Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μεταρρυθμίσεις στην αγροτική οικονομία της Λ.Δ. Κίνας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέχρι το 2020 να παράγει στην Κίνα το 90% των χρησιμοποιούμενων αγροτικών μηχανημάτων. Πρόκειται για μια ακόμα εφαρμογή του προγράμματος «Made in China 2025» το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπ. Βιομηχανίας και Πληροφορικής ο ουσιαστικός στόχος είναι το 2025 η χώρα να έχει εξισορροπημένο βιομηχανικό τομέα σε σχέση με το αντίστοιχο δυναμικό που παρουσιάζουν σε αυτόν τον τομέα η Γερμανία και η Ιαπωνία. Σκοπός είναι αφενός η ανάπτυξη και αυτού του κλάδου της βιομηχανίας της Κίνας, αλλά και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μειωθούν οι ρυθμοί εξάρτησης της Κίνας από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Οι αριθμοί που αφορούν την αγροτική οικονομία της Κίνας είναι ενδεικτικοί της τεράστιας αλλαγής που πρόκειται να επιφέρει η νέα κυβερνητική παρέμβαση. Η χώρα απασχολεί περίπου 500 εκ. αγρότες οι οποίοι παράγουν το μεγαλύτερο αγροτικό προϊόν με βάση το ΑΕΠ παγκοσμίως, το οποίο ήταν το 2014 περίπου 10% (823 εκ. ευρώ). Μισό εκατομμύρια εκτάρια αποτελούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αφορούν πιστοποιημένα (σύμφωνα με τον κινεζικό νόμο) βιολογικά προϊόντα. Σχεδόν το 75% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Κίνας αφορούν προϊόντα διατροφής.
Καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας έχει αποτελέσει μονοδιάστατη επιλογή της κινεζικής ηγεσίας την παρελθούσα 30ετία, η ωρίμανση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών επέφερε διαφοροποίηση στο σχεδιασμό και τις κεντρικές προτεραιότητες της κινεζικής ηγεσίας. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στηρίχθηκε σε παλαιού τύπου μεθόδους που οι ανεπτυγμένες αγροτικές οικονομίες έχουν εγκαταλείψει εδώ και έτη. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Λ.Δ. Κίνας στηρίχθηκε εν πολλοίς σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) καθώς την περίοδο 2000-2010 απέσπασαν το 30% των συνολικών επενδύσεων ξένων εταιρειών στη χώρα.
Η ανάγκη ικανοποίησης της αυξανόμενης ζήτησης των διευρυνόμενων αστικών πληθυσμών της χώρας, επέβαλλε την υιοθέτηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας. Ήδη από το 2004 αποτέλεσε κεντρική κυβερνητική επιλογή η ενθάρρυνση συνένωσης γαιών για την εκμετάλλευσή τους. Για τον λόγο αυτό επιδοτούσε τις διαδικασίες ενοποίησης καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων, αλλά και την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού υποστήριξης των αγροτικών εργασιών. Το σχέδιο άρχιζε να αποδίδει καθώς το 204 το συνολικό εισόδημα των βιομηχανιών παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων ήταν 78 δις γιουάν. Το 2014 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 400 δις γιουάν. Όμως σήμερα οι εγχώριοι ειδικοί εμπειρογνώμονες για τα αγροτικά ζητήματα της κινεζικής οικονομίας διαβλέπουν το τέλος της χρυσής εποχής στον κλάδο αυτό, καθώς οι εκτιμήσεις για το 2015 περιορίζουν τη μεγέθυνση του κλάδου αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού σε περίπου 4% σχεδόν το μισό σε σχέση με το 2014 που ήταν 8,55%.
Ήταν σαφές ότι η κυβερνητική παρέμβαση δεν θα αργούσε και για το λόγο αυτό αφενός αποφασίστηκε ήδη από το 2004 η παραγωγή υψηλής απόδοσης αγροτικών προϊόντων και αφετέρου η ενίσχυση της βιομηχανίας αγροτικών μηχανημάτων. Είναι σαφές ότι η κυβερνητική παρέμβαση για υποκατάσταση των εισαγωγών του μηχανολογικού εξοπλισμού για τον αγροτικό τομέα θα αποδειχθεί εξαιρετικά οδυνηρή για την παρουσία των αλλοδαπών εταιρειών στην Κίνα στον κλάδο αυτό. Βέβαια ακόμα δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το αν θα θεωρούνται εγχώριας παραγωγής και τα προϊόντα τα οποία σχεδιάζονται, κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται από αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Κίνα. Στην ίδια κατηγορία που αναμένει τη σχετική κρατική ρύθμιση συγκαταλέγονται και εταιρείες του ίδιου κλάδου που είναι joint ventures αλλοδαπών με κινεζικές.
Στην Κίνα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον δέκα αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες αποσπούσαν το 40-50% της ετήσιας δαπάνης για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για χρήση στην αγροτική παραγωγή. Παρότι οι αλλοδαπές εταιρείες κατά κοινή διαπίστωση υπερέχουν τεχνολογικά των ήδη δραστηριοποιούμενων κινεζικών σε αυτόν τον κλάδο, η προοπτική της δημιουργίας μη ευχερούς ανταγωνιστικού πλαισίου για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά προβληματίζει κατά πόσο αυτό θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο ύψος της αγροτικής παραγωγής της Κίνας, καθώς απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για να επιτευχθεί αντίστοιχο υψηλό επίπεδο με αυτό των αλλοδαπών προϊόντων, που δεν μπορεί να υπερκεραστεί με πολιτικές διαμόρφωσης χαμηλού κόστους. Το διακύβευμα για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις είναι η προσπάθεια διατήρησης του μεγαλύτερου ποσοστού στην αγορά της Κίνας με βάση την παρουσίαση καινοτομικών προϊόντων που θα προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στην αγροτική παραγωγή, κάτι που τελικώς είναι το ζητούμενο και των παρεμβάσεων της κινεζικής κυβερνήσεως.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov