Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αναθεώρηση πορτογαλικού προγράμματος «χρυσών θεωρήσεων», με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς πέραν της αγοράς ακινήτων και την γεωγραφική διάχυση του επενδυτικού οφέλους.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 31/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Με τον Νόμο 63/2015, ο οποίος ετέθη σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015, αναθεωρείται το πορτογαλικό καθεστώς χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές (Νόμος 29/2012), με σκοπό την διεύρυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες για την χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα. Η αναθεώρηση φιλοδοξεί να αποτελέσει νέο σημείο εκκίνησης για το πρόγραμμα «χρυσών θεωρήσεων» της Πορτογαλίας. Σκοπεύει να εξισορροπήσει την δυσανάλογη κατεύθυνση των επενδύσεων προς την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και να ωφελήσει και άλλους τομείς που κρίνονται ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Α. Θεσμικό πλαίσιο.
Βάσει του Νόμου 29/2012, χορηγείτο προσωρινή άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές στις ακόλουθες περιπτώσεις:
•Αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000ευρώ,
•Εισροή κεφαλαίων τουλάχιστον 1εκ.ευρώ,
•Δημιουργία τουλάχιστον 30 θέσεων εργασίας.
Το νέο καθεστώς είναι περισσότερο ελκυστικό για τους επενδυτές, αποσκοπώντας στην διάχυση του οφέλους από τις ξένες επενδύσεις ανά την πορτογαλική επικράτεια και ανά τομείς, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών αδειών παραμονής που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα αφορά επενδυτές ακινήτων. Βάσει του αναθεωρημένου καθεστώτος, επιπλέον επιλέξιμες επενδύσεις για την χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής είναι οι εξής:
1.Αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ, 30ετίας ή σε χαρακτηρισμένη περιοχή αστικής ανάπλασης, υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης έργων ανακαίνισης του ακινήτου.
2.Επένδυση κεφαλαίου τουλάχιστον 350.000 ευρώ σε προγράμματα επιστημονικής έρευνας.
3.Επένδυση κεφαλαίου τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε πολιτιστικά προγράμματα.
4.Επένδυση αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την κεφαλαιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5.Δημιουργία τουλάχιστον 10 θέσεων εργασίας (έναντι 30 που ίσχυε πρότερα).
*Για τις περιπτώσεις 1-3, η ελάχιστη αξία επένδυσης μπορεί να μειωθεί έως και κατά 20%, εφόσον η επένδυση προορίζεται σε περιοχή χαμηλού εισοδήματος (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου πορτογαλικού) ή αραιοκατοικημένη (κάτω των 100 κατοίκων/τ.χλμ.).
Β. Αποτίμηση εφαρμογής προγράμματος, Οκτώβριος 2012-Ιούνιος 2015.
Το καθεστώς χορήγησης προσωρινής άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ετέθη σε ισχύ στο τέλος του 2012, οπότε εξεδόθησαν 2 άδειες. Το 2013 χορηγήθηκαν άδειες προσωρινής διαμονής σε 494 αλλοδαπούς επενδυτές. Η επιτυχία του προγράμματος κορυφώθηκε το 2014, οπότε χορηγήθηκαν 1.526 «χρυσές θεωρήσεις», αριθμός που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν δεν είχε ξεσπάσει τον Νοέμβριο σκάνδαλο διαφθοράς και χρησιμοποίησης εν λόγω καθεστώτος για ξέπλυμα χρήματος, οποίο οδήγησε τότε στην σύλληψη 11 δημόσιων λειτουργών και σε παραίτηση τον Πορτογάλο Υπουργό Εσωτερικών. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο ρυθμός έκδοσης «χρυσών θεωρήσεων» μειώθηκε αισθητά, ενώ κατά το πρώτο 6μηνο 2015 χορηγήθηκαν 398 άδειες. Κατά τα προαναφερόμενα έτη, εισέρευσαν στην χώρα επενδύσεις ύψους 1,5δις ευρώ, για τις οποίες χορηγήθηκαν 2.420 «χρυσές θεωρήσεις», εκ των οποίων οι 2.289 σε αγοραστές ακινήτων (επενδύσεις αξίας 1,3δις ευρώ). Τρεις άδειες προσωρινής διαμονής έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές που έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και 128 σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εμβάσει στην χώρα τραπεζικά κεφάλαια. Οι εν λόγω αλλοδαποί επενδυτές προέρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από την Κίνα (1.469), ενώ ακολουθούν Βραζιλιάνοι (87), Ρώσοι (79), Ν.Αφρικανοί (60), Λιβανέζοι (36), κ.ά..
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov