεσήμανε το θέμα των επιδοτήσεων οι οποίες αφορούν κυρίως βασικά διατροφικά προϊόντα και την ενέργεια και η κατάργησή τους θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των εταιριών και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει η συμμετοχή των κομμάτων στο διάλογο. Η Τυνησία εισάγει ενέργεια, οπότε, σύμφωνα με τον κ.Elloumi, θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση μη ενεργοβόρων βιομηχανιών φιλικών προς το περιβάλλον. Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ.Elloumi, απαιτούν μεταρρυθμίσεις στην απόκτηση και στην εκμετάλλευση της γης, καθώς και στη διοίκηση, στη φορολογία, στην αποκέντρωση, στους λιμένες.
Ο κ. Mustapha Kamel Nabli, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Τυνησίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα «μοντέλα» στα οποία μπορεί να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η γη πρέπει να παραχωρείται χωρίς κόστος για τους επενδυτές απήντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να προσανατολιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
O κ.Noureddine Zekri ανέφερε το νομοσχέδιο ΣΔΙΤ που έχει ήδη κατατεθεί στην Εθνική Συντακτική Βουλή, στην από κοινού ανάληψη των κινδύνων αλλά και στον από κοινού προσπορισμό των κερδών δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. O κ. Zekri αναφέρθηκε ακόμα στα σχεδιαζόμενα έργα όπως στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τύνιδας, Καιρουάν – Σίντι Μπουζίντ – Κασσερίν – Γκάφσα, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Τύνιδας – Κασσερίν, στο έργο αφαλάτωσης στη Σφαξ. Ο κ.Aziz Mebarek, στέλεχος της εταιρίας Tuninvest Africinvest, ανέφερε ως βασικούς παράγοντες για την επιτυχία των ΣΔΙΤ τη δημιουργία ειδικού Ταμείου και την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την απόκτηση γης. Kατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στα ΣΔΙΤ με κοινωνικό χαρακτήρα και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στην υγεία και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στο πλαίσιο του φόρουμ βραβεύτηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες PROMOCHIMICA (http://www.promochimica.com, ιταλικών συμφερόντων) και PHILADELPHIA (ιορδανικών συμφερόντων), η εταιρία LACROIX ELECTRONICS (με συμμετοχή γαλλικών κεφαλαίων, http://www.lacroix-electronics.com), η TUNISIA STEEL PIPES (βρετανικών συμφερόντων, http://www.harith.co.za), OPTERNA AFRICA (καλώδια) και οι εταιρίες γεωργικών προϊόντων CAPTAIN DASH και TINA FRESA.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov