header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Το νέο νομοθέτημα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, ζητήματα οργάνωσης της οικονομικής ζωής, θέματα κυβερνοχώρου, ερευνών για ορυκτό πλούτο, οριοθέτησης ζητημάτων χρηματιστηριακών πράξεων κ.α.
Ειδικότερα στον νέο νομοθέτημα για πρώτη φορά υπάρχει εκτενής αναφορά για θέματα οργάνωσης οικονομίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση η οποία εμφατικά προβλέπει την αποκλειστική παρέμβαση του κράτους να ερμηνεύει κατά αυθεντικό και δεσμευτικό προς πάσα αρχή, διοικητική και δικαστική, την έννοια της απειλής της εθνικής ασφάλειας και από ζητήματα που αφορούν δράση επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενα προσχέδια του εν λόγω νομοθετήματος, τα οποία τέθηκαν υπόψη και στην εδώ Αντιπροσωπεία ΕΕ, προεβλέπετο αυτή η αρμοδιότητα να ασκείται από τις αστυνομικές και λοιπές διοικητικές ελεγκτικές αρχές, ωστόσο τελικώς υιοθετήθηκε η διακράτησή της από την ανώτατη ηγεσία του νομοθετικού σώματος της Λ.Δ. Κίνας.
Ο προηγούμενος νόμος, που ρύθμιζε αντίστοιχα ζητήματα, υιοθετήθηκε το 1993 και κυρίως περιλάμβανε θέματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες των κατά τόπους γραφείων εθνικής ασφάλειας της χώρας. Το 2014 άλλαξε ο τίτλος του νομοθετήματος σε "μέτρα αντιμετώπισης θεμάτων αντικατασκοπίας".
Ωστόσο κυρίαρχο ζήτημα στο νέο νομοθέτημα είναι τα ζητήματα οργάνωσης του κυβερνοχώρου (cyberspace). Ειδικότερα υλοποιείται η πρόθεση της κινεζικής διοίκησης να διαχειριστεί οτιδήποτε έχει σχέση με το διαδίκτυο και τον αποκαλούμενο κυβερνοχώρο ως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας που η παραβίασή της επιφέρει χαρακτηρισμό των αδικημάτων με αντίστοιχη ποινική αξιολόγηση εσχάτης προδοσίας. Προβλέπεται η χώρα να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και τις δυνατότητες ελέγχου των εργασιών και οργάνωσης του διαδικτύου εντός της κινεζικής επικράτειας. Χαρακτηρίζεται οτιδήποτε λειτουργεί στον κινεζικό κυβερνοχώρο ως υποκείμενο προστασίας υπό τους όρους εθνικής κυριαρχίας και συνεπώς τη λήψη αντιστοίχων μέτρων προστασίας του τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Αυτή η μεταχείριση ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από εκπροσώπους αλλοδαπών επιχειρήσεων καθώς γίνεται ευθέως λόγος για παρέμβαση στην λειτουργία τους και διακινδύνευση των εταιρικών ζητημάτων που διαχειρίζονται. Εκτιμάται ότι υπονομεύεται η εταιρική ευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων έναντι των πελατών και η υπονόμευση των κανόνων ανταγωνισμού καθώς δεν υπάρχει καμία διασφάλιση της διαφύλαξης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων που κάθε εταιρεία διαθέτει. Επισήμως αντικρούεται η αρνητική αυτή διάσταση που εμπεριέχει το νέο νομοθέτημα με την αναφορά σε σαφώς προσδιορισμένες τις υπό έλεγχο απειλές, δηλαδή την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων και την παρακολούθηση μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο οτιδήποτε έχει σχέση ή επηρεάζει την εθνική ασφάλεια θα λογοκρίνεται και θα περικόπτεται η λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων, ειδικών υλικών, υψηλής τεχνολογίας, δικτύων, πληροφορικών συστημάτων και υπηρεσιών, και σχέδια που εμπεριέχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Σχετικώς ο αντίλογος εκ μέρους της κινεζικής πλευράς στις διατυπωθείσες κριτικές για τα ζητήματα ελέγχου τεχνολογιών αναφέρεται σε πρακτική που υιοθετείται και από άλλες χώρες, σημειώνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη απαγόρευση ανάπτυξης εργασιών της Huawei στις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι έχει στενές σχέσεις με την κινεζική διοίκηση και θα υπονομευόταν η εθνική ασφάλεια αν πωλείτο τηλεπικοινωνιακό υλικό σε αμερικάνικες εταιρείες.
Ο νέος νόμος για πρώτη φορά αναφέρεται και στο Χόνγκ-Κόνγκ, Μακάο και Ταϊβάν, σημειώνοντας σε ειδική διάταξη ότι όλοι οι Κινέζοι υπήκοοι υπόκεινται στις πρόνοιες του νομοθετήματος, έχοντας κοινές υποχρεώσεις σε σχέση με την εθνική ασφάλεια, την ενότητα και την εθνική ακεραιότητα. Ωστόσο αξιωματούχοι της Κινεζικής Διοίκησης σημείωσαν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ευθέως στο Χόνγκ-Κόνγκ και στο Μακάο, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι εν λόγω αυτόνομες επαρχίες θα πρέπει να προσαρμόσουν την νομοθεσία τους. Η σχετική υπόμνηση αφορά κυρίως το Χόνγκ-Κόνγκ ώστε να υιοθετήσει νόμο για ζητήματα προστασίας εθνικής ασφάλειας καθώς δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, ενώ το Μακάο ήδη από το 2009 έχει διαμορφώσει σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Καθώς οι αλλοδαπές επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις τους στην Κίνα με βάση την εξέλιξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η ήδη επιβραδυνόμενη Κινεζική οικονομία, ο νέος νόμος θέτει νέους δισταγμούς για ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports