Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

«30 χρόνια Ευρωπαϊκής Πορτογαλίας». Οικονομικές πτυχές-Αποτίμηση και προοπτικές.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 10/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε έρευνα του οικονομολόγου και πρώην Υπουργού Οικονομίας&Βιομηχανίας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (1996), κ.Augusto Mateus, στην οποία αποτιμάται η τριακονταετία από την ένταξη της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ. Εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Francisco Manuel de Santos και αποτελεί επικαιροποίηση προηγούμενης με θέμα «25 χρόνια Ευρωπαϊκής Πορτογαλίας», συμπληρώνοντάς την με την αποτίμηση των ετών 2011-2013.
Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη και κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 90, η Πορτογαλία επέτυχε σύγκλιση με τις υπόλοιπες οικονομίες, ιδιαίτερα σε όρους ιδιωτικής κατανάλωσης. Η συνέχεια όμως κατέδειξε, σύμφωνα με την μελέτη, σαφή πορεία απόκλισης. Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις χώρες με επίπεδο διαβίωσης 20-30% κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ανάμεσα στην Σλοβενία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Λιθουανία, την Ελλάδα και την Εσθονία. Από το 1999, μόνο κατά την τετραετία 2005-2009 η χώρα προσέγγισε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μακροοικονομικά-Δημοσιονομικά στοιχεία: Έναντι του 1986, το πορτογαλικό ΑΕΠ έχει καταγράψει αύξηση κατά 76%. Ωστόσο, κατά την τετραετία 2010-2013, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού και το επίπεδο διαβίωσης υποχώρησε σε εκείνο του 1990, λόγω της οικονομικής κρίσης, της επιτάχυνσης της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης, της διεύρυνσης της ΕΕ και της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η φορολογική επιβάρυνση κατά την ίδια περίοδο κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ, σε ποσοστό 11%. Η αύξηση των κρατικών εσόδων επετεύχθη, κυρίως, χάρις στην αύξηση των εσόδων από φορολόγηση φυσικών προσώπων, τα οποία αυξήθηκαν κατά άνω του 30%. Σύμφωνα με εν λόγω έκθεση, η Πορτογαλία είναι η χώρα στην οποία οι τόκοι απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό του εθνικού πλούτου (5% επί του ΑΕΠ, στοιχεία 2013), ενώ κατατάσσεται δέκατη όσον αφορά την παροχή κοινωνικών εισφορών. Παράλληλα, από το 2009 το ποσοστό των δημοσίων δαπανών επί του ΑΕΠ παραμένει στα ίδια επίπεδα, περί το 50%, με αυξανόμενο το κοινωνικό Κράτος, δεδομένου ότι οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν από 30% επί του ΑΕΠ το 1995 σε 40% το 2013.
Δομή οικονομίας: Όσον αφορά την δομή της πορτογαλικής οικονομίας, το βασικότερο χαρακτηριστικό της τριακονταετίας ήταν η ταχεία μεγέθυνση του τριτογενούς τομέα και η συρρίκνωση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Η συμβολή του κλάδου των υπηρεσιών στο ΑΕΠ (75%-στοιχεία 2013) κυμαίνεται 4% άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το 1987 κυμαινόταν 10% κάτω αυτού. Την ίδια περίοδο, η συνεισφορά της μεταποιητικής βιομηχανίας στο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με μοναδική εξαίρεση την βιομηχανία τροφίμων. Πάντως, πάρα ταύτα, η Βόρεια Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις πλέον βιομηχανοποιημένες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Σημαντική ήταν τα τελευταία 28 χρόνια η πτώση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα (γεωργία και κτηνοτροφία), μειώνοντας την συνεισφορά της στην οικονομία από 8% το 1986 σε 2% το 2013. Τέλος, η περασμένη τριακονταετία σηματοδότησε την ανάδειξη της τουριστικής βιομηχανίας σε μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην χώρα. Το 2013, ο τουρισμός συνεισέφερε κατά 16% στο ΑΕΠ (6η θέση στην ΕΕ28), κατά 18% στην απασχόληση (5η θέση) και κατά 13% στις εξαγωγές (4η θέση).
Οικονομική εξωστρέφεια: Κατά την ευρωπαϊκή της πορεία, η Πορτογαλία αύξησε σημαντικά την οικονομική της εξωστρέφεια. Το ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ αυξήθηκε από 25% σε 41% το 2013, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των εισαγωγών αυξήθηκε από 27% σε 39%. Το 2013 για πρώτη φορά η χώρα επέτυχε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, όπου ξεχώρισε η αύξηση της συνεισφοράς των εξαγωγών υπηρεσιών σε ποσοστό 1/3 του συνόλου των πορτογαλικών εξαγωγών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού ¼ το 1986.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εν λόγω έρευνα, η πορτογαλική οικονομία παραμένει αρκετά ευάλωτη, κυρίως εξαιτίας της συσσώρευσης υψηλού εξωτερικού χρέους, το οποίο είναι δύσκολα βιώσιμο. Τούτο, όχι μόνο λόγω των τόκων που μειώνουν τον εθνικό πλούτο, αλλά και λόγω της έκθεσης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας στην μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις των διεθνών κεφαλαιαγορών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov