Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μακροοικονομικές εξελίξεις στην Κίνα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: μακροοικονομικές εξελίξεις στην Κίνα.
Ως βασικότερα σημεία αναφέρονται τα εξής:
=607; Κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το κινεζικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7% (μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 το οποίο ανήρχετο στο 7,3%) το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία έξη χρόνια. Βασική αιτία είναι η μείωση της ζήτησης και η επί σειρά μηνών πτώση της αγοράς ακινήτων.
=607; Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Απρίλιο γεγονός που οδήγησε στη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, ο βασικός στόχος παραμένει η «χαμηλότερη αλλά καλύτερη ανάπτυξη» με σκοπό τη μετάβαση σε μια ¨Νέα κανονικότητα¨(New Normal) της οικονομίας. Τα βασικά μέτρα ήταν:
o Περικοπή των επιτοκίων (τρίτη σε διάρκεια έξη μηνών) κατά 25 μονάδες βάσης.
o Ρυθμίσεις του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων και μείωση του κόστους επιτοκίου.
o Έγκριση για έργα σιδηροδρόμων και μετρό ύψους 250 δις RMB.
o Μείωση κατα το ήμισυ των δασμών εισαγωγής σε έναν αριθμό καταναλωτικών αγαθών (καλλυντικά, ρούχα, υποδήματα κ.α.).
o Εκπόνηση μεταρρυθμιστικών σχεδίων για την κεφαλαιαγορά όπως διασύνδεση χρηματιστηρίων Shenzen και Χογκ Κογκ, περαιτέρω διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος. Εδώ ας σημειωθεί ότι πρόσφατα επετεύχθη κατ΄αρχήν μια πάγια επιδίωξη της κινεζικής πλευράς καθώς το Μάιο του 2015 στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας ανακοινώθηκε η απόφασή τους το κινεζικό νόμισμα να ενταχθεί στο διεθνές «καλάθι» νομισμάτων αναφοράς το οποίο διαμορφώνει τα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» του ΔΝΤ. Η ένταξη θα ολοκληρωθεί με το πέρας της προβλεπόμενης διαδικασίας και την εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών. Της απόφασης προηγήθηκε η δήλωση από πλευράς ΔΝΤ ότι το κινεζικό νόμισμα δεν είναι πια υποτιμημένο.
o Η εξαγγελία του από καιρό αναμενόμενου προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης 'Made in China 2025'.

=607; Τα βασικά δεδομένα της οικονομίας έχουν ως εξής
o Οι εξαγωγές συνέχισαν την πτωτική τους τάση και τον Απρίλιο, έστω και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Μάρτιο (-6,4% yoy, έναντι -15%).
o H βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε ανάκαμψη τον Απρίλιο, σε αντίθεση με τις επενδύσεις κεφαλαίων.
o Η αγορά ακινήτων παρουσίασε μερικά ενθαρρυντικά σημάδια στις δε μεγάλες πόλεις σημειώθηκε και ελαφρά άνοδος.
o Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν την καθοδική πορεία τους άνω του αναμενόμενου (10% yoy τον Απρίλιο).
o Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% τον Απρίλιο (σε σχέση με προηγούμενο έτος) ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση κατά 4,6% αντίστοιχα.
o Το ύψος του δανεισμού σημείωσε μη αναμενόμενη πτώση παρά τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων.
o Το κινεζικό Χρηματιστήριο συνέχισε την «ξέφρενη» πορεία του φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο για την τελευταία επταετία. Ως βασικές αιτίες, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται η νομισματική χαλάρωση, η συνεργασία χρηματιστηρίων Σαγκάης – Χογκ Κογκ, η προσδοκία ενός νέου κρατικού επενδυτικού προγράμματος καθώς και η επιβράδυνση της ανάπτυξης που ωθεί σε επένδυση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο. Επίσης, οι επί μήνες καλές αποδόσεις έχουν οδηγήσει πολλούς μικροεπενδυτές στο να στρέψουν τις καταθέσεις τους στο Χρηματιστήριο έναντι των τραπεζών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov