Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προοπτικές αναβάθμισης του κινεζικού νομίσματος
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Το κινεζικό νόμισμα, γνωστό ως το γιουάν (RNB), «δεν είναι πλέον υποτιμημένο» σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Πεκίνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την παρελθούσα Τρίτη. Μετά τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα της εκτίμησης ότι το νόμισμα της Κίνας ήταν «συγκρατημένα υποτιμημένο" η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί περαιτέρω εξελίξεις.
Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ που έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση διαβουλεύσεων με Κινέζους αξιωματούχους τονίζεται ότι ενώ η υποτίμηση του γιουάν ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλούσε τις μεγάλες ανισορροπίες στο παρελθόν, η εκτίμηση του Οργανισμού είναι τώρα ότι η σημαντική πραγματική ανατίμηση κατά τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τη συναλλαγματική ισοτιμία σε ένα επίπεδο που δεν είναι πλέον υποτιμημένο.
Το ΔΝΤ ήδη είχε προβεί σε επανδιατύπωση της άποψης του επισημαίνοντας ότι το γουάν ως «συγκρατημένα υποτιμημένο", παρά τη σταδιακή ανατίμηση του νομίσματος από το σημαντική αναβάθμιση της ισοτιμίας του το 2005. Το γιουάν έχει κερδίσει σημαντικά έναντι των περισσότερων νομισμάτων εκτός του δολαρίου κατά τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και ως προς τον ισχυρό δολάριο, το γιουάν αυξήθηκε 0,6% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Κληθείς να εξηγήσει την αλλαγή της αξιολόγησης, ο David Lipton, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, τόνισε ότι η αξιολόγηση βασίζεται στην παρούσα κατάσταση και υπόκεινται σε μελλοντικές αλλαγές.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση επανεκτίμησης με βάση την παρούσα συγκυρία και μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Η παραγωγικότητα της Κίνας αυξάνεται, και κατά πάσα πιθανότητα αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε νόμισμα οφείλει να προσαρμόζεται με βάση τις μεταβολές και διακυμάνσεις της παραγωγικότητας ώστε να αντανακλώνται οι μακροοικονομικές ισορροπίες με ακρίβεια.
Είπε ότι παρά την ανατίμηση του γουάν, η εξωτερική θέση της Κίνας εξακολουθεί να τείνει σε ελαφρά ισχυροποίηση (σε σχέση με το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας) συσχετίζοντας τη συνέπεια στην οικονομική αναβάθμιση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα των θεμελιωδών μεγεθών. Το γεγονός αυτό τονίζεται παγίως σε παρεμβάσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και λοιπών διεθνών οικονομικών παραγόντων προκειμένου να επαναφέρεται και υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέχιση και προώθηση και άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μειωθούν οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
"Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη μιας αποτελεσματικής διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην προοπτική δύο – τριών ετών", ανέφερε η στη δήλωσή του ο κ. David Lipton.
Τα σχόλια αυτά και η αναδιατύπωση της θέσης του ΔΝΤ έρχονται κατά μια χρονική περίοδο που η Κίνα ασκεί πιέσεις ώστε το γιουάν να περιληφθεί στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα του ΔΝΤ- IMF's Special Drawing Rights basket) ενόψει σχετικής απόφασης που σχεδιάζει να λάβει τον προσεχή Οκτώβριο.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι χαιρετίζει και συμμερίζεται τους στόχους της Κίνας και θα συνεργαστεί στενά με τις αρχές στο θέμα αυτό. Η ένταξη δεν είναι ζήτημα "αν", αλλά "πότε" έχει δηλώσει προσφάτως η Christine Lagarde , διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.
Κληθείς ο κ. Lipton να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την οικονομία της Κίνας στην παρούσα μακροοικονομική συγκυρία προσδιόρισε την υπέρβαση των πιστώσεων και των επενδύσεων μέσω δημοσίων δαπανών, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης στον κρατικό τομέα των επιχειρήσεων, η οποία οδήγησε σε μη συστηματικό και οργανωμένο δανεισμό ως τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν συνήθως σε ανισορροπίες. Μάλιστα σημείωσε ότι τα ανωτέρω συνήθως οι οικονομολόγοι τα περιγράφουν ως "ήπιους δημοσιονομικούς περιορισμούς του προϋπολογισμούς" που θα πρέπει να επιδιωχθούν από την Κινεζική Ηγεσία.
Το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση να «σπάσει το πλέγμα των σιωπηρών εγγυήσεων», η οποία είναι διαδεδομένη σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, η διαδικασία "πρέπει να ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη αποδοχή των αθετήσεων και πτωχεύσεων" με βάση κανόνες της αγοράς και δίχως την παρέμβαση του Δημοσίου.
Το ΔΝΤ ζητά από την κινεζική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων (State Owned Enterprises) και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. H πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις των κρατικών επιχειρήσεων υπήρξε πολύ αργή, ανέφερε το Ταμείο.
Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας της αν η ανάπτυξη οδηγηθεί σε ρυθμούς κάτω του 6,5% εντός του τρέχοντος έτους, εκτίμησε το Ταμείο. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα ανέλθει σε 6,8% το 2015 πριν επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 6,25% το 2016.
«Περαιτέρω η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι αν τα νέα δεδομένα της κινεζικής οικονομίας υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να υπερβαίνει το 7%, οι αρχές θα πρέπει να επωφεληθούν από την ευκαιρία για να παρέμβουν με αποφασιστικότητα ώστε να μειώσουν τους παράγοντες αβεβαιότητας της πορείας της οικονομίας. Αντιθέτως αν οι ρυθμοί ανάπτυξης οδηγούν σε πορεία χαμηλότερα του 6,5%, τότε είναι μονόδρομος η προοπτική υιοθέτησης χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov