Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εξέλιξη ΑΕΠ Κίνας το β΄ τρίμηνο 2015
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων Αρχών, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κατά το δεύτερο τρίμηνο τ.ε. ακολούθησε σταθερούς και αναμενόμενους ρυθμούς.
Ειδικότερα το ΑΕΠ αυξήθηκε 7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας το ρυθμό του πρώτου τριμήνου, αλλά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 που ήταν 7,5%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη το συγκεκριμένο τρίμηνο θα περιοριζόταν στο 6,8%. Το συνολικό ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 29,68 τρις γιουάν (4,8 τρις δολ.) το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο αυξήθηκε 6,8%, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού αυξήθηκαν 11,4% κατά το πρώτο εξάμηνο. Ο κλάδος υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης 8,4% το ίδιο διάστημα. Παράλληλα ο κλάδος ορυκτών κατέγραψε αύξηση 6,1%, ενώ ο αγροτικός περιορίστηκε σε 3,5%. Αμφότερα τα ποσοστά αυτά υπολείπονται εκείνων του 2014 που ήταν 8,7% και 9,5% αντιστοίχως.
Καθώς η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι προέρχεται από τη συνεχιζόμενη χαμηλή μόχλευση που εισφέρει ο κλάδος ακινήτων, (μόλις 4,6% το πρώτο εξάμηνο τ.ε.) προσδοκάται ότι η πέμπτη, από τον περασμένο Νοέμβριο, συναπτή μείωση, των επιτοκίων δανεισμού που έγινε στις αρχές Ιουνίου θα επιφέρει τελικώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι οι πωλήσεις ακινήτων το α΄ εξάμηνο τ.ε. ήταν αυξημένες μόλις 3,9%, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν 9,2%. Το 67% των συγκεκριμένων αγοραπωλησιών αφορούσαν αστικά ακίνητα, αφήνοντας την αγορά εμπορικών ακινήτων σε σταθερά χαμηλούς ρυθμούς.
Το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου εμφανίζεται να είναι στα ίδια επίπεδα τόσο με εκείνον του α΄ τριμήνου, όσο και με την επίσημη ετήσια πρόβλεψη για το τρέχον έτος, προβλημάτισε κυρίως τους διεθνείς αναλυτές. Δεδομένου ότι η ανακοίνωση των στοιχείων ήλθε λίγες ημέρες μετά την μεγάλη αναταραχή των κινεζικών χρηματιστηρίων που ανάγκασε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει πολλαπλές παρεμβάσεις για να αποτρέψει χειρότερες εξελίξεις, δεν έμεινε ασχολίαστη, αλλά προκάλεσε και την αντίδραση κυβερνητικών παραγόντων. Μάλιστα υπήρξε άμεση προώθηση στοιχείων που ενισχύουν την εικόνα της σταθερότητας των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας, παρά τα επιμέρους προβλήματα, κυρίως στον κλάδο ακινήτων.
Σχετικώς ανακοινώθηκε από την κρατική στατιστική υπηρεσία ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις προς το εξωτερικό (ODI-Outbound Direct Investment) της Κίνας αυξήθηκαν με ασυνήθιστο και απρόβλεπτο ρυθμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας (MOFCOM).
Ειδικότερα οι μη-χρηματοοικονομικές ODI της Κίνας αυξήθηκαν 29,2% κατά τους πρώτους έξι μήνες, φθάνοντας τα 56 δισ. δολ., δήλωσε ο Zhang Xiangchen, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος διεθνούς εμπορίου του MOFCOM, ο οποίος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου το 2015 θα καταγραφεί συνολικά αύξηση 10% που ήταν και ο προγραμματισμένος στόχος. Οι ODI στον κλάδο κατασκευών σημείωσαν αύξηση 63,1% στα 5,1 δις δολ. υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο υιοθετήθηκε νέα διαδικασία ενώπιον των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα για την υλοποίηση των ODI στο εξωτερικό.
"Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πιο εύκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις για με σκοπό την εξερεύνηση των αγορών του εξωτερικού", δήλωσε ο κ. Ζανγκ.
Η Κίνα, έχει καταστεί εξαγωγέας επενδυτικών κεφαλαίων δεδομένου ότι το ποσοστό αύξησης αυτών (ODI) ξεπέρασε το ποσοστό της αύξησης των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI). Ειδικότερα οι ODI αυξήθηκαν 14,1% το 2014, επισκιάζοντας αισθητά την αύξηση 1,7% των FDI.
Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν επίσης σχεδόν 60% σε 1.658 τόνους στο τέλος Ιουνίου, σε σχέση με την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση σχετικά με το μέγεθος αυτός που είχε γίνει στο τέλος Απριλίου του 2009, όταν ανέρχονταν σε 1.054 τόνους.
Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό των τελευταίων ετών και η κεντρική τράπεζα της Κίνας σταδιακά συσσωρεύει αποθεματικά μέσω διαφορετικών διαύλων, όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Οι δίαυλοι αυτοί μάλιστα περιλαμβάνουν υπολείμματα σκράπ εγχώριου χρυσού, αποθήκευση παραγωγής και εμπορίου είτε εγχωρίως είτε από τις αγορές του εξωτερικού. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, αλλά και σημαντικός καταναλωτής.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov