Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εξαγγελία του έργου TUNISIA ECONOMIC CITY (Τύνιδα, 9/9/2014)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 28/09/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: Το εν θέματι έργο, το οποίο ανακοινώθηκε στον απόηχο της Διάσκεψης Invest in Tunisia: Start up democracy αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Enfidha. Θα καταλαμβάνει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ακτογραμμή 18 χιλιομέτρων) και θα δημιουργήσει 250.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Για την περάτωσή του απαιτείται χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρονικό διάστημα 15 ετών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Fahd Ben Mogren και του επενδυτή κ.Riadh Khalifa Toukabri οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της Τυνησίας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τυνησιακού Τύπου, το έργο, το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις τεχνολογίες αιχμής, θα περιλαμβάνει βιομηχανικό κέντρο, φαρμακοβιομηχανίες, ιατρικό κέντρο, εργαστήρια επιστημονικής έρευνας, αποθηκευτικούς χώρους εμπορευμάτων, ζώνη ελευθέρου εμπορίου ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές με τις ασιατικές και τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας και η ανέγερση εκθεσιακών χώρων, κέντρου Τύπου, ξενοδοχείων πολυτελείας, οικιστικής περιοχής με ουρανοξύστες, εμπορικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων (παγοδρόμιο, σκι, τένις, γκολφ). Οι εμπνευστές του έργου υποσχέθηκαν ακόμα την κατασκευή ζωολογικού κήπου, πολιτιστικού κέντρου, θεάτρων. Η Τουρκική εταιρία TAV έχει επενδύσει 550 εκ.€ για την κατασκευή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Enfidha του οποίου η διαχείριση της έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα προτεινόμενα Έργα ΣΔΙΤ της Διεθνούς Διάσκεψης Invest in Tunisia: start-up democracy είναι η κατασκευή και εκμετάλλευση του λιμένος βαθέων υδάτων και της ζώνης logistics της Enfidha κόστους 1,85 δισεκ. δολαρίων.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας δήλωσε ότι το έργο θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθιστώντας την «πύλη της Μεσογείου» και ζώνη ελευθέρων συναλλαγών στη βάση διεθνών προτύπων. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα έργα αναμένεται να αρχίσουν σε τρία χρόνια εφόσον υπογραφούν όλες οι προβλεπόμενες συμφωνίες. Ο κ.Toukabri τόνισε ότι το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο για την επιλογή των τυνησιακών κατασκευαστικών εταιριών που θα αναλάβουν το έργο. Σύμφωνα με τον τυνησιακό Τύπο, 50 εταιρίες από 30 διαφορετικές χώρες όπως τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ν.Ζηλανδία αναμένεται να επενδύσουν. Παρουσίαση του έργου έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.tunisiaec.com.
Οι Tυνήσιοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την εξαγγελία δεδομένου ότι υπάρχει μια πλειάδα έργων που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε δεν έχουν αρχίσει καν όπως το “Sama Dubai” (οικιστική περιοχή και τουριστικό θέρετρο στην περιοχή Lac της Τύνιδας), το Tunis Sport City (αθλητικό κέντρο), το Bled El Ward (ανέγερση οικιστικής ζώνης στην Τύνιδα την οποία εξήγγειλε η εταιρία Η.Α.Ε. Al Maabar International Investments Company), η κατασκευή μαρίνας στη Hergla (έργο Al Qoussour του ομίλου El Eammar με βάση τα Η.Α.Ε.) και πρόσφατα το Tozeur Desert Resort του Ομίλου Qatari Diar. Όσον αφορά το εν θέματι έργο, αν και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και η Κυβέρνηση έδωσε την έγκριση της για την τοποθεσία στις 17/5/2012 και έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov