Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης στη Τουρκία. Επιπρόσθετο πακέτο μέτρων για τη τόνωση της τ/οικονομίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 24/12/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Άγκυρας
Κείμενο: Περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων της τουρκικής οικονομίας με τα εννέα προγράμματα για την ενίσχυση της και στην προσπάθεια περαιτέρω μεταρρύθμισης και της δημιουργίας μιας βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, ο τ/ πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια χθεσινής του συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ανακοίνωσε επιπρόσθετο πακέτο οκτώ προγραμμάτων που περιλαμβάνει συνολικά 425 μέτρα με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση ευελπιστεί να αυξήσει σημαντικά το τ/ΑΕΠ μέχρι το 2018. Τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης έχουν ως βασικό στόχο την επανεκκίνηση της τουρκικής οικονομίας προκειμένου να ξεφύγει από τους ρυθμούς του 3% που αναπτύσσεται σήμερα και να φθάσει αυτούς του 9% που ήταν πέντε χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα στα οκτώ προγράμματα περιλαμβάνονται μέτρα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των συντελεστών της παραγωγής , την αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης, τη μείωση των αδήλωτων οικονομικών πόρων, την εδραίωση της Κωνσταντινούπολης ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τον εξορθολογισμό των εσόδων, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τη καλύτερη πρόσβαση στα στατιστικά της δεδομένα.
Στη χθεσινή συνέντευξη ο κος Davutoğlu παρείχε πληροφορίες και ανέλυσε λεπτομέρειες για τα επτά από τα προγράμματα αυτά.

Παραθέτουμε βασικές πληροφορίες και στοιχεία επ΄αυτών :

1. Αύξηση της αποδοτικότητας της βιομηχανικής παραγωγής .

Θα εφαρμοστούν 59 μέτρα με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής και της αύξησης της προστιθέμενης αξίας. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν κυρίως επενδύσεις σε βιομηχανικές υποδομές, σε εκπαίδευση προσωπικού, σε μεγιστοποίηση αποδοτικότητας των συντελεστών της παραγωγής όπως την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, σε έρευνες νέων ξένων αγορών και την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών Marketing κ.τ.λ. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζεται να επεκταθεί η αυτοματοποίηση με στόχο την μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας τους.

2. Αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης

Θα εφαρμοστούν 74 μέτρα με στόχο την αύξηση του ποσοστού εγχώριας αποταμίευσης ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 13.4% που ήταν το 2013 στο 19% στο τέλος του 2018.Τούτο προκειμένου η εγχώρια αποταμίευση να συμβάλει αποφασιστικά στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και να ανταποκρίνεται στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης.

3. Εδραίωση της Κωνσταντινούπολης ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο .

Θα εφαρμοστούν 104 μέτρα με στόχο να μετατραπεί η Κωνσταντινούπολη σε ένα διεθνές και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και να ευρίσκεται στο κατάλογο των σημαντικότερων και διαφανέστερων 25 χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η αύξηση του μεριδίου του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 6% .

4. Αύξηση των δημόσιων εσόδων

Θα εφαρμοστούν 70 μέτρα με στόχους τη συλλογή εσόδων με έναν πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, την εξασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης, τη βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης, την αύξηση των αποταμιεύσεων, τη μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της φορολογίας και τη απόκτηση δημόσιων εσόδων από υγιείς και αξιόπιστες πηγές

5. Μείωση δημοσίων δαπανών

Θα εφαρμοστούν 77 μέτρα προκειμένου αφενός να καταργηθούν οι αναποτελεσματικές κρατικές δαπάνες και αφετέρου να περιοριστούν οι μη ποιοτικές και αυτές που παρουσιάζουν χαμηλή ανταποδοτικότητα. Πολλά από τα μέτρα αυτά θα αφορούν την κοινωνική πρόνοια όπου παρατηρούνται πολλές καταχρήσεις. την καλυτέρευση του επιπέδου διαφάνειας στις δημόσιες συναλλαγές καθώς και τη πολιτική χορήγησης φαρμάκων.

6. Την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Θα εφαρμοστούν 41 μέτρα με βασικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων. Τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν σε θέματα του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, στην ταχεία επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μέσω της βελτίωσης των σημερινών μηχανισμών. Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι α) η αύξηση της αναλογίας των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα ως προς το ΑΕΠ σε 19,3% μέχρι το τέλος του 2018 β) η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων - εξαιρουμένων των ακινήτων- σε $ 92.8 δις. μέχρι το 2018 γ) Η Τουρκία να ευρεθεί στο κατάλογο των κορυφαίων 40 χωρών παγκοσμίως αναφορικά με την ευκολία και επίπεδο διαφάνειας πραγματοποίησης επένδυσης

7. Την ανάπτυξη υποδομής στατιστικών πληροφοριών.
Στόχοι αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου στατιστικού συστήματος, η συμμετοχή όλων των κρατικών φορέων στην παραγωγή στατιστικών πληροφοριών συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TurkStat), η βελτίωση των υποδομών των στατιστικών στοιχείων και η καλυτέρευση του συστήματος σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των στατιστικών διαδικασιών.exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov