Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απολογισμός του Φόρουμ για προσέλκυση επενδύσεων στην Τυνησία “Invest in Tunisia, Join the Growing Success” (Ξεν/χείο EL MOURADI, Gammarth, Tύνιδα, 11-12 Ιουνίου 2015)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 26/06/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: O Φορέας Προώθησης Επενδύσεων Τυνησίας Foreign Investment Promotion Agency - FIPA διοργάνωσε το εν θέματι ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ από 11 έως 12 Ιουνίου 2015 στην Τύνιδα. Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου της FIPA, το Φόρουμ παρακολούθησαν περίπου 1400 άτομα (1705 το 2014), εκ των οποίων 500 από το εξωτερικό (έναντι 605 το 2014) από 50 χώρες. Στο Forum συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Αλβανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Βραζιλία, την Κίνα, την Μαλαισία, το Κατάρ και την Τουρκία (βλ. http://www.lapresse.tn/13062015/100536/accelerer-le-rythme-des-flux-dide.html, http://kapitalis.com/tunisie/tag/tif-2015?print=pdf-page).
Από τα διαμειφθέντα συγκρατούνται ακόλουθα:
Tην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Habib Essid ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΑΞΕ το α΄ τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 771 εκατ. δηνάρια, σημειώνοντας αύξηση +38% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ο κ. Essid υπογράμμισε ότι σκοπός της Κυβέρνησής του είναι η Τυνησία να προσελκύσει επενδύσεις στον γεωργικό και στον βιομηχανικό τομέα και στις υπηρεσίες. Aναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διακυβέρνησης των 100 πρώτων ημερών, στην ανάγκη για παραγωγή συμπληρωματικών προϊόντων και προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, στην κατασκευή υποδομών (εφοδιαστική αλυσίδα, αυτοκινητόδρομοι, οπτικές ίνες). Όσον αφορά την δημοσιονομική διαχείριση, τόνισε ότι αυτή πρέπει να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, και στον υπό αναθεώρηση αναπτυξιακό νόμο.
Ο κ.Yassine Brahim, Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας αναφέρθηκε στο επερχόμενο Συνέδριο Δωρητών το οποίο αναμένεται να διοργανωθεί τέλος του 2015 - αρχές του 2016 κατά την διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της χώρας για την επόμενη πενταετία. Ο κ.Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην αναθεώρηση της τελωνειακής νομοθεσίας και του αναπτυξιακού νόμου, στην αναγκαιότητα επενδύσεων σε υποδομές, στην άμεση αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και στην ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας.
Ο κ.Hichem Elloumi, Αντι-Πρόεδρος της UTICA, φορέα αντιστοίχου του ΣΕΒ στην Τυνησία, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης εξαγωγών στους τομείς εξαρτημάτων αυτοκινήτων, τροφίμων και βιοτεχνολογίας. Όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών του Maghreb, τόνισε ότι το διασυνοριακό εμπόριο αφορά μόλις το 3% του συνολικού όγκου των συναλλαγών τους (σε αντίθεση με τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας - Association of Southeast Asian Nations, ASEAN o οποίος ανέρχεται στο 20% του συνολικού τους όγκου εμπορίου). Αναφέρθηκε ακόμα στα περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές που εφαρμόζει η Αλγερία εξ αιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Επεσήμανε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται στην τυνησιακή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις, π.χ. σύσταση επιχειρήσεων σε μια εβδομάδα, εισαγωγές μηχανημάτων χωρίς δασμούς, ότι οι επενδύσεις των Τυνησίων στην χώρα ανήλθαν σε 8 δισεκ. TND το 2014 και ότι περίπου 100 τυνησιακές επιχειρήσεις έχουν κάνει επενδύσεις στο εξωτερικό. Η Τυνησία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο ευρωπαϊκό δίκτυο Entreprise European Network, βλ. http://een.ec.europa.eu/ και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 (http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/) για την έρευνα και την καινοτομία το οποίο επιτρέπει την συμμετοχή της σε δίκτυα έρευνας και την χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων.
Ο κ.Jonathan Margolis, Acting Deputy Assistant Secretary for Science, Space, and Health in the Department of State’s Bureau of Oceans and International Environmental and Scientific Affairs ανέφερε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, τα οποία ανέρχονται σε 140 δισεκ. δηνάρια κατ’έτος, 30% του συνολικού προϋπολογισμού των επενδύσεων.
Ο Ιταλός Υφυπουργός Γεωργίας κ.Guiseppe Castilione ανέφερε ότι στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 100 ιταλικές εταιρίες με ενδιαφέρον για την οικολογική και ανανεώσιμη ενέργεια.
O κ.Wu Lei (Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής της Σαγκάης για την Οικονομία και την Πληροφοριοιποίηση - Vice Chairman of Shangai Municipal Commission of Economy and Informatization), αναφέρθηκε στην Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road Economic Belt) και πρότεινε η Τυνησία να γίνει χώρα χαμηλού κόστους υψηλής τεχνολογίας «low cost country for high-tech» επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην κατασκευή υποδομών που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα στελέχη της εταιρίας συμβούλων Ernst & Young η οποία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή των αρμοδίων Υπουργείων για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, επεσήμαναν ότι η χώρα πρέπει να ξεφύγει από δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, υποστηρίζοντας την ευελιξία πρόσληψης ξένων στελεχών στις τυνησιακές επιχειρήσεις και τα κίνητρα τα οποία σχετίζονται με την επιμόρφωση των εργαζομένων.
Οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον επαναπατρισμό των κερδών. Ο Υπουργός Επενδύσεων απήντησε ότι ο επαναπατρισμός προβλέπεται στον Νόμο, ενώ το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου προβλέπει προθεσμία απάντησης από την Κεντρική Τράπεζα Τυνησίας 15 ημερών έως 2 μηνών.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ βραβεύτηκαν οι εταιρίες Opaliapharma (www.opaliapharma.com.tn πολυεθνική ιταλικών συμφερόντων του ομίλου Recordati η οποία απασχολεί 400 εργαζόμενους), Leoni (www.leoni.com/en, γερμανικών συμφερόντων, καλώδια και συστήματα καλωδίωσης, επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ το 2015, Draxlmaier (www.draexlmaier.com/en/company/sites.html γερμανικών συμφερόντων, απασχόληση 1500 ατόμων), Sofrecom (www.sofrecom.com, γαλλικών συμφερόντων, θυγατρική της Orange, υπηρεσίες επικοινωνίας και πληροφοριακά συστήματα, βλ. και www.kapitalis.com/kapital/28517-sofrecom-1ere-entreprise-internationale-a-s-associer-au-projet-smart-tunisie.html, 260 θέσεις εργασίας), DEMCO (www.demcointer.com/FR/main.html, βελγικών συμφερόντων στον τομέα της υφαντουργίας, 1400 θέσεις εργασία, εξαγωγές jeans και σε Κίνα), Desert Joy (www.desertjoy.tn/tunisia/ γεωργικά προϊόντα, ολλανδικών συμφερόντων, επενδύσεις ύψους 16 εκατ.TND), Sogeclair Aerospace (www.sogeclairaerospace.com/contact-sogeclair-aerospace-tunisie γαλλικών συμφερόντων, δραστηριοποιείται από το 2009 στην Τυνησία, απασχολούνται 41 μηχανικοί).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov