Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση Πρωθυπουργών Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας: Ίδρυση ομάδας Κραϊόβα - Υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Βουλγαρίας – Ρουμανίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 06/05/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Στις 24.4.2015 ο Πρωθυπουργός, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, κ. Βίκτορ Πόντα και τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση της άτυπης ομάδας συνεργασίας της Κραϊόβα (Craiova Group), κατόπιν πρότασης του Ρουμάνου Πρωθυπουργού, που εμπνεύστηκε, όπως δήλωσε από το Κουαρτέτο του Βίσεγκραντ (στο οποίο μετέχουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία). Η εν λόγω ομάδα των τριών χωρών θα είναι ανοιχτή προς τις χώρες της περιοχής, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μολδαβία, στην Ουγγαρία και σε άλλες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, κα Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, κα Μεγκλένα Κούνεβα και κ. Ιβάιλο Κάλφιν, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντανιέλ Mίτοφ, η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων κα Λιλιάνα Παβλόβα, ο Υπουργός Υγείας κ. Πέταρ Μόσκοφ, η Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κα Ντεσισλάβα Τάνεβα, ο Υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής Τεχνολογίας και Επικοινωνιών κ. Ιβάιλο Μοσκόφσκι, ο Υπουργός Οικονομίας Μποζιντάρ Λουκάρσκι, η Υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα και η Υπουργός Τουρισμού κα Νικολίνα Ανγκέλκοβα.

Οι κ.κ. Μπορίσοφ και Πόντα δήλωσαν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία υποστηρίζουν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ εντός της πενταετίας. Σημαντική προτεραιότητα επίσης της «ομάδας της Κραϊόβα θα είναι η πρόοδος στον τομέα των υποδομών (οδικός άξονας που θα ενώνει το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι, σιδηροδρομικά έργα για τρένα υψηλής ταχύτητας, ενεργειακά έργα).

Μετά την συνάντηση, οι δύο πλευρές υπέγραψαν α) κοινή δήλωση για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, β) πρωτόκολλο περί πρόθεσης για συνεργασία στον τουρισμό και γ) σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φορολογικής απάτης. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν να συνεργαστούν ενεργότερα στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου, της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων και κάλεσε τις υπηρεσίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε διμερή συνάντηση η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, κα Τεμενούζκα Πετκόβα πληροφόρησε τον Ρουμάνο Υπουργό Ενέργειας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας, κ. Αντρέι Ντομινίκ Γκερέα, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η εφαρμογή του σχεδίου για κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας θα δώσει πρόσβαση στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν και που κατασκευάζονται σήμερα. Συζητήθηκε επίσης η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Γκερέα, η μελλοντική εξόρυξη θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οι δύο Υπουργοί Ενέργειας και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κ. Ντάνιελ Μίτοφ και κ. Μπογκντάν Αουρέσκου, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία. Οι δύο χώρες χαιρέτισαν την έναρξη της κατασκευής του Trans Adriatic Pipeline (TAP), ως τον πρώτο πυλώνα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα συνδέσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας με την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Νικολίνα Ανγκέλκοβα και ο Ρουμάνος Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Mιχάι Tουντόζε, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών που επισκέπτονται τη Βουλγαρία ετησίως προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο, ενώ 300.000 Βούλγαροι επισκέπτονται τη Ρουμανία. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τη δημιουργία περιφερειακών τουριστικών προϊόντων και θεματικών διαδρομών στις δύο πλευρές του Δούναβη, μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών από τις δύο χώρες, καθώς και από τρίτες αγορές. Συζητήθηκε επίσης το αυξημένο ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών με έμφαση στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχή του Δούναβη.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Μεταφορών, κ. Ιβάιλο Μοσκόφσκι και ο Ρουμάνος ομόλογός του κ. Ιοάν Ρους συζήτησαν επίσης την κατασκευή δύο νέων γεφυρών στον Δούναβη (Νικόπολη - Τούρνου Μαγκουρέλε και Σιλίστρα – Καλαράσι) και συμφώνησαν έναρξη μελετών σκοπιμότητας για τα εν λόγω έργα. Τέλος συμφωνήθηκε να δοθεί και από τις δύο πλευρές προτεραιότητα στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται μέσω της Γέφυρας 2 του Δούναβη.

Θεολογία Βούλγαρη
Γραμματέας ΟΕΥ Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov