Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νεα πτώση μετοχών των κινεζικών χρηματιστηρίων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 29/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Σε συνέχεια των κλυδωνισμών που γνωρίζει η εδώ χρηματαγορά από τον Ιούνιο τ.ε. (-30% απώλειες τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) έπειτα από ένα χρόνο ξέφρενης ανόδου, την Δευτέρα 27.7 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση αξιών μετοχών σε μια ημέρα από το 2007 στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Shenzen.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite Index υποχώρησε κατά 8,48% (κατά 345,35 μονάδες κλείνοντας στις 3.725,56 μονάδες) ενώ ο Shenzen Component Index κατά 7,59%. Περισσότερες από 1.800 μετοχές γνώρισαν πτώση μεγαλύτερη του 10%.
Η εξέλιξη αυτή τερμάτισε μια πορεία ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου επί έξη ημέρες η οποία είχε οδηγήσει σε ανάκαμψη του δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατά 16% σε σχέση με τις 8 Ιουλίου. Η ανάκαμψη αυτή είχε επέλθει κατόπιν των μέτρων που είχαν ληφθεί από τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα και περιλάμβαναν την αναστολή εισαγωγής νέων εταιρειών, απαγόρευση πωλήσεων από κύριους μετόχους, διερεύνηση "υπόπτων" βραχύβιων αγοραπωλησιών και διάθεση ρευστότητας από κυβερνητικές πηγές για αγορά μετοχών.
Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και την Τρίτη (Shanghai Composite Index -1.7% και Shenzhen Component Index -1.4%) με μεγαλύτερες απώλειες για τους τομείς της τεχνολογίας, των κατασκευών και της ενέργειας.
Ως βασικές αιτίες της πτώσης αναφέρονται τα πρόσφατα απογοητευτικά επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα κέρδη της βιομηχανικής παραγωγής (μείωση 0.3% σε ετήσια βάση, -0.6% τον Ιούνιο έναντι του Μαϊου), η διαρκής ανησυχία των επενδυτών περί των υπερτιμημένων μετοχών που κατέχουν και οι αβεβαιότητες που προκαλεί η έως τώρα ακολουθούμενη χαλάρωση της εγχώριας νομισματικής πολιτικής. Ακόμη στην τάση φυγής κεφαλαίων από το κινεζικό χρηματιστήριο θεωρείται ότι συμβάλλουν και οι προσδοκίες αύξησης του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αρμόδια εποπτική Αρχή China Securities Regulatory Commission (CSRC) διερευνά την τελευταία αυτή χρηματιστηριακή "καταβύθιση" και τις μαζικές πωλήσεις που την επέφεραν. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία για κακόβουλες βραχείες αγοραπωλησίες και χειραγώγηση μετοχών στην περίπτωση που αυτές αποδειχθούν.
Πέραν αυτών, από Κινέζους αναλυτές γίνεται λόγος για σταδιακή ωρίμανση της κινεζικής χρηματαγοράς η οποία εξελίχθηκε με φρενήρεις ανοδικούς ρυθμούς το τελευταίο έτος. Πάντως η αναπροσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα και η εξεύρεση μιας νέας κινητήριας δύναμης θα απαιτήσει κάποιο ικανό χρονικό διάστημα. Οι δε εισηγμένες εταιρείες θα απαιτηθεί να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ώστε οι μετοχές τους να ενισχυθούν εκ νέου. Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη στην κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν κατά το β΄μισό του τρέχοντος έτους.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov