Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικά δεδομένα ομιλίας κινέζου Π/Θ ενώπιον του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 09/03/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Στο Πεκίνο βρίσκεται σε εξέλιξη η επονομαζόμενη «περίοδος των δύο Συνόδων» η οποία λαμβάνει χώρο κάθε Μάρτιο και αναφέρεται στις ετήσιες Συνόδους του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου National People's Congress (NPC) το οποίο ασκεί τη Νομοθετική εξουσία και της Διάσκεψης του κορυφαίου πολιτικού Συμβουλευτικού Σώματος Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC).

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Li Keqiang με παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και του ετήσιου προγραμματισμού στην έναρξη της Τρίτης Συνόδου του 12ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική συγκρατούνται τα εξής:

Ο αναπτυξιακός στόχος της Κυβέρνησης για το τρέχον έτος καθορίστηκε στο 7%, το χαμηλότερο τα τελευταία 11 χρόνια, κάτι που όπως αναφέρθηκε, συμβαδίζει με το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και την προσπάθεια για μετασχηματισμό και ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σύμφωνα με την ομιλία του κινέζου Π/Θ ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ κατά 7% θα ευνοήσει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας καθώς θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και των ΜΜΕ.

Η χώρα θα συνεχίσει να ακολουθεί μια συγκρατημένη και συνετή οικονομική πολιτική, ενώ ο φετινός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει έλλειμμα κατά 2,3% του ΑΕΠ έναντι 2.1% το 2014.

Άλλοι οικονομικοί στόχοι είναι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 3% και η αύξηση του διεθνούς εμπορίου κατά 6%, στόχος που κρίνεται πάντως δύσκολα επιτεύξιμος δεδομένων των προκλήσεων του διεθνούς περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η χώρα στοχεύει στη δημιουργία 10 εκ. νέων θέσεων εργασίας ενώ υπάρχει σχεδιασμός για επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης σιδηροδρόμων και διαχείρισης υδάτων ύψος 180 εκ. δολαρίων έκαστο. Ακόμη, η δημιουργία υποδομών στα αστικά κέντρα θα επιταχυνθεί ενώ θα επεκταθούν τα σχέδια εξερεύνησης του υποθαλάσσιου χώρου.Σε ότι αφορά στη βιομηχανία, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος υπό την επωνυμία ‘Made in China 2025’ που εστιάζει στην καινοτομία και την ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας, με στόχο το μετασχηματισμό της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής από ποσοτική σε ποιοτική.

Μεγάλη έμφαση αποδόθηκε στη συνέχιση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία με ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση Χρηματιστηρίων Σαγκάης – Χογκ Κογκ και πιο συγκεκριμένα:

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των δομικών μεταρρυθμίσεων με βάση τη στρατηγική επιδίωξης της ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας.

Η μεταρρύθμιση του χρηματοδοτικού τομέα, των κρατικών επιχειρήσεων και των πολιτικών τιμολόγησης θα αποτελέσουν προτεραιότητες. Η οικονομική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει φιλελευθεροποίηση επιτοκίων και βελτίωση ρυθμιστικού πλαισίου της Κεντρικής Τράπεζας επ΄ αυτών. Σε ότι αφορά δε τις κρατικές επιχειρήσεις, θα ληφθούν σταδιακά μέτρα εφαρμογής μεικτής ιδιοκτησίας και θα επιταχυνθούν οι δομικές αλλαγές σε εταιρείες όπως παραγωγής ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μετάβαση αυτή στη νέα μορφή λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση αυτών από τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις αλλά και θα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των εργατών αυτών.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία θα καταστεί κινητήριος δύναμη θα συνεχιστεί και σε τομείς όπως η επιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η ιατρική κάλυψη και η συνταξιοδότηση του πληθυσμού, οι δημόσιοι θεσμοί και η στέγαση.

Όπως προκύπτει από τον ετήσιο κυβερνητικό προγραμματισμό, ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης θα φθάσει το ύψος των 447,6 δις γιουάν (79,6 δις δολ. ΗΠΑ) και θα έχει την εξής διάρθρωση: 28,1% Γεωργία και υποδομές επάρκειας υδάτων, 17,8% στεγαστικά προγράμματα και αστικές υποδομές, 16,4% κοινωνικές επιχειρήσεις και πρόνοιες, 11,4% υποδομές εθνικής σημασίας, 8,4% εξοικονόμηση ενέργειας και δημιουργία οικολογικών συστημάτων, 6,1% υποστήριξη συνοριακών περιοχών και εθνικών ομάδων, 5,9% καινοτομία και οικονομικός μετασχηματισμός, 5,9% διάφορα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η αναφορά ότι στη διάρκεια της 35ετίας 1978-2013 ο ετήσιος Μ.Ο. ανάπτυξης κινήθηκε γύρω στο 10%.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov