Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έκθεση ΔΝΤ για την οικονομία της Βραζιλίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ημερομηνία: 15/05/2015
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2015/cr15121.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αγίου Παύλου (Αρμοδιότητα και για Σουρινάμ)
Κείμενο:

Έκθεση ΔΝΤ για την οικονομία της ΒραζιλίαςΣτην ετήσια αξιολόγησή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει απογοητευτική την επίδοση της βραζιλιανής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας το αποτέλεσμα σε εσωτερικούς, κυρίως, παράγοντες: στη μειούμενη ανταγωνιστικότητα και στη διαρκή επιδείνωση δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και επιπέδου πληθωρισμού, παράλληλα με την αρνητική εξωτερική συγκυρία μείωσης της τιμής των πρώτων υλών και αύξησης του κόστους δανεισμού. Για φέτος προβλέπει ύφεση 1% και για το 2016 επιστροφή σε ανάπτυξη 0,9%. Προσδοκώντας σε περιορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην υλοποίηση των εξαγγελιών για δημοσιονομική προσαρμογή και για δημοπράτηση συμβάσεων παραχώρησης έργων υποδομής, το Ταμείο εκτιμά ότι το δυνητικό προϊόν της χώρας μπορεί να φτάσει το 2,5% μέχρι το 2020. Το ποσοστό του πληθωρισμού αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά και να επανέλθει μεσοπρόθεσμα εντός του εύρους – στόχου της κυβέρνησης.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras αναδεικνύεται ως βασικός εσωτερικός κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, αλλά και η πρόσβαση των εμπλεκόμενων κατασκευαστικών εταιριών σε πηγές χρηματοδότησης, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να αναλάβουν νέα μεγάλα έργα υποδομής. Επισημαίνεται ακόμα η ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει το δημοσιονομικό της στόχο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται ότι η χώρα κινδυνεύει με περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεού της. Ομοίως, το ενδεχόμενο διανομής νερού και ενέργειας με δελτίο, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Στους εξωτερικούς κινδύνους που εστιάζει το ΔΝΤ, περιλαμβάνεται η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια, που μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο ρεάλ, επηρεάζοντας έτσι την ικανότητα της Βραζιλίας να χρηματοδοτήσει το σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της. Επίσης, η συνεχιζόμενη μείωση της τιμής των πρώτων υλών, που αποτελούν και τον κορμό των βραζιλιανών εξαγωγών.

Στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνονται, η αύξηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2016 και μετά, η ανάληψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως περαιτέρω περιορισμός φορολογικών απαλλαγών, ο νομισματικός περιορισμός για ακόμα κάποιο διάστημα, και η ανάληψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση του ελλείμματος υποδομών, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και το άνοιγμα της οικονομίας.

Στη δήλωσή του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ για τη Βραζιλία, κ. Paulo Nogueira Batista, επισημαίνει ότι η αξιολόγηση του Ταμείου πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια μιας μεταβατικής για την κυβέρνηση περιόδου (τέλος 2014). Από το 2015 ξεκίνησε η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οπότε και τέθηκαν στόχοι σφιχτής μακροοικονομικής πολιτικής για να διορθώσουν την επιδεινούμενη δημοσιονομική και εξωτερική θέση της χώρας, που εντοπίζεται, κυρίως, στο 2014, και για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο μέσο όρο του εύρους – στόχου. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ο κ. Batista, οι βραζιλιανές Αρχές θέτουν τις βάσεις για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και αύξησης του βιοτικού επιπέδου, που θα αρχίσει ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Ο κ. Batista διατυπώνει επίσης τη διαφωνία των βραζιλιανών Αρχών ως προς τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας, θεωρώντας ότι είναι πολύ απαισιόδοξες. Εκφράζεται η άποψη ότι έχει υπερεκτιμηθεί η βαρύτητα στην οικονομία της λειψυδρίας και του περιορισμού του επενδυτικού προγράμματος της Petrobras, ενώ χαρακτηρίζεται ως μη απολύτως πειστική η σύσταση του Ταμείου για υψηλότερο δημοσιονομικό στόχο, καθώς έχουν ήδη ληφθεί ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov